Reinfeldt ignorerar extremismens grogrund

Ett samhälle som är drabbat av extremism står inför två utmaningar.

 1. Hur hanterar man de personer som redan finns inne i de extrema grupperna?
 2. Hur förhindrar man nyrekrytering på kort sikt?
 3. Hur förhindrar man nyrekrytering på lång sikt?

För att bli av med problemet måste man jobba i alla tre spåren samtidigt. Punkt 1 & 2 handlar i princip om att lindra symptomen, punkt 3 botar sjukdomen. Samma resoneman kan appliceras på kriminella gäng, missbruksproblem eller idrottshuliganism.

Eftersom media och den allmänna opinionen kräver snabba synliga insatser som ger någon form av snabbt synligt resultat tenderar insatserna att stanna vid punkt 1 och möjligen punkt 2. Den långa resan som kallas punkt 3 lämnas oftast därhän eftersom den är långsiktigt och föga glamorös. Det finns heller inget direkt synligt samband insats och åtgärd, vilket gör att vissa debattörer tenderar kalla de åtgärderna meningslöst flum.

Reinfeldts artikel i DN bevisar min tes med eftertryck. Han befinner sig helt och hållet i punkt 1 och täcker knappt den banan. Han har ambitionen att lindra symptomen (1) och genom det indirekt minska den kortsiktiga rekryteringen (2).

Han visar ingen som helst vilja att vare sig analysera, förstå eller ta itu med extremissmens grogrund. (3)

Det är också rätt kul att han hänvisar Perssonprojektet Forum för levande historia…

Bloggat: Peter Högberg, Anders Svensson, Johan Westerholm, Thomas Böhlmark, Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

9 svar to “Reinfeldt ignorerar extremismens grogrund”

 1. Eftertankens tid kräver ansvarstagande från oss alla | Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Martin och Högberg och Röda Berget och Sebastian och Thomas och […]

 2. Hallå där inte mer kontroll – tack! « Parkstugan Says:

  […] Stenholm, Martin Moberg, Johan Westerholm, Peter Högberg,Peter Johansson, Staffan Lindström, Lena Sommestad, Kent Persson om vikten av eftertanke, Thomas Böhlmark om […]

 3. Erik Gertkvist Says:

  Många länder drabbades under tidigt 1900-tal av jämställdhetsextremism. Folk menade på fullt allvar att kvinnor, icke-vita och homosexuella var lika mycket värda som vita heterosexuella män. Ett brott mot årtusenden av traditioner, alla religiösa påbud och hela universitetsvärldens samlade bokproduktion.

  Trots flitiga försök att använda bloggarens strategier ovan, och utfästelser från icke-extremisterna att aldrig ge vika för extremismen, så segrade jämställdhetsextremismen. I Sverige gick man så långt att det blev tillåtet att vara ateist.

  Under 80-talet dök en extremistisk gruppering upp vilken förespråkade privat ägande av skolor, daghem och sjukhus. Detta stred mot det politiska konsensuset, all forskning och vad såväl medborgarna som medarbetarna i dessa verksamheter tyckte. Politikerna drev en tydlig och exkluderande strategi där extremisterna beskrevs som tokiga, oseriösa och orimliga. Men på något sätt spred sig extremismen inom några partier, sedan flera och numera är skolpeng, icke-kommunala dagis och privata sjukhus en realitet i Sverige.

  Min kontenta: ”Extremism” är ett nollvärdesord och därmed oanvändbart. Skriv istället vad du menar – antijihadism, våldsbenägenhet eller mytomaner med islam som tema.

  Personligen ser jag inget större problem med extremister, vilka har ståndpunkter/värderingar som skiljer sig rejält från mina ståndpunkter och värderingar. Däremot är jag nervös inför fanatiker, vilka aldrig kommer att ompröva sina ståndpunkter och värderingar och inte heller inser att andra människor har andra värderingar.

  Jag gillar högerextremist, kommer nog att fortsätta använda det. Beskriver åsikterna på ett korrekt sätt. /Peter

 4. Erik Gertkvist Says:

  ”Högerextrem” är ännu ett begrepp som är otydligt. Såväl nyliberaler som nazister skulle kunna beskrivas som ”högerextrema”, men sakpolitiskt har de inget gemensamt. (Fri invandring vs. etnisk rensning, mycket begränsad statsmakt vs. oändlig statsmakt, yttrandefrihet vs. statlig propaganda, frivilligförsvar vs. värnpliktsförsvar med mera.)

  I just ABB:s fall kommer du få svårt att koppla honom till typiskt ”högerextrema” åsikter eller attityder. Ingen fixering vid judar, inget umgänge med nynazister, inget krav på att norska företag ska ägas av norrmän med mera. Eller också måste ”högerextrem” omdefinieras så att antisemiter inte längre omfattas. Däremot är det omöjligt att inte passa in honom i mallen ”antijihadist”.

  Varför använda ett tvetydigt och bevisligen felaktigt språkbruk?

  ”bevisligen felaktigt”, vem gjorde dig till SAOL. Anders är en feg högerextremistisk terrorist. Det tänker jag fortsätta kalla honom. /peter

 5. Alex Says:

  Trots att det oftast är handelsstudenter och andra elitister från överklassen som spränger bomber för jihad, skjuter ner människor för det heliga korståget eller organiserar nazisekter för raskriget så är det självklart, återigen vi från ”socioekonomiskt marginaliserade hem” som stämplas som potentiella extremister och antidemokrater och nu har ännu mer myndighetsövervakning att se fram emot…

 6. Vilka signaler ger en migrationsminister som utvisar romer på orätta grunder? | Nemokrati Says:

  […] Bloggar: Mitt i steget – Statsministerns sällsynta livstecken, Högbergs tankar – En handlingsplan mot mer kontroll, Signerat Kjellberg, (S)ebastians tankar – Reinfeldts debattartikel och Alliansens politik föder mer extremism, Röda Berget – Reinfeldt ignorerar extremismens grogrund, […]

 7. Erik Gertkvist Says:

  Om någon säger att 1+1=9 kan jag konstatera att det är bevisligen fel utan att vara Vetenskapsakademin eller Samfundet för svenska matematiklärare.

  Du för rena cirkelresonemanget – ”ABB är en högerextremist för att jag kallar högerextremist, och jag kallar bara högerextremister för högerextremister”.

  Visst kan du kalla ABB för ”högerextremist”, men då kan du inte kalla Nysvenska rörelsen eller Nationaldemokraterna för högerextremister, eftersom dessa på nästan alla sätt är tvärtemot ABB. Du kommer bara kunna använda begreppet ”högerextremist” för antijihadister som begår massmord.

  Korrekt språkbruk är nyttigt både för talaren, som tvingas tänka till, och för lyssnaren, som direkt förstår vad som sägs. Att stoppa in tvetydiga begrepp vilka låter som interna nyckelord skrämmer bara bort andra än de redan övertygade.

  ”Nysvenska rörelsen och Nationaldemokraterna är högerextremister” – se så enkelt det är…/Peter

 8. Man kan inte stoppa extremism genom att söka på nätet | Svensson Says:

  […] Bloggat: Annarkia, Sebastian, Röda Berget, Sommestad, Läs även andra bloggares åsikter om Fredrik Reinfeldt, Jyrki Katainen, Lars Løkke […]

 9. Erik Gertkvist Says:

  ”A och B är båda vokaler, så enkelt är det”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: