Terroristen Anders är en logisk produkt av hatet

Just nu ställs frågan varför om Utöya. Det är en berättigad fråga och det är en fråga som måste ställas. Det vanligaste svaret är ”en ensam galning”. Det är det enkla svaret. Ensam galning är också det lätta svaret. Galningar begår massakrar, inte vi andra. Vem är då Anders Behring Breivik?

Lars Fr H Svendsen konstaterar raskt i SvD att han inte är en filosof med en ny ideologi han skapat själv. Hans manifest är ett mischmasch av redan känt tankegods. Anders Svensson konstaterar att han inte är nazist

 Istället är det i den högerextrema islamofobiska miljön som Anders Behring Breivik hittades åsiktsfränder och miljöer där han kunde nära sitt hatAS

Ett av dagens två viktigaste inlägg står Katrine Kielos för i AB. Hon sammanfattar den något märkliga åsikt om att vi inte ska ”politisera detta” och mosar den totalt. Samtidigt talar hon om exakt varför vi måste politisera det.

 nyckelscenen i Bob ­Fosses film ”Cabaret”, sitter den unge brittiske författaren ­Brian med den rike tyske playboyen Maximilian von Heune på ett ölhak på tyska landsbygden. Detta är före Hitlers maktövertagande. Maximilian som kommer ur den ­tyska borgligheten ­oroar sig inte särskilt för nazisterna: galenpannor, konspirationsteoretiker och busar. Inget som inte går att kontrollera. Längre bort reser sig en pojke och börjar sjunga en av nazistpartiets sånger. Orkestern backar upp. Snart stämmer fler och fler in. ­Brian och Maximilian går mot sin väntande bil.

”Och ni tror fortfarande att ni kan ­kontrollera dem?” frågar Brian AB

Det andra nyckelinlägget står Peter Wolodarski för i DN. Han skriver om människans tunna hinna. Han visar genom historiska exempel att förmågan till ofattbart våld ligger begravt hos oss alla.

Föreställningen om våld som en sjuka är en av de mest spridda i vårt samhälle. I verkligheten bär individen på en mängd medfödda impulser, såväl goda som onda, som under speciella omständigheter kan aktiveras och utmynna i förfärande handlingar DN

För lite drygt mördade och våldtog människor i det forna Jugoslavien sina grannar. Unga män gick in till grannen och våldtog den unga kvinna de 10 år tidigare hade lekt med. De 20-åriga SS-trupper som i Hitlers namn begick ofattbara handlingar var 10 år tidigare gulliga lintottar som smälte sin omgivning.

Vad Kielos och Wolodarski tillsammans säger oss är att under rätt/fel förutsättningar är alla kapabla till oerhörda våldsdåd. De lär oss att Anders Breivik inte är en ensam galning som skapade sig själv, han är en logisk produkt av hatet. Samma hat som mordhotar bloggare som vågar skriva om det.

Bloggat: Lasses Blogg, Marios Blogg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Terroristen Anders är en logisk produkt av hatet”

  1. Sven-Eric Forsén Says:

    Det är verkligen angeläget att få in i människors medvetande, att det är ett odemokratiskt och kulturellt fattigt idégods, som triggat denne Breivik till ett oresonligt hat. Och då finns det en risk i att bara betrakta honom som en dåre. Orsaken är ytterst att söka bland det som är själva roten till det onda. Rädslan och föraktet för mångkultur går hand i hand med hatet.

  2. Jag vill leva, jag vill dö i Norden « ardin.se Says:

    […] Kristian för följande länkar Aftonbladet / DN / DN2 / DN3 / DN4 / SvD /Jinge / Röda Berget / Lasses blogg / Anybody´s place / Röda Malmö / Kildén & Åsman / Nattens bibliotek / DR […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: