Vi måste bygga ett samhälle utan rädsla

Rädslan är det största hotet vi står inför. Människor är utrustade med rädsla för att vi ska kunna undvika faror, att ha ett visst mått av rädsla är ett måste för överlevnad. Rädslan är en av våra äldsta instinkter, skapad för överlevnad i en värld där rovdjur med huggtänder lurade i buskarna, men nu liksom då kan vi inte låta oss styras av rädsla.

Idag är hoten annorlunda än ett lejon som lurar vid vattenhålet, det är arbetslöshet, sjukdomar, ekonomi, barnens framtid, miljöförstöring som ororar. Ett av de största hoten är förändringar, rädslan för det okända som lurar bakom knuten, den framtida konsekvensen av det vi ännu inte vet. Väldigt få människor gillar att befinna sig i en snabb förändringsprocess de inte kontrollerar.

Men samhället förändras, det har alltid förändrats, vilket i grunden är något positivt. Människan är också nyfiken och gillar förändringar om man får sitta bakom ratten, eller kan se fördelarna. Är det så att fördelarna är få och nackdelarna är många slår de flesta bakut och skriker stopp och belägg, vilket också är bra.

Sverige har under de senaste 150 åren genomgått stora förändringar i våg efter våg. Vi gick från bondesamhället till industrisamhället, vilket var en oerhörd förändring för de flesta, men det var en förändring till det bättre för flertalet. Under andra halvan av 1900-talet förändrades vår industri, många gamla näringar slog igen och ersattes av nya, men det fanns ett skyddsnät och ett samhälle som gjorde förändringen lättare att leva med. Vi skolade om oss, flyttade och hittade nya jobb. Vad skyddsnäten gjorde var att reducera den livsfarliga rädslan. Förändringen innebär väldigt liten personlig risk och det gjorde förändringsprocessen lättare att acceptera.

Idag ser det annorlunda ut. Jobb försvinner, men inga nya kommer till. Skyddsnäten monteras ner och beskedet från samhället är ”Detta får du fixa själv”. Rädslan för förändring slår med detta i taket. Den situationen är julafton för högerpopulister, de har det enkla svaret.

Skyll någon, hitta en syndabock. Det kan vara invandrare i allmännhet, det kan vara svarta, romer, judar, muslimer eller homosexuella. Det spelar egentligen inte så stor roll, det viktiga är att hitta en syndabock. Kómbinera det med an kompletterande syndabock i form av ”eliter” bestående av socialdemokrater, kulturfolk och journalister som rattar hela processen bakom låsta dörrar och vi får den högerpopulistiska grytan.

Det som gör att folk kan svälja denna illaluktande bruna sörja är rädsla. I ett samhälle där förändring inte innebär en hotande katastrof har högerpopulismen inget att komma med. I det samhället hälsas den okände som en glad nyhet, inte som ett hot som måste motas.

Vaccinet mot högerpopulism kallas generell välfärd. Det är ingen slump att det första högerpopulistiska partiet med främlingsfientlighet på agendan kom in riksdagen i samband med en kris. Ej heller att det andra gjorde det. De lever på rädsla, ska vi bli av med dem måste vi ha ett samhälle utan rädsla.

Problemet är att det inte finns någon poltisk koncensus om detta. Fas 3, den sjuka sjukföräkringen är båda ett uttryck för ”hungriga vargar jagar bäst”, dvs att bygga in rädslan i systemet. I det borgerliga Sverige är rädslan medvetet gjord till en drivkraft för individen. Det säkrar även högerpopulismens överlevnad i det borgerligt präglade samhället.

I sammanhanget måste jag rekommendera denna tankekedja, funnen i tidningen Dagen.

Bloggat: Anders Svensson, Peter Högberg, Lasses Blogg, Peter Andersson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Vi måste bygga ett samhälle utan rädsla”

 1. Marie Lind Says:

  I DN där man tidigare varit väldigt angelägna om att utge sig vara det fria ordets försvarare, kan man nu inte längre kommentera ledarartiklarna och inte andra artiklar heller, de flesta eller alla – jag vet inte. Ändå står det i dagens huvudledare att man får finna sig i att bli kritiserad. Jaha, tänkte jag ,då är det väl äntligen fritt fram att skriva en kommentar, men… så är det fortfarande inte. Jag undrar vilken motiveringen är till att just nu stänga av det fria ordet? Eller det kanske är för alltid…?

 2. Anders Svensson Says:

  Att man inte kan kommentera beror på att alla kommentarsfält lusas ner med Breivik-supportrar, fascister, sverigedemokrater som skriver spaltmil med rasistisk dynga.

 3. Peter Says:

  Marie Lind: Man ska nog tolka det som att det är andra som ska finna sig i att bli kritiserade av DNs journalister.

 4. När tystnaden talar « Parkstugan Says:

  […] också: Westerholm om krokodiltårar och Högberg om socialdemokratiska uppdraget, Peter Johansson om att vi måste bygga ett samhälle utan […]

 5. Uppdraget måste formuleras | Högbergs Tankar Says:

  […] Ab, Ab2, SvD, DN, DN2, DN3, SvD, SvD2.Bloggat: Peter Johansson ger en bra bild!Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: