Avskaffa barnfattigdomen eller femte jobbskatteavdraget – ett val!

Håkan Juholt poängterade i sitt tal i Almedalen att praktisk politik är att vilja och att välja. Ddet gäller även Regeringen Reinfeldt.

Förra mandatperoden var det rätt enkelt för Reinfeldt att vilja och välja. Allt han behövde göra var att först köra över sina stödhjul, sedan kasta åt dem varsitt ben för att hålla dem nöjda.

Liberalen, Folkpartisten, professorn, riksdagsledamoten, EU-nämndsordföranden, fd statssekreteraen i finansdepartementet, Carl B Hamilton, vill inget och väljer inget. Han bara räknar upp sina titlar och pratar byråkrati.

Han bortser från att vi de facto kan stoppa en skattesänkning, men han har rätt i att vi inte kan öka på utgifterna. Vad vill då Reinfeldt, Borg & Hamilton göra med de 15 miljarder som lösgörs när det femte jobbskatteavdraget skrotas? Järnvägen behöver pengarna, men så gör många andra.

Det är en fråga som måste lösas i förhandlingar mellan borgerligheten och relevanta delar av oppositionen. Kommer man inte fram till en uppgörelse används 15 miljarder till att betala av på statsskulden. Det är inget som hotar statens finanser.

Persxonligen skulle jag vilja se en satsning på att avskaffa barnfattigdomen, frågan är vad Reinfeldt, Borg & Hamilton vill. Är liberalismen så död som AB hävdar, lär herrarna fortsätta fortsätta skrika om sina budgetregler därför att de helt enkelt inte har något annat att komma med.

Politik är att vilja, politik är att välja. Jag vill avskaffa barnfattigdomen, därför väljer jag att uppmana mitt parti att stoppa det femte jobbskatteavdraget i syfte att använda pengarna till att investerna i vår framtid.

Nu ligger bollen i regeringens famn. Som ledare espektive finansmninister i en minoritetsegering är det nu dags för Reinfeldt och Borg att greppa sina mössor och knacka på oppositionens dörr. Det är minoritetsregeringars öde.

Bloggat: Peter Högberg, Roger Jönsson, Krassman

Humorinlägg från Sebastian Stenholm och Martin Moberg samt desperatinlägg från  TM.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar to “Avskaffa barnfattigdomen eller femte jobbskatteavdraget – ett val!”

  1. Det går inte att gömma sig bakom budgetregler Says:

    […] Därför är det också svårt att förstå hur ett beslut om att inte sänka skatten kan äventyra budgetreglerna. Att inte sänka skatten, eller att säga nej till utgiftshöjningar leder till stärkta statsfinanser och överskott, inte till underskott. Varken budgetreglernas bokstav eller deras syfte bryts därmed om riksdagen säger nej till det femte jobbkskatteavdraget. […]

  2. Borgerlig desperation « Görans tankar och bagateller Says:

    […] Andra som skrivit: Röda Berget […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: