Littorinaffären blev just Reinfeldtaffären

För mig, just nu, är Sven-Otto Littorins göranden och låtanden på nätet en överspelad fråga. Han har avgått och är numera en privatperson. Det är nöjligt att det kommer en KU-granskning för att göra bokslut över hans tid som minister, men det handlar mer om att få en beskrivning av historien.

Den som är intressant idag är Fredrik Reinfeldt. Hur och varför agerade han?

Hur grundlig var Fredrik Reinfeldt när hsn fick veta vad Littorin haft för sig? Hittade Regeringens utredare (Säpo?) fram till Klara86, i själva verket en utpressare? Brydde han sig sig om att leta? Mannen bakom Klara86 säger

– Hade jag vetat att det då hade jag tjänat stora belopp. Riktigt stora belopp. En sådan kille är villig att betala vad som helst för att det här skulle tystas ner. Det går ju och kräva hur mycket som helst, det finns inget stopp, säger mannen. AB

Det kan stämma, men vem tror att han skulle erkänna utpressning? Det är alltså klarlagt att en svensk minister ovetande chattade med en utpressare.

Huvudfråga 1är om Reinfeldt tog reda på det och säkerställde att Littorin inte varit förmål för utpressning. Vi ska ju klart för oss att ju fler som vet, desto större chans för läckor. Prioriterade Reinfeldts rikets säkerhet eller sitt omval.

Den andra huvudfrågan är Reinfeldts användande av hemligstämpeln. AB ville ha ut Littorins IP-loggar för att kunna ha som jämförelsematerial.

Men Reinfeldt avslog Aftonbladets begäran den 27 januari i år i ett beslut han själv undertecknat. Enligt Reinfeldt utgjorde uppgifterna en risk för rikets säkerhet trots att Littorin avgått. Beslutet går inte att överklaga men KU kan med sina särskilda befogenheter begära in även hemligstämplade handlingar. AB

Som jag ser det finns det tre rationella orsaker till hemligstämpeln:

 1. Det finns ytterligare material som Reinfeldt vill dölja. Frågan är då vad?
 2. Reinfeldt missbrukade hemligstämpeln i syfte att inte riskera en valförlust
 3. Reinfeldt missbrukade hemligstämpeln i syfte att rädda en vän från ytterligare förudmjukelse.

Endast punkt 1 är ett godkänt skäl och då finns det mer än vad AB har lyckats gräva fram. De andra två punkterna är myndighetsmissbruk.

Reinfeldts agerande måste vara fokus för diskussionen, det är den politiska dimensionen som ett flertal vanligtvis goda debattörer missar. Det är vad KU måste gå till botten med.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Littorinaffären blev just Reinfeldtaffären”

 1. Varför fastnade inte Littorin i filtret när Borgs tjänsteman gjorde det? « Röda Berget Says:

  […] Röda Berget Tankar från en Sosse « Littorinaffären blev just Reinfeldtaffären […]

 2. Göran Carlsson Says:

  Ja, varför? Men, kanske kollar man inte sina såta vänner.

 3. Sven-Eric Forsén Says:

  När man läser alla kommentarer från ”alliansdiggarna”, så kan man få uppfattningen att Reinfeldt och Borg tillhör en fredad zon. Det lönar föga att KU-anmäla dem. Deras stödpartier, som ständigt talar om att de ska profilera sig, lägger sig villigt som fromma lamm vid deras fötter.

 4. Thomas Says:

  Känns som det här kan bli ett självmål av stora mått. Aftonbladet anstränger sig för att rättfärdiga sig själva medan större delen av svenska folket är ointresserade. Många kanske t o m tycker synd om karln och detta kan (negativt) färga av sig på (s). Sparka på en som ligger …….
  Så även om det är en våt dröm för dig att det ska bli en stor skandal så tror jag att chansen är rätt liten. Eftersom inget är olagligt (vad det ser ut just nu) så verkar också katastrofrubrikerna ”lite” överdrivna. Det är många som har sexsurfat på jobbet!
  Det hela dör väl ut om några dagar och Aftonbldet får hitta något nytt att sälja lösnummer på.

  Kärnfrågan är statsminsterns hantering av fråganb såväl vad det gäller undersökningen av de uppgifter Littorin kom med, som användandet av en stämpel där det står ”hemligstämplat med hänsyn till rikets säkerhet. /Peter

 5. Vidlyftigt hemligstämplande gynnar inte demokratin « Röda Berget Says:

  […] fram stämpeln med texten ”Hemligt med hänsyn till rikets säkerhet” och använde den för att göra vad? Skydda rikets säkerhet eller skydda sin egen politiska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: