Sänkt resturangmoms ger dyra jobb

Den moderate riksdagsledamoten Olof Lavesson från Malmö är ute och yrar om en överenskommelse mellan regeringen och oppositionen om sänkt moms på resturangtjäntser, en överenskommelse som bara finns i hans huvud.

Om vi skärskådar det förslag som finns om sänkt resturangmoms blir jag betänksam. Förslaget kommer att kosta 5,4 miljarder kronor per år. Det flyger även runt en siffra på 5,6, men jag använder regeringens egna siffror. Ni hittar den i utredningens sammanfattning, sid 9. Effekten beräknas bli 6000 årsarbetsplatser.

 

Som synes blir det väldigt dyra jobb. Nu är detta bruttot. Om vi välvilligt antar att regeringens ”grova” beräkningar stämmer får vi en nettokostnad på 600 000 per jobb.

I och med positiva sysselsättningseffekter och därigenom ökade skatteintäkter och minskade transfereringsutgifter har den långsiktiga offentligfinansiella effekten beräknats uppgå till omkring 3,6 miljarder kronor. Kostnaden på lång sikt speglar kostnaden för åtgärden när ekonomin nått en ny jämvikt, dvs. när alla anpassningar har skett i ekonomin. Åtgärdens självfinansieringsgrad har grovt beräknats till i storleksordningen 20 procent. Detta ger en kostnad per jobb på lång sikt på omkring 0,6 miljoner kronor.  SOU 2011:24

Denna ”grova” beräkning förutsätter dock att krogarna sänker priserna i samma omfattning som resturangmomsen och att konsumenterna väljer att öka sina krogbesök i samma omfattning som regeringen hoppas. Oavsett om regeringens förhoppningar infrias eller inte, är det fortfarande väldigt dyra jobb.

Det är som är intressant är beräkningen av den reella kostnaden. Brutto är 900 000, netto 600 000, dvs säga 67%. Är det så att regeringen vill maximera antalet jobb för sina 5,4 miljarder kronor ska de lägga pengarna i ett riktat statsbidrag till kommuner och landsting och utforma det på ett sådant sätt att pengarna ska gå till nya tjänster i vård och omsorg. Det kommer att ge en välbehövlig förstärkning i välfärden och dessutom ge fler än 6000 jobb.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Sänkt resturangmoms ger dyra jobb”

  1. Reinfeldt slösar med skattebetalarnas pengar genom sänkt resturangmoms « Röda Berget Says:

    […] vill nu sänka resturangmomsen, det är enligt regeringens egen utredning (sid 9) ett slöseri med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: