Reinfeldt har bränt broarna bakom sig

Alea jacta est” påstås Julius Ceasar ha sagt när han korsade Rubicon med sin arme. Han hade tagit steget, det steg han inte kunde backa från och inte undkomma konsekvenserna från. Han hade satt i sig båten, bränt sina broar, det som återstod var seger eller döden.

Fredrik Reinfeldts moderatledda allians befinner sig i samma situation. Med start i valrörelsen 2006 och fram till nu bärs borgerlighetens politik upp av två fundament, arbetslinjen och jobbskatteavdragen. Med majoriteten i riksdagen bakom sig hade Reinfeldt inga problem att baxa fundamenten genom riksdagen. Kritiken mot sjukförsäkringen var besvärande, men påverkade inte det parlamentariska läget. Valet 2010 förändrade läget i grunden.

Idag har arbetslinjen i Reinfeldts tappning inte längre stöd i riksdagen. Den senaste tidens nederlag visar det. Inte heller de kommande besluten om det femte jobbskatteavdraget är den givna seger Reinfeldt räknar med.

Dessutom riktas stark kritik mot följderna av fundamenten. Den storm av kritik som drabbat Fas 3, den orkan som har placerat barnfattigdomen i centrum av debatten får konsekvenser.  Från att vara en ickefråga för borgerligheten har barnfattigdomen tillsammans med Fas 3 blivit en symbol för borgerlighetens misslyckande.

Reinfeldt kan, oavsett kritik, inte backa från vare sig arbetslinjen eller skattepolitiken. Han kan göra kosmetiska förändringar i sjukförsäkringen och i Fas 3, men att göra en genomgripande omsvängning skulle innebära den bärande delarna av politiken överges.

På samma sätt som Ceasar tog steget när han korsade Rubicon har Reinfeldt kopplat sin regering till sjukförsäkringen, jobb- och utvecklingsgarantin och jobbskatteavdragen. Det förklarar varför Reinfeldt trots dess absurda konsekvenser så hårdnackat står fast vid försämringen i sjukförsäkringen och  jobb- och utvecklingsgarantin med Fas 3 som kronan på verket. Allt han kan göra är att ro båten längre in i det träsk vars centrum heter låglönejobb med vidhängande permantat utanförskap för en stor del av befolkningen.

Oppositionen slår just nu stora bitar ur regeringen Reinfeldts fundament. Lyckas de stoppa det femte jobbskatteavdraget väntar med all sannolikhet en regeringskris. I det läget är allt möjligt, till och med en ny folkpartiministär

Bloggat: Roger Jönsson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

5 svar to “Reinfeldt har bränt broarna bakom sig”

 1. Straffa skolorna för barnfattigdomen? | Storstad Says:

  […] – mycket läsvärt! Och så är jag glad för att riksdagen har sagt nej till Fas 3. Peter Johansson och Martin Moberg om […]

 2. Peter Strobl Says:

  Så ver det. Med Ceasar alltså. Och så är det. Med Reinfeldt alltså.
  Bra skrivet Peter!

  Mvh

  Peter

  Tacxk /Peter

 3. Bring it on « Maria Hagbom Says:

  […] 3, som egentligen är ett beslut som betyder ingenting, kan man se att det är fler bland den brunröda sörjans anhängare som önskar att sabba mer än att bära väljarnas […]

 4. essbeck Says:

  Som amerikanarna säger om kosmetiska förändringar av dåliga förslag. ”You can put lipstick on a pig, but its still a pig”.

 5. När Nato lägger sig för att inte Juholt ska tappa ansiktet… | Högbergs Tankar Says:

  […] Ab, DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, Exp, Exp2. Östran.Bloggat: Peter Johansson och Roger Jönsson på ämnet.Mer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: