Vad vilja Fridolin?

har del 2 av den Rödgröna oppositionen valt partiledare, eller Språkrör, som det heter på den kanten. De har som vanligt valt ett HuvudRör och ett BiRör. Det heter inte så, MP förnekar att det skulle vara så, men alla vet att det är så. För alla som pratar om det delade ledarskapet är det elefanten i rummet.

Vissa kommer att hävda att okändheten i sig kommer att generera med tid i media för Åsa Romson Må så vara, i alla fall till en början, men jag är rädd att reportagen med Romson blir av typen ”okänd får makt – hur känns det”, medan Fridolin kommer att få prata politik från dag 1. 

MP har alltid haft HuvudRör och BiRör, vilket blev extra klart under valrörelsen när Peter Eriksson uttalade sig om vadsomhelst och pressen skrev ”Var är Maria Wetterstrand?”. Inte ens jag är så politiknördig att jag kan de BiRör Birger Sclaug och Pehr Gahrton hade.

Jag har träffat  Gustav Fridolin en gång. Vi satt i en debattpanel om Rättvis Handel, någon gång 2005/2006. I de frågorna som rörde fackliga rättigheter för anställda i tredje världen var han och jag rätt överens. Det ska bli kul att se om Fridolin förändrar MPs antifackliga hållning på hemmaplan? Åsa Romson är för mig en okänd faktor.

Jag tror inte MP kommer att förändra sin politik så där värst mycket. Lika lite som hos oss får MPs språkrör carte blanche att förändra partiets politik som de önskar.

Jag tror inte heller på en blågrön koalition på riksnivå. Skillnaderna mellan den moderatledda regeringen och MP är för stora i frågor som är centrala för båda parter. Synen på energipolitik i allmänhet och kärnkraften i synnerhet är en, synen på kommunikations- och transportpolitik en annan. Ska MP har en chans att få igenom någonting i de frågorna finns bara en samarbetspartner och det är inte Moderata samlingspartiet. En och annan uppgörelse, men som ett regeringsunderlag? Inte en chans.

Andra kommentarer om de båda Rören kommer från Peter Högberg, Martin Moberg, Johan Westerholm,  Fredrik Antonsson, Röda Malmö, Thomas Böhlmark, Sebastian Stenholm,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Vad vilja Fridolin?”

 1. MP´s vänstersväng kan bli Centerns lycka | Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Ledarbloggen och Rolf och röda berget och schlaug och peter och […]

 2. Bankerna ser inte sina ”pengar” som pengar! | Ett nytt penningsystem Says:

  […] Persson Ledarbloggen o Rolf o röda berget o schlaug o peter o […]

 3. Sven-Eric Forsén Says:

  Jag tror att uppfattningen om birör kan komma på skam då det gäller Åsa Romson. Hon är mycket kompetent då det gäller miljöfrågor. I det fallet står hon knappast Maria Wetterstrand efter. Och Åsa visar ett äkta engagemang, då hon talar om hur hon ser på frågor, som rör social rättvisa. En kvinna med den varma personligheten – och det kunnandet – kan knappast negligeras. Det rödgröna samarbetet kan mycket väl – delvis ligga nere – men inför nästa val leda till ett regeringsskifte.

  Det är inte fråga om ett negligera. Peter Eriksson var knappast negligerad, ändå uppfattades han som andra fiolen. Omvärlden gillar en dörr att knacka på, inte två där man slumpmässigt väljer en. En av dem kommer att bli BiRör och mina pengar ligger på Romson. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: