Nytt nederlag för Reinfeldt

Nederlagen duggar tätt för Regeringen Reinfeldt just nu. Först örfilarna i Örebro och Västra Götaland, sedan smällen om Fas 3 och avslutningsvis om de deltidsarbetslösa.

Idag gäller att deltidsarbetslösa endast kan deltidsstämpla i 75 dagar. Det har fått till följd att många som jobbar deltid tvingas säga upp sig för att rädda ekonomin.

Majoriteten fick även igenom kravet att regeringen ska se över hur många dagar deltidsarbetslösa ska få arbetslöshetsersättning. I april 2008 infördes en begränsning på 75 dagar, som majoriteten anser diskriminerar deltidsarbetslösa jämfört med dem som är helt arbetslösa. Deltidsarbetslösa, ofta för kvinnor i branscher med mycket deltidstjänster, måste tacka nej till jobb för att få fortsatt ersättning i upp till 300 dagar.

Finansutskottet skriver i ett yttrande att kraven kan ha positiva konsekvenser för arbetsmarknaden, och för samhällsekonomin på lång sikt. De statsfinansiella konsekvenserna bör tas upp i den årliga budgetprocessen.R&D

Jag var själv arbetslös under 90-talet och har själv skaffat mig jobb genom att genom deltid och springvik tugga mig in på en arbetsplats.

Deltidsstämpling ska imte vara en permanent löneutfyllnad för folk med fasta deltidstjänster, men är en effektivt sätt att komma in på arbetsmarknaden och skaffa erfarenhet och referenser.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

5 svar to “Nytt nederlag för Reinfeldt”

 1. Bertil lund Says:

  Bara kosmetika man lappar med FAS-3 är kvar fast man tillåter lite studier men bara om det ger jobb.
  FAS-3 anser jag ingen ska vara på. Det är jämförbart med svartjobb.
  Är du arbetslös då är du och ska ha från din a-kasseförsäkring.
  Nu tjänar alla på arbetslösa utom den arbetslöse.

 2. Ytterligare en vändning under galgen « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Dagens Arena, Röda Berget, Röda Berget, Alliansfritt Sverige, Peter Andersson, Den hälsosamme ekonomisten, Högbergs […]

 3. stigberglund Says:

  Försäkringssystemen måste ha inslag av piska och morot generellt. Avvägningen är svår och ingen regering har löst problemen än.

  Jag menar att denna fråga är för stor för att hanteras av ett parti eller en regering. Här måste man samverka med representation från alla partier.

  Grundinställningen skall vara att ingen skall tjäna på att vara arbetslös. Samtidigt måste en arbetslös få en ersättning som går att överleva på. Alla!

  Politiker, sätt er ner och samarbeta i ställer för att partitaktisera!

  http://stigberglund.wordpress.com/

  I vanliga fall gör man just det genom att bereda stora frågar i breda parlamentariska utredningar. Regeringen Reinfeldt avskaffade dent arbetssättet till förmån för snabba hafsverk. /Peter

 4. stigberglund Says:

  @Peter
  Nja, Peter.

  Palamentariska utredningar görs för sällan. Regeringar nu och bakåt i tiden tycker sig veta bäst själva. Typfallet idag är försäkringssystemen. Alliansen vill skruva åt systemen och vänsterblocket vill nog det också men inte så mycket.

  Om frågan lyftes upp från taktiserandet skulle man säkert kunna nå en långsiktig lösning som vore bra för Sverige som nation.

  Den som vågar driva försäkringsfrågorna på det viset skulle säkert bli hågkommen som en klok och ansvarsfull politiker.

  http://stigberglund.wordpress.com/

  Breda parlamentariska utredningar i stora rågor som ska hålla över tid kördes alltid i breda parlamentariska utredningar före Regeringen Reinfeldt. Av någon anledning avskaffades den seden då.

  Jag vill även be dig om två saker:
  1. Spamma inte inlägg från din egen blogg som kommentarer.
  2. Lägg inte in länken till din blogg i kommentaren. Ditt namn förvandlas till en klickabar länk när du fyller i URL /Peter

 5. stigberglund Says:

  @Peter

  Jag tycker att den stegvisa nedläggningen av kärnkraft med start i Barsebäck var en typfråga som Persson petade i själv, oavsett vad man tycker i sakfrågan. Energipolitik är extremt långsiktigt.

  Samma sak med förändringarna dvs åtstramningarna i sjukförsäkringssystemet. Persson petade i sjukpensioneringskraven och hur läkarna skulle minska på sjukskrivningarna. Om blocken hade samverkat då hade det säkert inte funnits någon stupstock.

  Båda dessa exempel är frågor där långsiktighet och politisk samsyn krävs över alla partigränser. Persson (med hjälp av sina vänstersympasitörer) beslutade i stället själv och det kritiserar jag honom för.

  Det du ber mig om under 1. och 2. är helt OK.

  stigberglund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: