Nu är giftet i Tokyos vatten

35 miljoner människor har fått gift i sitt vatten. 35 miljoner är en ofattbar siffra. I nuläget är beskedet att jodtabletter hjälper, men vad ska myndigheterna säga? De kan inte förse 35 miljoner människor med flaskvatten som inte finns.

Den japanska räddningspersonalen har nått viss framgång, men mycket återstår och vissa knutar tycks svåra att lösa.

Energibolaget Tepco sade på söndagen att det kommer att bli svårt att reparera kylsystemet i reaktor 2 under dagen, vilket man tidigare räknat med.

Skälet är att det inte går att koppla fram strömmen samtidigt som man sprutar vatten över reaktorerna. SvD

Den numera kärnkfraftskramande Centern upprepar sitt mantra och vägrar se vad som händer när det osannolika inträffar. Undrar vad Folkpartiets riksmöte kommer att uttala? Mitt tips är ingenting.

Bloggat: Moberg och Svensson

NetRoots | S-Buzz | SAP 
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , ,

6 svar to “Nu är giftet i Tokyos vatten”

 1. emil Says:

  Det är mer radioaktivitet i en banan än i Tokyos vatten. Skärp dig och ta reda på fakta.

  Det är antagligen därför det ingår en jodtablett per kilo bananer. Skärp dig och ta reda på fakta /Peter

 2. Mattias Says:

  Som vanligt är folk väldigt rädda för saker de inte förstår.
  Finns ingen som helst anledning att käka jodtabletter i japan. Anledning att de säger åt folk att göra det är för att folk inte ska oroa sig i onödan. Rädslan och stressen därav är betydligt farligare än den lilla mängd strålning det handlar om.

  Och du vet med säkerhet att strålniingsdosen i Tokyo är ofarlig. Det måste vara skönt att vara så säker. Handen på hjärtat – om du tvingades åka till Tokyo idag, skulle du äta eller kasta jodtabletterna du fick? /Peter

 3. Anders Says:

  Jag rekommenderar att du inhämtar din information direkt från den japanska nyhetsbyrån Kyodo. Där finns alla faktiska siffror på uppmätta strålningsnivåer, etc., så kan du själv räkna ut hur farlig strålningen är, i stället för att förlita dig på den svenska sensationspressen.

  Här t.ex.: http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/79731.html

  Kort sagt så är strålningshalterna i luften i Tokyo lika med bakgrundsvärdet. Halterna i kranvattnet är något förhöjda, men ändå lååångt under gränsvärdet. Du kan förmodligen dricka flera hundra liter av det och ändå inte komma upp i de strålningsdoser du får av en flygresa till Thailand.

  Jag har två frågor. Varför delar de japanska myndigheterna ut jodtabletter? Hur stor radioaktivitet är det imorgon? /Peter

 4. Anders Says:

  Jodtabletterna delas bara ut till de som varit inom 20 km från kraftverket. De funkar ju bara i preventivt syfte, en försiktighetsåtgärd, som bilbältet eller cykelhjälmen. Om strålningen t.ex. skulle öka kraftigt imorgon kan det vara en bra idé att ha tagit dem.

 5. Kajsa Says:

  Jag blir uprörd av att det hela tiden varnas för svenskar att åka till Japan , det är svenskar som rekomenderas äta jodtabletter, som det ordnas flyg hem för. Ja, men japanerna då, vart ska de ta vägen? Det är ohyggligy många som blivit dödade i tsunamain och jordbävningen. De som lever i ruiner eller tillfälliga skolor utan värme, nästa utan mat, med radioaktivt både vatten och mat nu. Hur ska det gå för dom? Varför tar inte alla rika länder i världen och skickar båtar och flyg till japan, i skytteltrafik skulle de gå, med bränske mat och filtar dit och med passagerare gratis tillbaka.
  Tänk nu när andra världskriget pågick mitt i brinnande krig så åkte vita bussar från sverige till konc lägren och hämtade hem skandinaver. I sveerge togs det emot tusentals barn från finland, men nu görs det ingenting, inte från regerignens sida. Om det kom båtlaster med japaner, så skulle minst fyraa fem kunna få bo hos mig i min tvåa. Det är inget märkvärdigt alls, när jag var barnså bodde vi en fembarnsfamilj i en tvåa. I samma hus bodde en faster med sex barn i en stor etta och mormor och morbror bodde i ett kök. När det var arbetslööshet ooch kris så flyttade ytterliga tre familjer i släkten med sammanslagt sex barn till hem till gården. Hur gick det till frågade jag faster? Det gick så bra så, det fanns ju flera spisar och vi delade upp oss i olika matlag. Nu fanns ju potatis mjölk och mjöl vissa grönsaker också. Vi låg flera i varje säng då och många i varje rum. Nu är det ju inte så bor själva nu. Men jag saknar detta att vi var flera. och jag bjuder gärna japaner att dela rrum med mig.Det finns värme här och mat kan vi nog ordna fast det blir enkel. Hur ska man få regeringarna att hjälpa japan. Inte ens en gala på tvn ? När det var tsunami i Thailand då var det insamlingar i massor. Nu när japan har fått både tsunami ,jordbävning ochkärnkraftskatastrof händer ingenting. Jag tyckeer det är så hemskt. Ska japanerna som överlevt lleva vidare i en förgiftad värld, små barn också . Hjälp.

 6. André Says:

  Så efter Japans högst uppmätta skalv någonsin, en tsunami som svepte med sig landsbygden och otaliga efterskalv, däribland många på över 6.0, så är det fortfarande ett begränsat utsläpp. Det gör inte mig särskilt rädd för kärnkraften, och jag tycker fortfarande att de inte skulle ha lagt ner Barsebäck trots att jag bor i närheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: