Medlemmens bön – Nu får ni ta mig f-n (s)kärpa er

Om tre veckor ska vi vakna upp med en ny partiledare – om tre veckor – och läget är fortfarande ovisst. Vad som nu pågår är ett kattrakande som är ovärdigt partiet. Jag vill uppmana 3 grupper att skärpa sig och en fjärde att överträffa alla förväntningar.

Partiledningen: Kära partiledning som i 68an huserar. Ni är valda av oss för att leda och inspirera oss. Jag kräver att ni visar

 • Insikt genom att förstå er roll i denna soppa som nu pågår. Ni är resultatet av demokratisk process och er ställning är inte starkare än medlemmarnas förtroende för er. Ni måste inse är ni både är en del problemet och en del av lösningen.
 • Initiativrikedom genom att använda det inflytande ni har för att lösa detta förödande dödläge
 • Mod genom att våga leda. Det ledarskap vi behöver just nu är att ni vågar riskera era positioner. Vi kan inte lösa denna knut utan att hitta en bredare lösning. Ni måste leda genom att ställa Era platser till förfogande så vi kan välja om vissa av Er.

Distrikten: Kära partidistrikt som landet täcker. Ni är regionala företrädare för medlemmarna, inte för era egna åsikter, ambitioner och politiska låsningar. Jag kräver av Er att ni agerar utifrån medlemsintresset och

 • Avstår från att sätta etiketter på alla och envar. Det leder ingenstans
 • Frågar er själva om nuvarande kaos stärker eller försvagar möjligheten en kommande valseger 2014
 • Inser att den partiledare vi ska välja kommer att vara partiledare för hela det socialdemokratiska partiet
 • Kommer överens

Valberedningen: Kära valberedning som i partiet finns. Er uppgift är att leda en process som ska utmynna i att vårt parti får en ny ledning som alla kan leva med. Den uppgiften har ni hittills misslyckats skändligt med. Jag kräver av Er att ni visar

 • Rådighet genom att ta kommandot över processen
 • Kreativitet genom att se utanför boxen och skapa den valvinnande lösning vi söker
 • Mod genom att ställa ett ultimatum. Om distrikten inte är överens senast fredag 11 mars 12:00 lägger ni fram det förslag ni anser vara det bästa även om ni inte hittar konsensus bland distrikten.

Kommande partiledning: Kära partiledning som i framtiden finns. Ni kommer inte att ha en avundsvärd situation, men ni besitter en position med oanade möjligheter och stora risker. Ni kommer att gå till historien som den partiledning som gjorde ett magnifikt jobb eller som det gäng som drog det en gång så stolta socialdemokratiska partiet i gruset. Jag kräver av Er att ni

 • Inser att partiet inte är Ert utan ni har det bara till låns av Era barn
 • Drar konsekvensen av ovanstående insikt, kastar alla gamla låsningar och surdegar överbord och fokuserar på framtiden
 • Inom er själva hittar modet att skapa ett nytt ledarskap som tar tillvara alla medlemmars kraft, kunskap och initiativförmåga

Klarar ni inte av det kan ni krypa in i Friggeboden och sjunga We Shall Overcome, medan vi  gör det ni inte mäktade med.

Bloggar gör Martin Moberg, Peter Högberg, Roger Jönsson, Leine Johansson, Johan Westerholm, Alexandra Einerstam, Kristian Krassman, Peter Andersson, Annika Högberg och Rebella.

NetRoots | S-Buzz | SAP 
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: ,

9 svar to “Medlemmens bön – Nu får ni ta mig f-n (s)kärpa er”

 1. Kasper Wall Says:

  Bäste Peter,

  Du tycks vara riktigt frustrerad och förbannad. Men ledningens och valberedningens situation är inte avundsvärd: de riktigt populära och mest kompetenta kandidaterna, utan undantag, har tackat nej. Distrikten värnar om sina regionala intressen. Medlemmarna är samtidigt trötta på den auktoritära och gammalmodiga proceduren. Hjällp! Detta förebådar inget gott.

  Men: NÅGON ledare är bättre än ingen ledare alls. Om Damberg nu tackat ja så kan man väl se ljuset i tunneln men hans patiledarskap blir kortvarigt om det inte samtidigt också väljs en VU som backar upp honom och hans linje till fullo vilket är lättare sagt än gjort. Det är klart att vissa inte gärna vill överge köttgrytorna men ett uppror på kongressen skulle kunna tvinga dem. Det är bara att ringa runt i s-djungeln före kongressen till likasinnade och försöka organisera det hela. Man måste skapa en annan, ny kultur för valproceduren inom s. Frågan är om kongressombuden törs …

 2. Gråsosse Says:

  Visst har det gått utför med partiet. Den utförslöpa partiet befinner sig i, och där det saknas tecken på att den skulle vara slut, började dock för ganska längesedan. Maktinnehavet gjorde partiet fartblint och man förlorade förmågan att utveckla partiets kärnvärden i ett föränderligt samhälle där hela tiden nya förutsättningar gäller.

  Den senare delen av partiets maktinnehav, som tog slut 2006 berodde inte på partiets förtjänster utan på oppositionens oförmåga att visa på ensade trovärdiga alternativ. När denna oförmåga upphörde genom bildandet av Alliansen var det uppenbart hur illa partiet förskingrat sitt arv.

  Det ynkliga nu är att man hänger sig åt destruerande fraktionsstrider och intriger i stället för att ta i tu med att åter hitta ett förhållningssätt där partiets kärnvärden kan tillämpas i vår föränderliga värld.

 3. Nicklas Eriksson Says:

  Damberg? Varför inte lika gärna låna Fredrik Malm? Ärligt, Damberg är BORGARE för fan!

  Liika konstruktivt argument som ett VITRINSKÅP, för fan /Peter

 4. anonym partimedlem Says:

  Vi har representativ demokrati i Sverige och i partiet. Jag ber dig Peter: Låt valberedningen arbeta ifred. Jag har fullt förtroende för den. Mindre förtroende har jag för ryktesspridare i press och s-bloggar.
  Vi bör börja med att införa demokrati och inte ordförandestyre i våra föreningar.
  Först därefter kan vi gå vidare.

  Vi har dessutom yttrandefrihet som jag avser att fortsätta använda mig av. /Peter

 5. Bo Widegren Says:

  Hej Peter läser dig gärna och ofta just därför att du gärna och bra utnyttjar yttrandefriheten. Men nog tycker jag att vår anonyme kamrat ovan har en poäng: Vad är det för fel på den indirekta demokratin utövad genom diskussioner i S-föreningar och arbetarekommuner, som vidarebefordrar slutsatser till distrikten , vilka slutsatser vidarebefordras till valberedningen. Dessutom väljs delegater och kongressombud som förrättar själva valet.
  Jag har dessutom stor sympati för omdömet ”ryktesspridare i press och s-bloggar”, vilket även jag skrivit om ( http://blogg.s-info.se/bowidegren).
  Allt detta utan att kritisera de som använder sin yttrandefrihet, möjligen kanske be alla – inkl mig själv – något fundera över konsekvenserna.

  Peter, därmed har jag inte invänt mot något du skrivit i din senaste blogg och jag uppfattar inte att vår anonyme kamrat gjort så heller.

  Det är inget fel på den indirekta demokrati du talar om, men i deta fallet fungerar den inte. Just nu sprider media uppgifter från anonyma källor, källor som kan vara allt från folk som faktiskt vet till folk som bara vill manipulera processen via media.

  Hur ska S-föreningarna kunna diskutera hur deras distrikt agerar om de inte vet hur de agerar. Hur ska du och jag ställa krav på SAP Skåne om vi inte får veta hur de agerar? Hur ska vi kunna utvärdera styrelsen inför årsmötet om vi inte vet hur de agerat? Det är ungefär som att ha riksdagsval utan partiprogram.

  Jag gillar systemet med valberedningar, jag vill inte ha primärval, men dagens arbetsmetod fungerar bristfäligt. /Peter

 6. anonym partimedlem nr. 2 Says:

  Alltså. Om hela partiet ska kunna leva med den nya/nye partiledaren måste man lyssna på alla distrikten. Man kan inte presentera 3 kandidater, varav ingen stöttas av flera stora distrikt. Det är ju bisarrt.

 7. Ökad medlemsaktivitet är en styrka « Röda Berget Says:

  […] Hur ska S-föreningarna kunna diskutera hur deras distrikt agerar om de inte vet hur de agerar. Hur ska du och jag ställa krav på SAP Skåne om vi inte får veta hur de agerar? Hur ska vi kunna utvärdera styrelsen inför årsmötet om vi inte vet hur de agerat? Det är ungefär som att ha riksdagsval utan partiprogram Röda Berget […]

 8. Historisk förändring i att våga tänka stort « Under den lugna korkeken Says:

  […] Peter J, Peter A Kent, Johan W, Fredrik, Christian, […]

 9. Vänster höger – ett mediaspöke? Och Baylan avgår. | Anna Vikström Says:

  […] Green i SvT RapportBloggar: Roger Jönsson, Röda Berget med råd till partiledning, distrikt och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: