EUs jordbrukspolitik ÄR en illaluktande soppa

EUs jordbrukspolitik är en illaluktande soppa som dels slösar pengar som kan användas bättre, dels snedvrider konkurensen inom lantbruket och är en katastrof för många länder i Afrika. Det är vad jag vet alla svenska partier rätt överens om. Problemet är att vi är i stark minoritet i frågan. Hittils har vi ställt kravet på reformerad jordbrukspolitik och blivit nedröstade, var gång.

Frågan är då hur Sverige ska agera på kort och lång sikt för att nå det övergripande målet – en reformerad jordbrukspolitik. Att säga Nej fungerar uppenbarligen inte. Den socialdemokratiska gruppen i EP visar på en väg att börja gnaga i jordbrukspolitiken, en väg som sammanfattas i fyra punkter.

  1. Vår första reformprincip är att jordbruksstöden ska omdirigeras till det som kallas kollektiva nyttigheter i form av klimat- och miljöåtgärder.
  2. Vår andra reformprincip handlar om att jordbruksreformen ska bidra till EU2020-strategin om stärkt europeisk konkurrenskraft och tillväxt..
  3. Vår tredje princip kräver att jordbrukspolitiken ska vara fullt förenlig med utvecklingspolitiken.
  4. Vår fjärde reformprincip är rättvisa DN

Var resa börjar med ett steg och ovanstående punkter kan vara det första steget. Ibland måste man avstå från att Ha rätt för att Få rätt.

Böhlmark skriver ett rätt splittrat inlägg där han å ena sidan vill avskaffa CAP, å andra sidan anser at det är naivt att tro att det går, å tredje sidan verkar tro att avgörandet ligger i den socialistgrupp som är i minoritet i EP,  å fjärde sidan duckar vilt för sitt eget partis ställningstagande i frågan. Westerholm är positiv.

NetRoots | S-Buzz | SAP 
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: