Några funderingar om Kriskommissionens första rapport

I väntan på att de skarpa rapporterna dyker upp under dagen har jag några funderingar på den allra första delen som publicerats på Nyhetskanalen.

Det är enbart en analys, de sätter upp problemställningar, men ger inga svar. Förhoppningsvis kommer de i nästa rapport.

Jag gillar fokuseringen på ojämlikheten som ett samhällsproblem, det märks att de har inspirerats av Jämlikhetsanden. Den problembeskrivningen ligger helt i linje med min egen.

Jag får kickar av att läsa avsnittet om vad som skapar tillväxt. Insikten att skattepolitiken bara en liten del av den summa faktorer som skapar tillväxt är viktig, desto viktigare är insikten att det inte är nivåerna som är mest betydelsefulla  utan skattesystemets utformning. Framför allt är det insikten om att utbildning, barnomsorg och infrastruktur är de främsta tillväxtskapande faktorerna som gläder mig. Jag gillar även fokuseringen på bostadskrisens tillväxtdämpande effekt.

Jag förförs av tanken på det högproduktiva tjänstesamhället och insikten om att näringsliv och offentlig sjukvård kan samverka för att stärka bioteknikindustrin.

Jag blir däremot besviken på att analysen om miljöfrågorna och det hållbara samhället slarvas över i en inledande bisats.

Jag saknar även en djupare analys av Sverige i ett internationellt perspektiv.

För att avsluta positivt gläder det mig oerhört att de redan i inledningen slår fast målet om arbete åt alla.

Målet med den socialdemokratiska politiken är att frigöra människan. Våra krav på jämlikhet, tillväxt, full sysselsättning och god utbildning handlar om att människors makt över sina egna liv ska öka.

Nästan lite Palme över den

Under dagen kommer resten, jag kan knappt vänta

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: