Första reaktioner på Kriskommissionens rapport

Kriskommissionen slår fast att det inte räcker med att ändra politiken, socialdemokraterna måste också ändra sitt arbetssätt. ”Partiet ska vara Sveriges mest nyfikna, öppna, progressiva och ödmjuka”. Det är en målsättning som både kan locka ock skrämma den socialdemokratiska partiledningen, men vi anser att partiets måste omfamna det tankesättet för att bli en folkrörelse för 2000-talet och återta formuleringsinitiativet i svensk politik.

De politiska avsnitten innehåller egentligen inga nyheter, men konkretiserar de problem vi har att lösa. Jag inser att Kriskommissionen inte har vare sig tid eller resurser för att utforma en helt ny politik i detalj, men jag  hade förväntat oss några skarpa politiska förslag i texten. Ansvaret vilar tungt på partiledningen att  göra politisk verkstad av kommissionens grundtankar.

Avsnitten om miljö och omvärldsanalys är förvånansvärt tunna. Socialdemokratin är en internationell rörelse och ett avstamp i vår omvärld borde vara en av utgångspunkterna i varje socialdemokratiskt analys- och programarbete. Jag är besvikna att kriskommissionen inte återaktualiserar tankarna bakom Det gröna folkhemmet. En socialdemokrati som ska hålla i 100 år till måste ha en politik för tillväxt som är socialt och ekologiskt hållbar.

Om de politiska avsnitten inte innehåller några utmanande nyheter, finns det desto fler i den organisatoriska. Kriskommissionen slår fast att ”en viktig del av värdet i medlemskapet ligger i den exklusiva rätten att få vara med och besluta Socialdemokraternas politik och organisation” och föreslår medlemsomröstningar och en öppenhet för föreningar som bygger på sakpolitik istället för geografi.

Den stora bomben finns i förslaget som att banta partistyrelsen för att göra den till ett effektivt verktyg för ledning och förändring. Jag anser att det förslaget är mycket bra, men inser även att riskerna för att den delen begravs är avsevärda.

En annan bomb är tanken på ett nationellt call-center för medlemsvärvning. Riskerna med en sådan tanke är att de lokala föreningarna inte anser att medlemsvärvning är deras sak. Jag tror att huvudansvaret för medlemsvärvningen måste stanna kvar i de lokala organisationerna, men att ett call-center kan vara ett komplement.

Ett mycket glädjande förslag är återupprättandet av A-pressen. Förslagen om att starta en större nyhetstidning på nätet andas verkligen ”jävlar anamma”. Om vi i denna tidning kunde kombinera den professionella journalistiken, med de ideella krafter som finns i de sociala medierna skulle det verkligen andas nytänkande.

Kriskommissionens rapport är skarp och kan uppfattas som besk, men speglar rätt mycket av den kritik som redan finns bland många medlemmar. När en rörelse har förlorat två val är det dags att börja se sig själv i spegeln och fråga sig själv om man gilla det man ser. Lena Mellins kommentar är mer än vådligt sur, hade hon varit med nöjd om KK hade sagt att allt var Mona Sahlins fel? Sanna Raymann tror att bantningen av partistyrelsen har ekonomiska orsaker, mitt ”ta-mig-för-pannan-sår” kommer att gå upp igen.

Peter Andersson och Westerholm är på.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Första reaktioner på Kriskommissionens rapport”

 1. Bertil Hjelm Says:

  ”Partiet ska vara Sveriges mest nyfikna, öppna, progressiva och ödmjuka”

  Där är kärnan av problemet. Jag vill särskilt betona det sistnämnda; ödmjukhet. De socialdemokratiska politiker jag träffat på har inte levt upp till det. Bodström och lokala.

 2. Johan Tottafetz Says:

  Det är ju helt banbrytande slutsatser efter månader av hårt arbete av en kommission

 3. Äntligen, eller var väntan förgäves? | Högbergs Tankar Says:

  […] Ab, Ab2, Ab3, Ex, SvD, GP, SVT.Bloggat: Johan Westerholm och Peter Andersson och Peter Johansson och Johanna Graf på ämnetMer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: