Söndagskrönika 16/1 – Vill Väst ha demokrati i Mellanöstern?

Frågan kan tyckas vara konstigt ställd, men i ljuset av följande TT-citat som jag glatt snor från Svensson, är den berättigad.

Ben Alis seger var väntad. I förra valet för fem år sedan fick han 94,4 procent av rösterna. Internationella människorättsgrupper hävdar att regeringen försäkrat sig om en jordskredsseger genom att trakassera oppositionen.

Sådana anklagelser har avfärdats av regimen som lögner spridda av oppositionella landsförrädare.

Regeringarna i väst blundar gärna för brott mot de mänskliga rättigheterna så länge Tunisien förblir en arabisk allierad i kampen mot islamisk extremism.

Ovanstående skrevs efter ”valet” i Tunisien 2009 av TT och speglar rätt väl vad Väst då ansåg om Tunisien.

Idag jublar samma Väst åt den folkliga revolutionen som kickat ut förtryckaren. Denna gång ställde inte militären upp på diktatorns sida, frågan är vad som händer när en ny förhoppningsvis folkvald regim tar plats. Vilken position tar militären om Tunisien röstar fel”. Vad säger USA?

Vad händer om den sk ”Jasminrevolutionen” sprider sig till länder som Egypten, Saudiarabien och Kuwait? Speciellt Egypten och Saudiarabien är nära allierade till USA och Väst och är nyckelspelare i det sk ”kriget mot terrorismen”. Ett smärre problem för Väst är att deras allierade i kampen för fred, frihet och demokrati inte är speciellt demokratiska.

Vad skulle hända om medborgarna i Egypten och Saudiarabien tilläts välja sina ledare? Skulle nuvarande gäng bli valda av folket i fria val? Inget är omöjligt, men jag skulle inte sätta en utgången kopek på det vadet.

Mer troligt är att andra politiska krafter, inte nödvändigtvis i grunden mer demokratiska än de nuvarande härskarna, skulle vinna ett val. Oavsett demokratisyn skulle denna regim i alla fall inledningsvis ha legitimeten av en demokratisk folkvald regim. Om den legitimiteten består beror helt och hållet på dem själva.

Att de nuvarande härskarna i Egypten och Saudiarabien inte vill ha demokrati är förståeligt, de riskerar ju då att röstas bort. Frågan är vad Väst föredrar? Föredar Väst ett demokratiskt val, där folket mycket väl kan rösta ”fel” och välja en regim som inte längre vill vara med i ”kriget mot terrorism”? En regim  som inte längre tar order och ”plays ball”?

Vilket val kommer Tunisiens medborgare att tillåtas göra? Kommer deras val att överprövas av Väst och militären? Vilken position tar Sverige?

Ola Möller, Westerholm och Röda Malmö är på banan. Högberg krönikerar sig mer än en gång.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Söndagskrönika 16/1 – Vill Väst ha demokrati i Mellanöstern?”

  1. Bertil Jansson Says:

    Nej, tror inte alls väst är intresserade av det. Väst har redan en kraftig baksmälla av att Kina har gått den väg som Nixon föreslog. Det är nog därför som Pentagon vill hålla sig i krokarna kring Kinas gräns och skjuta av sina fyrverkerier, ett nervosistetstecken med tanke på hur Kina utvecklas. Att det är går trögt i Ryssland är nog Obama och Bush nöjda med. Men dom har ju tänkt till kring definitonerna av olika begrepp. Demokrati är bara intressant om det kopplas till trohet mot Washington.

  2. Ny regering i Tunis. Says:

    […] Bloggare: Jinge,Röda Malmö,Röda Lund,Röda Berget, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: