Nyårskrönika 2010

2010 har varit ett händelserikt år. Val, OS och mycket annat.

Politiken har varit fokus under året, inte bara för politiknördar som mig, utan även för många andra eftersom det var valår. Resultatet är inte så mycket att orda om, eftersom jag ordat så mycket om det innan.

Jag vill peka på en sak som Peter Andersson ägnar en stor del av sin nyårskrönika åt. Det faktum att ett blogginlägg avgjorde valet.

En krönika om bloggande och politik ett valår som 2010 kan inte skrivas utan att särskilt ta upp bloggposten ”Sveket”, skriven av Emelie Holmqvist på bloggen Klamydiabrevet. En bloggpost som enligt Brit Stakston på JMW skapade en sådan rörelse i väljarkåren att det avgjorde att alliansregeringen inte fick den önskade egna marjotiteten i riksdagen. Bloggare har avgjort val, alltså!
Emelie skrev inlägget men kraften när det sedan blev en reell valfråga också i partiledardebatter kan ha påverkats av att många lyfte sjukförsäkringsfrågan och dess effekter för enskilda. En lista på några av dem som medverkade hittade S-buzz hos Joakim Hörsing.

2010 var året vi bröt igenom vallen

Sport har varit ett annat fokus under året, för mig dominerat av två händelser

Malmö FF tog guld. Smaka på den. Malmö FF tog guld. Så vanligt att det händer, men lika skönt varje gång. Detta guld var nummer 16 i samlingen och de är alla lika vackra. Årets guld är speciellt av två orsaker. Dels tog vi det i envig med den fule avundsjuke kusinen från sundets norra del, dels avgjordes det i samma tid som när en seriekytt  spred skräck och kulor i Malmö.

MFF avspeglar har alltid varit en spegel av Malmö. Bildat 1910 av arbetare som inte kände sin hemma i IFK Malmö och historiskt dominerat av arbetargrabbar från områden som Backarna (Kirseberg för er som inte kan geografi).

Gårdagens hjältar hette Rosén, Jönsson, Andersson, Larsson, Tapper, Kristersson och Palmér. Dagens hjältar heter också Andersson och Larsson, men även Rexhepi, Pekalski och Mehmeti. MFF är fortfarande en spegel av Malmö och det gör oss till stadens lag.

Om Stadens har en själ förkroppsligas den i Malmö FF.

Årets vinter-OS var det OS då svenska skidåkning åter blev vad den en gång var. Per Elofsson var den som skulle ta över efter Svahn, men snubblade på en dopad skidlegionär.

Nu steg en ny generation fram ur spillrorna och tog sin plats bland legendarerna. Det som är så glädjande är att vi för första gången har en kvinnlig skidstjärna som kan matcha Svahn, Vassberg och Jernberg. Det är naturligtvis Charlotte Kalla jag pratar om.

I dagens Sydsvenska finns en berättelse om hur Anna Haag är sprudlande glad över silver på sprintstafetten, medan Charlotte Kalla måste anstränga sig för att inte visa sitt missnöje över andraplatsen. Jag ryser av lycka. Den som är nöjd med silver kommer ta silver.

Charlotte Kalla är en mental reinkarnation av Sixten Jernberg och Gunde Svahn. Hon är bara nöjd då hon vinner och knappt ens då. Det är vad som gör en vinnare.

I natt ar 2010 slut och 2011 tar vid. Mycket annat har hänt och kommer att påverka 2011, men 2011 blir vad vi gör det till.

Andra som skriver krönikor och sånt över 2011 är Johan Westerholm, Peter Högberg, Fredrik Antonsson.

Med det önskar jag världen ett Gott Nytt År och en förhoppning om att vi ska ses på andra sidan

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

2 svar to “Nyårskrönika 2010”

  1. emil Says:

    Och Lundin Petroleum gick upp 99 % som vanligt. 10.000 år 2001 har blivit 428.000 2010. Tack Lundin och Carl Bildt för de sköna pengarna.

  2. Ett mörkt decennium. Says:

    […] Jinge,Röda Malmö,Uppkäftiga Uppsala,Röda Berget,Röda Lund,Svensson, Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, Globalisering, Sekel, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: