Dags att slå ihop C med Fp? FolkCentern?

Det är en gammal tanke, detta med att slå ihop centern med folkpartiet. Jag såg det i dagens ledare i SDS, som i sin tur hittat tanken i Liberal Debatt (artikeln ej på nätet).

Är det givet att summan av FP och C skulle bli en starkare liberal röst än de enskilda partierna? Nej. Men förutsättningarna finns och Centerpartiet har rört sig i liberal riktning. Två partier som kallar sig liberala bör åtminstone ställa sig frågan. SDS

Som synes är Sydsvenskan inte speciellt främmande för idén. Jag tycker det är en utmärkt idé att bilda FolkCentern. Det skulle dels alienera de delar av centern vi kan låta Ånge-Centern representera, dels skulle den organisatoriska kannibalismen paralysera det nya partiet för rätt lång tid framöver. En trolig konsekvens vore nog att centerns väljare skulle smetas ut övriga partier och bara några få skulle stanna i den nya FolkCentern.

Nu tror jag inte det kommer att hända, men Centern har samma problem idag som jag beskrev i somras efter att ha bevittnat ett seminarium i Almedalen.

Maud Olofsson blev Centerledare 2001. Nästa år har hon suttit i tio år. Och förändrat partiet i grunden.

I början av 2000-talet bestämde hon sig för att Centern skulle byta väljare. På sätt och vis ett logiskt beslut. Partiet var starkt i små kommuner som avfolkades i allt snabbare takt. Starkare bland äldre väljare och lantbrukare än i det Sverige som växer. Den sociala basen var på väg att utplånas.

Samtidigt växte en grupp unga storstadsliberaler fram. Kritiska till Socialdemokraterna och facket. Frihetliga, utan stark knytning till något borgerligt parti. Dessa unga allmänborgerliga väljare blev Centerpartiets nya mål. AB

Frågan är då hur detta lyckas?

Som synes har Centern viss framgång i Stockholm och får bra mandatdelning, men frågan är hur mycket av detta som är moderata stödröster och hur mycket som är röster på Centern för Centerns skull. Annars är det mycket röda siffror, i Malmö är centern inte ens i närheten av ett mandat i fullmäktige.

Långsiktigt ligger Centern rejält på gärsgården, i alla fall om vi jämför med Fälldins stolta dagar då Centern var Borgerlighetens självklara ledare. Det är förvånande att det är så tyst runt Centerns egen eftervalsdebatt. Smålandspressen efterlyste debatten i en artikel strax innan jul och på Annie Johanssons blogg kan man läsa att rapporten kommer i slutet av januari.

På nätet är det lika tyst. Jag var innne och scrollade hos Federly, Wagenius och PLC och hittade ett par nya inlägg från de två sistnämnda om Centerns framtid, men ingen större mängd inlägg om hur kurvan till vänster ska vändas. Däremot en hel del inlägg om vår eftervalsdebatt.

Det ska bli kul att läsa rapporten från Johanssons grupp när den landar på en blogg nära mig. Oavsett vad gruppen kommer fram består centerns grundproblem. Den gamla väljarbasen eroderas ner och den nya anländer inte i tillräckligt snabb takt.

Om detta är det tyst i centerleden.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: ,

6 svar to “Dags att slå ihop C med Fp? FolkCentern?”

 1. Sören Eriksson Says:

  Varför inte slå ihop V och S, då får vi det nygamla partiet VänsterDemokraterna. Ett verkligt framtidsparti.

  Finns ingen som föreslagit det någon gång? Nej! Däremot poppar det med jämna mellanrum upp liberaler som vill slå samman med C & Fp. Det är en gammal debatt, vilket (om du har koll) borde veta. /Peter

 2. Johan H Says:

  Du har dessvärre gjort ett litet redovisningsfel ovan. Du visar hela centerns siffror i landstingsvalet i hela Västra Götalands län, där det ingår en hel massa landsbygd. Centerns landstingssiffror i Gbg hittar du på: http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/L/lvalkrets/14/01/index.html

  Du har rätt, men det är etiketten som är fel, den ska vara V:a Götaland. Siffrorna på Stockholm är från hela Stockholms läns landsting, Siffrorna från Skåne är hela Region Skåne. Det är numera korrigerat. Tack för påpekandet. /Peter

 3. Bengt H Says:

  Om man slår ihop ett parti som kallar sig liberaler (Fp) vars kvinnoförbund vill att staten kvoterar legogubbar med ett centerparti som i alla fall försöker bli liberala så lär resultatet inte bli liberalism.

  Förhoppningen står till C, Johan Persson och skolministern finns i Fp och de ser till att hålla frihetsfrågorna långt borta.

 4. I kristallkulan för 2011 « Röda Berget Says:

  […] Anders Svensson titta på året som gått. Ankersjö avvisar FolkCentern och Antonsson grattar Estland till […]

 5. FolkCentern II « Röda Berget Says:

  […] bra filmer har en uppföljare. Efter FolkCentern kommer FolkCentern […]

 6. Varför vill det som ses som framtiden i ett parti avveckla sin egen existens ? « essbeck Says:

  […] Jag förstår inte poängen med att vilja upphöra som parti och gå samman med ett annat parti. Men det kanske finns någon form av logik i det hela. Argumenten som verkar gälla att det saknas ett starkt liberalt parti. Man blir väl knappast starkare för att man går samman med ett annat parti och blir ett nytt och diffust parti som väljarna inte förstår. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: