Nordström och Melin har satt sig själva i frysboxen – inte bra

En olustig konsekvens av PrimeGate är folks åsikter kommer att ifrågasättas. Inte i grunden innehållet, men avsändaren och med det innehållet.

Jag håller ofta inte med Nordström och Melin, men deras röster behövs i debatten om vår framtida politik. Det är olyckligt att de som inte håller med dem med framgång kan avfärda innehållet i vad de säger med ”köpt av näringslivet” istället för att tvingas argumentera utifrån substansen i deras åsikter.

Nordström och Melin har satt själva i frysboxen och antagligen tagit ett helt gäng med sig. En av konsekvenserna av deras brist på proffesionalism beskrivs av Magnus Ljungkvist

Om inte PR-branschen klarar av att skilja professionalismen från prostitutionen kommer även denna typ av blogginlägg inom kort vara svåra. Om fyra veckor börjar jag jobba som PR-konsult. Kommer det betyda att folk tror att varje åsikt jag har är köpt? Om det blir fallet så har Niklas Nordström et al. gjort både mig och hela branschen är rejäl björntjänst

På Makthavare beskrivs en grupp unga socialdemokrater som ”äntringsstyrkan”. I och med att de förknippas med Nordström och PrimeGate riskerar de att diskvalifieras både från den interna debatten, men även från framtida uppdrag eller jobb inom socialdemokratin. Samma sak gäller tyvärr även Laakso. Det är högst olyckligt om så sker, därför att vi har inte råd att tappa folk på sådana grunder.

En annan artikel i AB gör mig inte ett dugg upprörd. Det är ett ”avslöjande” om att Ilija Batljan inte skrivit en debattartikel själv, utan bara godkänt den efter att ha haft smärre synpunkter på den.

”Och”?

Har aldrig AB hört talas om talskrivare och politiska sekreterare. Det viktiga är att politikern ifråga tror på vad han(i detta fallet är det en han) säger och det han skriver under. I en idealvärld skriver naturligtvis alla politiker alla sina artiklar själva och improviserar talen, men…

Mats Engström skriver en viktig artikel i AB som borde uppfattas som ett uppdrag av Sahlin & Baylan.

Ett första steg borde vara att på partikongressen i mars anta en uppförandekod som begränsar PR-firmornas inflytande. Personer anställda på PR-bolag som inte uppger sina kunder bör till exempel inte kunna ha förtroendeuppdrag för det socialdemokratiska partiet. AB

Han ger även en känga åt mediaeverige

Medierna bör också fundera över sin naivitet efter Aftonbladets avslöjande. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och Sveriges Television har alla gett stort utrymme åt PR-konsulterna på Prime att driva sin hemliga kampanj under beteckningar som ”S-debattör”. […] Ansvariga utgivare som Gunilla Herlitz, Lena K Samuelsson, Jonathan Falck och Eva Landahl har en del att fundera på när det gäller medierna och PR-bolagens inflytande.

Peter Högberg krönikerar sig om Lobbyism och ärlighet. Böhlmark skriver ”Kan du inte svara? Ring en vän”. Det är viktigt att våga lyssna på dem man inte gillar. Lyssna ska inte förväxlas med lyda. Westerholm & HBT-Sossen skriver båda om etik & PR.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , , ,

7 svar to “Nordström och Melin har satt sig själva i frysboxen – inte bra”

 1. JO Says:

  Men det är väl helt j-la självklart att man INTE kan lyssna på någon vars åsikter går att köpas för pengar?

 2. lenasommestad Says:

  Jag är förvånad över att din kommentar om artikeln om Ilija Batljan. Det handlar in om i vad mån Ilija skriver artikeln själv. Det handlar om att det finns en dold finansiering bakom hans utspel. Se den utmärkta analysen hos Mats Engström, http://mengstrom.blogspot.com/2010/12/fel-slutsats-ilija-batljan.html.

  Jag uppfattar bara att Batljan upprepar vad han har sagt i andra sammanhang. Problemet är att vissa av våra företrädare sätter likhetstecken mellan en politik för tillväxt och en nyliberal agenda. /Peter

 3. Johannes Ek Says:

  Batljan har inte bara ”godkänt” artikeln. Han har signerat den med sitt namn och döljer därmed den verkliga avsändaren. Läsaren tror att det är Batljan som står bakom men i själva verket är det en lobbygrupp. Hur kan du försvara den sortens oärlighet?

  Visst får svenskt näringsliv skriva artiklar men det ska förbaskemig framgå vem det är som skriver.

  Vem tror du skriver artiklarna som Statsråden, kommunalråden, landstingsråden, riksdagsledamöterna skriver under? Någon av deras assistenter eller de själva? Jag skulle vilja påstå att i 90% av fallen formuleras texten av en politisk tjänsteman. Innebär det att assistenten är avsändaren? Naturligtvis inte. Genom att signera artikeln godkänner politikern innehållet och blir därmed avsändare.

  Väx upp! /Peter

 4. Johannes Ek Says:

  Nej, det resonemanget köper jag inte. En assistent skriver på uppdrag och får instruktioner om vad texten ska innehålla i grova drag. I det här fallet har Batljan fått en färdig artikel från lobbygruppen som gynnas av åsikten i fråga. Hela syftet med hans underskrift är att dölja ursprunget. Det är inte alls samma sak.

  Växa upp kan du göra själv!

  Och du vet exakt hur turerna var innan den artikeln hamnade i en tidning? Var du med? /Peter

 5. Hampus Eckerman Says:

  Det är väldigt enkelt. Den som ens funderar på att ta in en artikel skriven av Svenskt Näringsliv, som aktivt motarbetar allt vad socialdemokratin historiskt sett stått för, har inget i partiet att göra.

 6. Vi måste lämna PrimeGate bakom oss, och det är fort « Röda Berget Says:

  […] vara har blivit en politisk pajkastning, där bara att ha tänkt Prime är misstänkt. I lördags skrev jag angående Melin & Nordström Det är olyckligt att de som inte håller med dem med framgång […]

 7. Medlemmen | Högbergs Tankar Says:

  […]  Peter Andersson, Martin Moberg, Jämlikhetsanden, Görans tankar och bagateller, Enn Kokk, Röda berget och Magnus Ljungkvist, HBT-sossen, Peter Högberg gånger två och Roger Jönsson. Mer på NetRoots […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: