Upp med underrättelsesörjan i ljuset

Underrättelseverksamhet är en verksamhet som av naturliga skäl måste vara hemlig, annars blir det svårt att lyckas. Utmaningen är de hemliga organen inte löper amok utan opererar inte enbart innanför lagens formella råmärken utan även utifrån de riktlinjer och begränsningar som de folkvalda anger.

Det är aldrig acceptabelt att personal inom underrättelsetjänsten skaffar sig egna regler, lojaliteter eller riktlinjer som skiljer sig från det uppdrag de har från de folkvalda.

På samma sätt måste de folkvalda ta sitt ansvar och ha full information om verksamhetens art och innehåll, så det politiska ansvaret kan utkrävas om gränserna överträds.

Idag vet vi inte vad någon gör eller vad någon vet. Tack vare wikileaks vet vi att det försiggår något under ytan och för att parafrasera så är ”något ruttet i kungadömet Sverige”.

Underrrättelsesörjan måste upp i ljuset. De myndighetskontakter USA hänvisar till måste anges vid namn och deras roll ska undersökas. Om de på något sätt har brutit sitt formella uppdrag finns det lagar som styr det om de uppträtt olämpligt ur andra synvinklar ska de ges andra arbetsupgifter.

Samma sak gäller polisen. Oavsett hur lång tid det tar måste en grupp granska de slagningar som skett i registren och varje slagning ska kunna motiveras utifrån ett strikt utredningsperspektiv. De andra slagingarna är tjänstefel och ansvar ska utkrävas oavsett omständigheter och motiv.

Den svenska demokratin får inte sättas på undantag bara för att Bildt vill vara en ”Big Dog” och att Bea Ask är svag. I slutändan ligger ansvaret på Reinfeldt, han och enbart han utser sina ministrar.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Upp med underrättelsesörjan i ljuset”

  1. Gangsterekonomin III eller Varför Sverige måste återinföra valutarestriktioner « Nemokrati Says:

    […] Nej, det finns ingen ”Wikileakskartell”, Alla Dessa Dagar, Svensson1, Svensson2, Röda Berget, Mina moderata […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: