Dum som ett spån eller klantig som en Ask

Beatrice Ask är åter aktuell för ett jobb som landshövding. Inte för att hon nödvändigtvis vill vara hövding eller att nåt län vill ha henne, men vad återstår annars för en fd justitieminster att göra.

Jan Guillo reder ut det hela med ett sedvanligt mått av kompetent överlägsenhet

 Utbyte av underrättelsematerial som är reglerat i avtal är nämligen lagligt. Annars hamnar man i en gråzon där det blir omöjligt att skilja mellan brottsligt spioneri och laglig underrättelseverksamhet.

Mot den bakgrunden måste amerikanerna ha slitit sitt hår när de möttes av en ren dårpippireaktion från den svenska statens representanter. Som den tjänsteman på justitiedepartementet, ämnesrådet Anna-Carin Svensson, som menade att ett formellt utvidgat samarbete med amerikansk underrättelsetjänst riskerade att komma till riksdagens kännedom. Vilket i rådande opinionsläge måste undvikas. Varför riksdagen således måste föras bakom ljuset. Som om inga grundlagar fanns.

Och därmed åkte hela den nya spioneriverksamheten ut i gråzonen. Det är då närmast fantastiskt att en mellanchef på Säpo, chefsanalytikern Malena Rembe, kan komma att betraktas som en ”skyddad källa” av amerikanerna, det vill säga amerikansk agent. Säpo skall liksom underrättelsetjänsten ha ett av regering och riksdag godkänt program för samarbete med andra säkerhets- eller underrättelsetjänster. Säpotjänstemän får inte bli agenter åt främmande makt. Det är faktiskt synnerligen förbjudet.  AB

Inkompetensen i detta gäng verkar vara standard. Det är ingen hemlighet att Sverige under rätt lång tid har haft ett samarbete med USA när det gäller underrättelseverksamhet och den verkamheten inte alltid har gått hand i hand med den officiella retoriken. Det kanske kan kallas hyckleri. Jag kan dock säga att jag är hellre en kompetent hycklare än en inkompetent klant. Vad som verkar skett här är att ingen vet hur man gör.

Är det så att Beatrice Ask medvetet mörkade detta för riksdagen måste hon avgå. Vet hon inte hur man gör och improviserar måste hon avgå. Om hennes tjänstemän inte känner till detta juridiska spel är inte de kompetenta att ha kvar sina positioner och kan bli landshövdingssekreterare åt Ask. Samma sak med denna människa på Säpo.

Det finns två skilda sakfrågor i detta:

Vilket om något underrättelsesamarbete ska Sverige ha med USA ? Ur ett rent moraliskt perspektiv är svaret många gånger ”inte alls”, ur mer realistiskt säkerhetsmässigt perspektiv är det nödvändigt. Information är en vara som alla andra och vill vi ha informatioon måsyte vi ge information. Frågan är då vilken information vi ger och på vilka villkor vi tillåter CIA att verka i Sverige och vad vi gör när vi kommer på CIA med fingrarna i syltburken.

Rimligtvis ska det vara samma konsekvenser att olovligen ge information till CIA som att ge den till KGB, STASI eller GRU och agenter för dessa organisationer ska naturligtvis behandlas på samma sätt om de överträder svensk lag. Så är inte fallet och den som tror att det är så är mer än lovligt naiv. Det är ett problem.

Det samarbete vi bestämmer oss för att ha ska skötas på ett korrekt sätt. I detta fall verkar samtliga inblandade inte ha haft en susning om hur man gör eller också har de totalt struntat i lagar och praxis. Jag vet ärligt inte vad som skulle vara värst. Att vi har en medvetet regelbrytande justitieminister med tillhörande tjänstemannastab eller gäng okunniga klantar.

Oavsett måste detta redas ut i grunden. Det handlar dels om vårt förhållande till främmande makt, men även om respekten för lag och rätt och i slutändan är detta både en politisk och juridisk fråga.

För att muntra upp Beatrice bjuder vi på en klassiker.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: