USA spionerade i på politiska rörelser i Danmark, hur är det i Sverige?

Enligt Berlingske Tidende har USAs ambassad i Danmark med hjälp av privata bevakningsföretag spionerat och registrerat danska medborgare med för USA misshagliga åsikter.

En dansker, der arbejdede som sikkerhedsvagt på USA’s ambassade i København fra 1995 til 1997, fortæller til avisen, at han sammen med sine kolleger i firmaet Dansikring skyggede medlemmer af det autonome miljø til det daværende Ungdomshuset på Nørrebro for at kortlægge deres færden og se, hvem de mødtes med.

I forbindelse med demonstrationer optrådte vagterne som tilfældigt forbipasserende og fulgte med optoget, hvor de faldt i snak med deltagerne og prøvede at pumpe dem for informationer om, hvem der stod bag.

– Vi og dansk politi blev brugt som håndlangere for rene amerikanske interesser, siger den tidligere vagt, der ønsker at være anonym, til Politiken. BT

Detta är ett rätt grovt brott i Danmark som kan ge upp till sex års fängelse. Min förhoppning är att de skyldiga grips för sina grova brott och ställs inför rätta.

Vi återkommer då med automatik till verksamheten vid USAs ambasad i Stockholm. Ambassaden påstår sig har agerat med godkännande av svenska myndigheter. Då får ambassaden namnge de personer som har godkänt verksamheten och sedan får svenska domstolar ta ställning om de har brutit svensk lag eller inte.

USA gnäller över att ”ingen pratar med dem”, i ljuset av detta kanske det är lika bra.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “USA spionerade i på politiska rörelser i Danmark, hur är det i Sverige?”

  1. Robert Says:

    Detta är allvarligt. Vi får ta en rejäl fundering om vår självgodhet gällande yttrandefrihet. Det skulle vara önskvärt med en svensk politiker som träder fram och tar sitt ansvar på samma sätt som Ron Paul har gjort i USA.

  2. dagensgladanyheter Says:

    Jag tycker man ska prata med varann och meddela glada positiva saker. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: