Mona Sahlin avgår – än viktigare med fokus på politiken

Mona Sahlin har just annonserat att hon avgår  som partiledare för det socialdeokratiska partiet. Hon blir därmed en av de partiledare s har haft med kortast tid på posten.

Jag kan inte säga att jag är direkt färvånad över beskedet som trots allt måste ha legat och grott ett tag. Kraven från SSU, men framför allt Håkan Juholt om partistryrelsens avgång skyndade på processen.

Jag vet inte vad som rör sin i Sahlins huvud eller vad som kommer att vara den officiella motiveringen, men här kommer min motivering.

Mona Sahlin avgår därför att hon inser att hon inte kan vinna valet 2014. Inte därför att hon rent sakligt har varit en dålig partiledare eller är sämre lämpad än någon annan att leda partiets kommande renovering utan därför att oavsett vilken politik socialdemokraterna presenterar kommer media att ha ett alldeles för stort fokus på det faktum att Mona Sahlin ledde en förlorande koalition i valet 2010.

Hon är också medveten om att personfrågorna som synes överskuggar det som är vikitigt, nämligen den politiska renoveringen, därför är det viktigt att göra personpinan kort.

Vad vi måste göra nu är att fokusera på politiken, på sakfrågorna, och ge fan i att spekulera och positionera oss. Det kommer media att göra åt oss.

Jag kan också tipsa er om att skåda den mediala process som nu startar. Från att ha varit den mediala måltavlan kommer bilden av Sahlin nu att nyanseras och hon kommer att utmålas som ett offer för maktkåta män som inte själva vill ta ansvar för sina handlingar.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , ,

18 svar to “Mona Sahlin avgår – än viktigare med fokus på politiken”

 1. fredriktomte Says:

  ”Jag kan också tipsa er om att skåda den mediala process som nu startar. Från att ha varit den mediala måltavlan kommer bilden av Sahlin nu att nyanseras och hon kommer att utmålas som ett offer för maktkåta män som inte själva vill ta ansvar för sina handlingar.”

  Precis vad jag tror också. Jag har redan sett sådana tecken (alltså innan hon tillkännagav sin avgång). En av de saker som borde tas upp i den omvärldsanalys som man får hoppas genomförs av partiet är medias sossehat och hur man ska hantera detta. Det är ju inte bara det att nästan alla dagstidningar ägs av högern och att högervärderingar genomsyrar även nyhetsrapporteringen på de stora stockholmsbaserade tidningar. Även de journalister som är vänster (i den utsträckning miljöpartiet kan sägas vara vänster) är primärt vänsterpartister och miljöpartister, inte sossar. När medborgarna i allt större utsträckning gör sina politiska val baserat på vad som framkommer i media (inför detta val, eller om det var förra, gick media om politikerna själva som den främsta källan till varför folk röstade som de gjorde) måste vi hitta ett sätt att kontra den snedvridande mediala bilden. Annars tror jag att det är bye bye på allvar.

 2. Vonkis Says:

  Här är en till som tror likadant, krönikörer och tyckare kommer att slå knut på sig själva för att mildra det de tidigare har sagt och skrivit om Sahlin.

 3. Hans Karlsson Says:

  Monas besked var det enda möjliga om S ska kunna komma tillbaks. Det har inte ett dugg med Mona som person att göra. Men det var för enkelt för muffarna att gör ned Mona genom att dela ut toblerone till väljarna

 4. Ett väl fungerande parti, där fler kan bidra « Lena Sommestad Says:

  […] bloggat: Görans tankar och bagateller, Ulricehamnsbloggen, Annarkia, Röda berget, Daniel Mathiesen, m […]

 5. Arvid Brodin Says:

  Hoppas att det kommer några ”rödstrumpor” samt ett par män med skit under naglarna in i partiledningen samt att dom är förtegna med hur samhället fungerar nu ! för den gamla ledningen har som jag ser det bara gått i gamla hjulspår dom senaste 10 åren. Med andra ord vrid politiken till VÄNSTER & se till att synas !

 6. Sluta leta frälsare « Rebella unga S-kvinnor Says:

  […] om Mona Sahlins besked att extrakongressen ska välja en ny partiledare: Röda berget, PeO Wågström , Peter Högberg […]

 7. Du skulle bli Sveriges första kvinna som statsminister « Rebella unga S-kvinnor Says:

  […] om Mona Sahlins besked att extrakongressen ska välja en ny partiledare: Röda berget, PeO Wågström , Peter Högberg , Lena Sommestad, Daniel Mathisen, Göran Johansson , Annarkia , […]

 8. Michael Arvidsson Says:

  ”hon kommer att utmålas som ett offer för maktkåta män som inte själva vill ta ansvar för sina handlingar”

  hrmmm men är hon inte det då? Din analys är bra och klar för att på slutet just sätta dig i position och förlöjliga verkligheten. Att man från utsidan lagt ner så ofantligt mycket krut på att sätta åt Mona handlar ju om att hon varit ett starkt hot – som jag ser det.
  Det är heller ingen hemlighet att man inom vårat parti har haft svårt att se vikten av att ha en kvinnlig partiledare. Man skulle också kunna tro att problemet med partiets bristande framgång gällande jämställdhet och jämlikhet mellan könen också bottnar i detta maktpatrialkara maktspel. Nåja Mona har inte haft någon chans att resa sig och det fanns ingen annan utväg för henne. Men det är otroligt sorgligt för ett parti som Socialdemokraterna att viljan och öppenheten inte är större för att förändra gamla maktstrukturer och faktiskt vilja skapa en förändring. Måtte dock de krafterna inom partiet som finns nu rasera denna självgodhet o att vi kanske rentav får lite revolution. För det behövs!

  Så enkelt är det inte. Mona Sahllin är inget offer utan i högsta grad ansvarig för detta knalldebaccel. Hon är inte ensam, men som Truman sa. ”The buck stops here” /Peter

 9. Sahlin avgår: vad händer med ledar(s)kapet nu? « Callenberg’s Blog Says:

  […] bloggar om Sahlins avgång: Kristina Persdotter, Röda Berget, Lena Sommestad, Anna Vikström, S-studenter, […]

 10. Mona Sahlin säger adieu « Tuggmotstånd Says:

  […] en rejäl titt på vilken politik och vilka sakfrågor man vill fokusera på, precis som bloggaren Röda Berget konstaterar. Precis som Madon är inne på behövs det en bred och effektiv vänster som […]

 11. Nu blir det mycket spännande – VAR finns tronarvingen?! :I hell-mans värld Says:

  […] Högberg, Claeskrantz, HBT-S, Andersson, Tokmoderaten, Böhlmark, Röda Berget, Westerholm, […]

 12. Tuggmotstånd Says:

  Håller absolut med dig om att sakfrågorna och politiken måste stå i fokus, precis som hur man väljer att marknadsföra och presentera sin politik. Länkat till dig från min blogg för övrigt, tyckte ditt inlägg var väldigt bra!

  Tack /Peter

 13. Damoffer « Viktor Tullgren Says:

  […] samt Ex3. Bloggat: Peter Andersson, Claes Krantz, HBT-sossen, Tokmoderaten, Peter Johansson, Kulturbloggen, Anna Vikström och Sara […]

 14. fredriktomte Says:

  @Michael Arvidsson

  Överhuvudtaget skulle jag vilja säga att ditt sätt att resonera är en del av Socialdemokratins problem. Sedan nittiotalskrisen har klyftorna mellan de som har och de som inte har vuxit kontinuerligt i Sverige. För ett parti vars främsta ledord varit jämlikhet och solidaritet är det här ett monumentalt misslyckande. Att valdeltagandet minskar i socialt utsatta områden och att främlingsfientliga partier som SD vinner mark är med tanke på den utvecklingen inte konstigt. Varför rösta på ett parti som inte längre representerar en? Till skillnad från den ekonomiska jämlikheten ökar däremot jämställdheten stadigt. Med möjligt undantag för KD är även borgarna intresserade av jämställdhet, något som följer av att det är omöjligt att vara emot jämställdhet om man ska kunna bli någonting annat än ett 4-procentsparti (om ens det). Trots det tycks jämställdhet i praktiken vara en mycket viktigare fråga än jämlikhet för många sossar. För partihögern (liksom andra högerkrafter) är det tacksamt att skifta över fokus på jämställdhetsfrågan, eftersom man då kan framstå som progressiv samtidigt som man fattar politiska beslut som defacto leder till minskad jämlikhet.

  Jag ser gärna en ny kvinnlig partiledare, och i förlängningen en kvinnlig statsminister, men jag hoppas i sådana fall att hon är med och bidrar till att skifta den politiska fokusen från rättvisekamp för grupper som redan är starka i det svenska samhället (t.ex. kvinnor) till klassfrågan. Liksom att hennes anhängare inte skriker PATRIARKAT så fort någonting går henne emot (för det får oss bara att framstå som pajaser och dåliga förlorare).

 15. Sagan om när medierna blev kungamakare – eller när blev medier valberedning för S? | Kulturbloggen Says:

  […] DN5, DN6, Expr1, Expr2, Expr3, Expr4, Expr5, AB1, AB2 Bloggar: Thomas Böhlmark, Peter Andersson, Peter Johansson, HBT-sossen, Albin Ring Broman, Högberg utan hår, Johan Westerholm, Tokmoderaten. Läs även […]

 16. Michael Arvidsson Says:

  Fredriktomte:
  Det är nu inte endast i vårat parti som man har jävligt svårt att ta itu med könsmakten och alla dess uttryck. Det som vore gott i ett sossehjärta är att detta togs på allvar och att man ansträngde sig för att utrota det hela – agera jämställdhet i stället för att prata. Ur detta tänkande följer jämlikheten för en sådan tanke tar även in utanförskap och söker finna lösningar på det. Så jag är ledsen – jag tycker som du men jag tror lösningen ligger på annat plan.
  Vi har bäddat in oss i makt under alla de år vi arbetat och när man tillslut är en del av den nya klassen..hrmm vem var det som skrev om den? så glömmer man närheten till verkligheten. Den verklighet som man lever i Rosengård, Fittja, föräldralösa flyktinghem osv för att bara nämna några få verkligen utsatta människor.

  Vi har egentligen politiken. Det vi behöver lära oss är att leva politik och att uttrycka vad vi står för. Lite revolution typ för att uttrycka mig banalt.

 17. fredriktomte Says:

  @Michael Arvidsson

  Jag upprepar vad jag sagt tidigare: Jämställdheten i samhället ökar. Jämlikheten minskar. Av detta kan man utläsa två saker:

  1. Jämlikhet följer inte automatiskt av jämställdhet. Det är tveksamt om det överhuvudtaget finns något kausalt samband.

  2. Det vi behöver primärt behöver jobba med är jämlikhet, både i samhället i stort och inom partiet. Vad har vi egentligen kvar av våra jämlikhetsideal?

  Att huvudfokus läggs på jämlikhets-/klassfrågan utesluter inte att man samtidigt verkar för jämställdhet.

 18. Jag är besviken | Anna Vikström Says:

  […] Claes Krantz PeO Wågström, HBT-sossen HBT-sossen vilse i pannkakan Röda Berget tipsar om att media kommer att måla bilden av maktkåta män som vill ta över. Peter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: