Allt USA behöver är en ”kompis” inom polisen

Underrättelsetjänst kan vara svårt och enkelt. I detta fallet krävs bara en ”kompis” för att komma åt känsliga uppgifter.

Efter vad jag kan förstå har USA i Norge rekryterat fd poliser som medarbetare i övervakningen. Det är i grunden både smart och logiskt. Jag kan tänka mig följande praktiska upplägg för verksamheten.

  1. Man rekryterar en grupp fd poliser och underrättelsemänniskor som man känner sedan tidigare. Alla har någon form av personaliga relationer med motsvarande personal på den amerikanska sidan och det finns exempel på tidigare smarbete. De ska även ha kvar sina kontaktnät inom den nuvarande polisen/underrättelsetjänsten.
  2. Bland denna grupp finns det några som har en vän de litar 100% på, någon som sympatiserar med USA, som kan göra slagningar i registren från gång till annan. Det räcker med att ha en sådan källa, speciellt om det är någon som jobbar med motsvarande inom SÄPO. Då kan de göra sökningarna utan att det väcker uppmärksamhet.
  3. Gruppen samlar in data genom den övervakning ambassaden har rätt till och använder brevregister, ansökan om visa etc. De samlar även in information ute på stan vid olika tillfällen och använder sig av offentliga register, vilka innehåller mer än vi tror. De kryssar Internets olika forum och lägger pussel av alltihop.
  4. Som sista källa, men inte för ofta, använder man sin polispolare som kan använda diverse register för komma åt uppgifter som inte är offentliga.

Jag vet inte var de legala gränserna går för insamlande och regester, men det räcker med att korrumpera en polis eller underrättelsetjänsteman för att komma åt registren och der är olagligt.

Det kan mycket väl vara så att någon tjänsteman på UD eller försvarsdepartementet har känt till detta och bestämt sig för att inte delge ansvarig minster detta. Man kallar det ”Plausible deniability” i den stora världen. Underlydande ger ansvarig minister möjligheten att sanningsenligt säga ”Jag visste inget”.

Ansvariga ministrar vet naturligtvis att sådan info flyter runt i deras verksamhet, men inom vissa politiska områden såsom UD och försvar kan det ibland vara en fördel att inget veta.

Jag tror inte att någon i den högre tjänstemannabyråkratin är så dumma att de delger sina ministrar dylik information om det inte är så att de vill ha verksamheten stoppad, men då är det enklare att läcka till pressen.

Det inte speciellt sannolikhet att minstrar inom regeringarna har känt till detta, mer sannolikt att ett fåtal tjänstemän har gjort det. Men det kan också vara så att det bara är en person – Polispolaren Per.

Det räcker nämligen med en.

I bloggarna citerar Svensson Töllborg och skriver att detta kan vara en statskupp, Jinge uppmanar till ett slags  fotomaraton utanför USAs ambassad, RöttRätt är inte förvånad och Högberg funderar runt vårt förhållande till andra länder.

På Högersidan nämner Mary detta i en bisats och HAX ägnar ett kort inlägg om det, Böhlmark är mer förstående och vill att ”otillbörlig verksamhet begränsas” – lite otillbörlighet är med andra ord OK. Annars är det rätt tyst från den högra kanten.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: