BananPartiet De Nya Moderaterna

Vem har köpt moderaterna?, frågar Aftonbladet i dagens ledare. Med tanke på Arkelstenaffären är frågan berättigad.

Europarådets enhet mot korruption kritiserar det svenska systemet. Men trots att Sverige just nu skakas av flera mutskandaler väljer Fredrik Reinfeldt ändå att tiga om partibidragen. Frågan är vem som egentligen äger Moderaterna?

Vi kan göra en jämförelse med Sofia Arkelstens franska äventyr. Hon fick resa, mat och hotellrum och som tack för det nämnde hon Shell en gång i riksdagen samt 14 gånger på sin blogg.

Hur mycket varumärkeslansering får man då för 80 miljoner? AB

Vi talar om BananRepubliker, fvs länder vars regeringar är köpta av bananproducerande företag. I Sverige riskerar vi att få ett Bananparti – BananPartiet De Nya Moderaterna. Som Högberg skriver är detta en fråga som är större än Arkelstens status som offentlig person, hur länge den nu varar.

Det är rörande att se hur borgeriets troga trupper rycker ut till ”Fias” försvar. Först ut är Hamilton(fp) som jämför Arkelstens bjudresor av Shell och kärnkraftslobbyn med att träffa organisationer som representerar hundratusentals väljare. I Hamiltons värld är det tydligen korrumperande att möta väljarna.

Den andre som kommer till försvar är Magnus Andersson som minsann beskriver allt han blivit bjuden på. Även jag är mäktig nog att bjudas, verkar budskapet vara. Kul för dig.

Sist i raden är Mary som tar rollen som den plumpt grove. Någon ska den rollen också, denna gång fick Mary Svarte Petter.

Jag låter en annan Magnus komma till tals

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , ,

9 svar to “BananPartiet De Nya Moderaterna”

 1. Spelar några bjudresor någon roll? | Kulturbloggen Says:

  […] Peter Johansson har också bloggat om detta och Thomas Hartman och Johan Westerholm. […]

 2. Peter Andersson - med rätt att tycka....: Politiska opinionsvindar och varumärket "Nya moderaterna" Says:

  […] Högberg på "varumärkestemat". – Johan Westerholm om politisk moral och ledarskap i kris… – Peter Johansson med kommentarer till kommentarer. – Öppna kriskommissionen på facebook – (S) eftervalsdebatt… – […]

 3. Högbergs tankar: Lite smutsigt blir det Says:

  […] man sanerar olja… Media: DN, SvD, Ab, Ex. Bloggat: Kulturbloggen och Johan W och Peter A och Röda berget och Svensson och Martin M och Anna V och krönikören Johannes Forssberg på Expressen. Mer på […]

 4. Gertkvist Says:

  Jag ser fram mot att bloggägaren kräver förbud för allt samröre mellan socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen. Annars kan man ju tro att socialdemokratin är ett bananparti – bildat, finansierat och bemannat av en rörelse som socialdemokratin i regeringsställning ofta gynnat, finansierat och givit privilegier. En rörelse där idag en klar minoritet röstar på socialdemokraterna.

  Om Shell hade en plats i moderaternas partistyrelse, om alla Shell-mackar i valtider delade ut moderat valpropaganda och om Shell-mackar var undantgna bensinskatten skulle bloggposten INTE vara att kasta sten i glashus.

  Och hur är det med övriga riksdagsledamöter som åkte till Finland? Ska de också avgå?

  Bah! Bitterheten över valet 2010 ventileras uppenbarligen flitigt.

  Du ser allstå ingen skillnad mellam att ha kontakter med en folkrörelse man som icke förtroendevald var aktiv i och låta sig bjudas på diverse resor av miljömarodören Shell och kärnkratslobbyn? Du ser ingen skillnad mellan en demokratisk folkrörelse och ett AB där inflytande är lika med kapitalinsats?

  Vi står för vår kopplning till LO, vi är trots allt två grenar av samma träd. Är de nya moderaterna ett dotterbolag till Shell? /Peter

 5. Arkelsten och medias dubbelmoral! « Sverige är inte världens navel! Says:

  […] Nytt: AB, DN, Svd, Expressen, AB, Expressen, Svd, DN, K Petersson, Svd, DN, M, Tokmoderaten, Jinge, Peter Andersson, SVD, C, S […]

 6. Gertkvist Says:

  Jag ser ingen skillnad mellan ett särintresse och ett annat, helt riktigt. Ska politiker vägra umgås med / ta emot pengar, bidrag eller stöd från de som kan tänkas vilja få deras stöd ska det gälla alla, utan undantag. LO:s demokratiska halt kan definitivt ifrågasättas – hur många medlemsförbund har grundsatser som förbjuder icke-socialister att medverka?

  Vilket tror du har störst risk för korruption och otillbörlig påverkan – en fd ICA-anställd som blir riksdagsledamot och åker på studiebesök hos Shell, eller en Metallombudsman som blir riksdagsledamot och åker på studiebesök hos LO? Seriöst, alltså? Framför allt om man studerar hur de faktiskt röstat i riksdagen?

  Teorin om att vi människor blir intelligentare med tiden har just motbevisats. 2005 var det ingen som ifrågasatte riksdagsledamöternas resor eller vilka evenemang de bevistade.

  Jag skulle vilja påstå att en riksdagsledamot som påverkas av att möta sina väljare utsätts för tillbörlig påverkan. /Peter

 7. Thomas Says:

  Intressant att läsa din partikollega Widar Anderssons kolumn i Aftonbladet.
  ”Fler borde göra som Arkelsten” skriver han i dagens Aftonbladet. ”Att Shell betalar är inget att gnälla över. Skattebetalarna är säkert glada över att slippa en och annan utgift för politikerna. Mutanklagelserna mot Arkelsten är nonsens. Jag har själv varit riksdagsledamot. Tro mig: få ledamöter betraktar ännu en flygresa, ännu en hotellnatt och ännu en representationsmiddag som en muta.”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article8037931.ab

  Även din partikollega Ekik Laakso klarar av att ha två tankar i huvudet samtidigt: ”Så snälla medborgare, gå inte på journalistikens allra sämsta drivkrafter ännu en gång.”

  http://eriklaakso.voltaire.se/?p=556

  Så det verkar enbart vara drevhundarna på lägre nivå som ylar?

  ”Vidar Andersson” 🙂 /Peter

 8. Sympati med stackars Arkelsten « intelligent union Says:

  […] ser fånig ut Aftonbladet – Om Sverige ska bli ett land utan korruption krävs en ny lag Rött och intelligent från rödaberget om Bananpartiet de Nya Moderaterna Annarkia tycker att politiker är ett frälse för sig Arsinoe tycker att det inte är så farligt […]

 9. intelligentunion Says:

  Det man kan undra är varför denna debatt inte togs i valspurten och involverade det korrupta EU-medlemskapet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: