Vad menar Borg med ”Full sysselsättning”?

Anders Borg har producerat en budget som inleds med följande mening

Regeringens främsta mål är att föra Sverige till full sysselsättning

Det är en vacker riktig målsättning som jag kan insämma i. Frågan är vad Anders Borg anser vara ”full sysselsättning”. För oss andra är ”full sysselsättning” en arbetslöshet på 2%, frågan vilket mål Anders Borg sätter.

En annan kul fråga är vilke delmål Anders Borg har på vägen mot 2% arbetslöshet. Vilket delmål finns för 2011, 2012 och 2013? Vid vilken procentsats arbetslösa 2014 anser Anders Borg att han har lyckats med sin politik under mandatperioden?

Östros ger ett svar när han pekar på Borgs gamla prognoser om 6% arbetslöshet 2014. Anser verkligen Borg att 6% arbetslöshet är att betrakta som full sysselsättning?

Moberg och Krassman konstaterar att Borgs Budget inte kommer att klara jobben. Krantz hänvisar till TCOs jämförelse mellan Persson & Borg, Engström anser att Borg väljer skattesänkningar före välfärd. Johan ser fram emot 8 skitår, AFS är allmänt förvirrade över Borgs politik och Peter Andersson skriver att Företagarna gör tummen ner för jobbpolitiken och hänvisar till en artikel i DN som borde ge Borg kalla kårar.

Så här i budgettider vill jag även slå ett slag för Storstads senaste alster.

För den som vill läsa en nådig lunta finns den här.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , , ,

11 svar to “Vad menar Borg med ”Full sysselsättning”?”

 1. Ante Says:

  Om man lyssnar på Borg så sa han att han inte var nöjd med 6 procents arbetslöshet. Han mål är 4-5 procents arbetslöshet.

  Har (S) två procent som mål? Finns det med i något politiskt mål?

  Begreppet full sysselsättning brukar definieras som 2% arbetslöshet. Det är de som är mellan jobb eller har gått ur skolan och håller på att få sitt första. Det går nästan inte att komma under 2%.

  Eftersom Borg använde uttrycket måste man fråga sig vad han menar. Under 4% arbetslöshet är ett bra delmål, men det är inte full sysselsättning. /Peter

 2. Claes Says:

  En av de viktiga frågorna är väl också på vilket sätt man tänker sig skspa jobb och vilka sorts jobb det blir… Jag vet inte om jag ser fram emot att vara ha visstidsantällning som skoputsare på dagen, burksamlare på kvällen o tidningsutdelare på natten.

 3. En dag som denna. « PeoWagstrom's Weblog Says:

  […] Krantz om att de fattigaste gick ur a-kassan, Peter Johansson om vad menar Borg med full sysselsättning, Bengt Silfverstrandom regeringens jobbfiasko, Monica […]

 4. Hjälper jobbcoacher mot arbetslösheten? | Nemokrati Says:

  […] Politikerbloggen – IF Metall: En budget för högavlönade och direktörer,  Röda Berget – Vad menar Borg med ”full sysselsättning”, opassande.se – Du som är politisk bloggare – Vad tillför du egentligen?, Mitt […]

 5. lasse Says:

  Full sysselsättning är ett flexibelt begrepp som det finns olika definitioner på. Där har funnits seriösa ekonomer som ansett det vara när alla som vill ha ett jobb kan få ett, det torde innebära en mindre nivå av sk omsättningsarbetslöshet.

  Sen finns det ju de ekonomer som inte hör till den nämnda kategorin, typ nyliberala, nyklassiska eller vad de nu väljer för beteckning. Här finner vi en flexibel inställning av både definitionerna om vad som är en arbetslös, full sysselsättning och vad som är fullt kapacitetsutnyttjande. Den förmenta fulla sysselsättningen är då vanligen vad de lokala ekonomiska översteprästerna definierar som jämviktsarbetslöshet (NAIRU).

  Enligt något ekonomiskt seminarium i Almedalen hade våra lokala överstepräster i regimens Finanspolitiska råd och Konjunkturinstitutet fastlagt att NAIRU stigit och var nu en bit över 6%. Östros som också tillhör de troende tyckte att detta var mycket brydsamt, dvs att den stigit från en bit under 6% 2007 till nu en bit över 6%. Det är förstås en tung börda för våra politiska makthavare att hålla så många människor i utanförskap och arbetslöshet för att blidka de ekonomiska gudarna, men som vi sett de senaste 18 åren så väjer inte våra makthavare för denna börda.

  Så under så där en 6,5% torde inte riksbanken och borgregimen tillåta att arbetslösheten sjunker.

  Det lite paradoxala i detta ekonomiska apspel är att det är Keynes landvinningar inom makroekonomi som ligger till grund för att man lyckas styra ekonomin och arbetslösheten på detta sätt.

  Alla kan ju välja att vara slav, eller jobba för mat och husrum och på så sätt skaffa sig ett jobb, men det är väl inte det samhälle vi vill ha. 2% arbetslöshet tangerar i stort omsättningsarbetslöshet och gränsar till brist på arbetskraft, vilket brukar benämnas som full sysselsättning. /Peter

 6. essbeck Says:

  Har du märkt att de inte tänker definiera utanförskapet så väl att man kan använda det som ett instrument för att styra mål mot att minska just utanförskapet ?

  Hur skall man kunna minska någonting om man inte kan mäta det ?

  Sysselsättning betyder inte att man har ett arbete som man kan försörja sig på. Kan man inte prata om arbetslösheten så får man prata om sysselsättningen något som har gjorts med råge från Alliansen.

  Om rödgröna är smarta så ser de till att pressa på så att ”utanförskap” blir en mätterm i samma grad som arbetslöshet och sysselsättning. Det finurliga med detta blir att man kan räkna bakåt de 4 åren som varit och exakt på personen se hur utanförskapet minskat eller ökat.

  Blir det en gång definierat så är det inte längre ett luddigt emotionellt begrepp som används i debatten. Jag noterar i snabbsammanfattningen på regeringens hemsida att de i diagrammet över sysselsatta räknar i antal tusental sysselsatta och inte i procent.

  Känns som ett knep för att luras.

  http://www.regeringen.se/sb/d/13561/a/153315

  Utanförskapet som begrepp är så centralt i regeringens argumentation så det borde definieras.

  Regeringen vinner på att inte definiera det för då blir det medvetet svårt att mäta resultatet för att minska utanförskapet och då kan de alltid hävda att det minskar.

  ”full sysselsättning” kan betyda vad som helst var regeringen vill att det skall betyda. Luddigt begrepp som ingen kommer att syna i mediavärlden.

 7. Ante Says:

  Borg sa på TV igår att full sysselsättning är när alla som kan och vill har ett jobb. Men på moderaternas hemsida kan man läsa följande.

  ”Full sysselsättning är inte när alla 6 miljoner i arbetsstyrkan har jobb. Full sysselsättning är när efterfrågan på arbetskraft matchar utbudet av arbetskraft på ett sådant sätt att priset på arbetskraft (lönenivån) varken pressar upp eller ned den allmänna inflationstakten. Då råder det jämvikt på arbetsmarknaden och då råder det full sysselsättning.”

  http://www.moderat.se/web/9995202e-39fd-496b-bfb0-53a6d7e32fc2_2_1.aspx

  Det moderata nyspråket slår nya rekord /Peter

 8. Efter valet kommer kritiken… « Ett hjärta RÖTT Says:

  […] Anna Vikström,  Högbergs tankar, Martin Moberg, Röda Berget, Peo Wagström, Claes Krantz, Jens Holm, Peter Andersson, Mer- […]

 9. Enligt moderaterna kan 10% arbetslöshet vara full sysselsättning « Röda Berget Says:

  […] sin budget med att sätta ett stolt mål om full sysselsättning, jag ställde i ett tidigare inlägg frågan om vad det då egentligen innebär. På moderaternas hemsida finns den moderata definitionen […]

 10. Nu finns bara piskan kvar « Ett hjärta RÖTT Says:

  […] tala om att uttryck och ord ändrar betydelse. ”Massarbetslöshet” blir ”full sysselsättning” bara genom att vi byter regering. Så enkelt var det – om moderaterna själva får […]

 11. Skäms moderaterna för sin definition av ”Full Sysselsättning”? « Röda Berget Says:

  […] allmänngiltiga definition på Fyll Sysselsättning. Beror det på att de har ändrat åsikt? Svaret är nej. Moderaterna anser fortfarande att fyll sysselsättning inte har något att göra med vare antal […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: