Eftervalskrönika – Där Sahlin är glasklar sitter Reinfeldt i garderoben och surar

Fredrik Reinfeldt kommer att tvingas leda en minoritetskoalitionsregering (snyggt ord det), vilket inte är speciellt kul. Han kommer att konfronteras med en ny situation, inte nog med att han ska skapa ordning bland sina mindre oregerliga borgerliga kusiner, han ska dessutom sälja in denna kompromiss till ett eller flera partier han ägnat en livstid att demonisera och en mandatperiod att ignorera.

Socialdemokraterna befinner sig i en minst lika prekär situation. I en oppositionsroll har vi väldigt liten påverkan på vad en majoritet kan göra, i praktiken ingen alls. Som opposition gentemot en minoritet ges plötsligt andra möjligheter. Regeringen tvingas söka stöd hos andra partier. Nota Bene Regeringen tvinga söka stöd. Ett annat oppsitionsparti ärdet främlingsfientliga SD, ett parti vi inte avser samarbeta med, men vi kan inte heller lägga ner vår politik under fyra år. Mona Sahlin är kristallklar hur detta ska hanteras:

Vi socialdemokrater har under hela valrörelsen varit glasklara i vårt ställningstagande. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti vars hela ideologi och politik grundas i att göra skillnad på grupper av människor. Deras politik handlar om att lägga skulden för problemen i samhället på dem som invandrat till Sverige. Sverigedemokraterna går därför emot den grundläggande principen om alla människors lika värde. Därför deklarerade vi under valrörelsen att vi aldrig någon gång, aldrig någonstans, aldrig någonsin kommer att göra oss aktivt eller passivt beroende av Sverigedemokraterna. Därför uteslöt vi varje möjlighet att bilda en minoritetsregering om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen eftersom en sådan regering skulle bli indirekt beroende av Sverigedemokraternas röster. Denna hållning ligger fast.

Det sätter tydliga ramar för vårt agerande i riksdagen. Sverigedemokraterna är invalda i riksdagen vilket innebär att vi kommer att möta dem i kammaren och i utskott, på möten och i debatter. Vi kommer att bemöta dem korrekt i dessa situationer. Men vi kommer inte under några omständigheter att samtala, samarbeta eller samverka med Sverigedemokraterna. Våra politiska förslag och vårt politiska agerande ska inte på något sätt styras av Sverigedemokraterna eller det faktum att de nu är invalda i riksdagen.

Ansvaret för att bilda en regering som har stöd i riksdagen för sin politik ligger hos Statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Han har valt att bilda en regering som bara har stöd av en minoritet av riksdagens ledamöter trots att det ger Sverigedemokraterna inflytande. Det för Sverige in på en både osäker och farlig väg. Ansvaret för det vilar på Fredrik Reinfeldt och de partier som väljer att tillsammans med honom bilda regering. Han kan välja en annan väg.  MS på SAP.se

Klarare än så kan det inte sägas. Borgeriet med Antonsson, Kent Persson och Mary i spetsen håller naturligtvis på att sätta Marys karameller i halsen av harm.

Hur vågar dessa Såssar. Hur vågar de lägga fram egna förslag istället för att passivt rösta ja till allt som GudFader Reinfeldt föreslår. Nu tvingas ju HAN kompromissa med Di Röe eller förlita sig på de Brune. Fritt översatt och sammanfattat.

Det har tydligen ännu inte gått ut för Borgerskapet på nätet att Fredrik inte längre är herre i sitt eget RiksdagsHus. Oavsett det har han ansvaret.

Ja, ansvaret kan omöjligen åligga de som förlorade valet. Ansvaret för en stabil regering och omvärldens syn på Sverige åligger regeringschefen. Inte nån´ annan. Och BTW, Kofi Annans avlägsne släkting, Nån´ annan jobbar inte i Rosenbad. Det gör Fredrik Reinfeldt däremot, och med regeringschefskapet kommer ansvaret. Johan W

Sanningen är denna. Fredrik Reinfeldt leder en minoritetsregering. Som sådan kommer han att tvingas söka stöd hos andra partier för att få igenom sina förslag. Ingen kommer att rösta på Fredrik därför att de fallaer pladask i hans hundögon eller för förmånen att få spegla sig hans hjässa. Priset för röster kommer att vägas i politiska eftergifter. I annat fall får han förlita sig på Sverigedemokraternas aktiva eller passiva stöd för att slippa administrera en RödGrön politik.

Passar inte Minoritetsgaloscherna är det bara att Böla med Bölmark.

Annat läsvärt en lördag som denna hittar ni hos Alliansfritt Sverige som skriver om majoriteter, Jönsson om hembygdsrörelsen, PEO om minoriteter,  Marika går jakt i Storstadens neondjungen, Ankersjö har ännu inte producerat någon lista men flirtar vilt med den andra sidan, Svensson skriver om en Synvilla – gissa vems, Jinge om OG och Röda Malmö om Synvillan samt Soilander som skriver om Alfons – hoppas han inte har för många danska läsare…

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på NetRoots Valanalyser

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

6 svar to “Eftervalskrönika – Där Sahlin är glasklar sitter Reinfeldt i garderoben och surar”

 1. Tokmoderaten Says:

  Jag har min synpunkter på din översättning Peter. Men när du ändå är inne på tolkande kan du få översätta följande meningar för mig:

  ”Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! …Och det gäller också passivt inflytande!”

  Vad betyder det egentligen? Vad innebär det passiva inflytandet? Jag vill förstå vad som menas, men när handlingarna säger något annorlunda än orden så blir allt obegripligt. Snälla, upplys mig!

  Saken är den att vi inte har något inflytande att ge. Vi sitter i opposition, vi är mindre än borgerligheten. Regeringschefen sitter på inflytandet och ansvaret. Inte oppositionen. Återigen ”Regeringsalternativ”.

  Förväntar du dig på fullt allvar att vi ska låta bli att lägga några förslag under fyra år? Reinfeldt får väl göra eftergifter som den maktbeskurne minoritetsledare han är. /Peter

 2. Tokmoderaten Says:

  Hon kanske borde ha tänkt efter innan hon pratade isåfall, den där Mona Sahlin…? 😛

  Det kanske inte gick in första gången, men upprepning är all kunskaps moder. ”Regeringsalternativ”. /Peter

 3. Mia Sjöqvist Says:

  Skickar länk ang berättelse utförsäkringen med musik.dedikerat alla politiker som jobbar för dom sjuka och svaga samt postumt till dom som tog sitt liv och deras anhöriga
  Oppositionen behövs den saken är klar http://www.youtube.com/user/Owatunes#p/u/12/1l4aYvXCECc

 4. Britta Sethson Says:

  Vad tror du Peter

  Kommer den här infantila diskussionen att upprepas varje gång oppositionen lägger ett förslag i riksdagen. Eller tror du att det ger sig med detta???

  Alliansen klarade sig rätt bra i slutfasen av valrörelsen med att leka opposition. så kanske är det så att deras väljare inte har förstått att alliansen sitter kvar i regeringsställning.

 5. Johan Says:

  Tokmoderaten, Sahlins uttalande gällde förstås för situationen att de rödgröna bildade minoritetsregering. Sahlin lovade i praktiken att i så fall göra upp med något borgerligt parti istället för att regera med SDs stöd.

 6. Högbergs tankar: Söndagskrönika och nu då? Says:

  […] ska hantera sina ministerutnämningar med talmannen i spetsen. Krönikorkamkrater: Johan Och Peter J och Tokmoderaten och Mary och Kent och Peter S skriver alla kring aktuella teman. Mer på NetRoots […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: