Politik för fler jobb måste fokusera på att öka utbudet

Regeringen Reinfeldts jobbpolitik lider av en slagsida som gör den rätt värdelös i en lågkonjunktur, den är helt fokuserad på utbudssidan. Utbudet av arbetssökanden ska öka, då löser sig allt. Mary skriver att ”Att matcha arbetssökande med jobb är en av de viktigaste uppgifterna framöver”, vilket är sant, det är alltid viktigt att matcha arbetssökande med de lediga platser som finns.

Den stora frågan idag är emellertid inte matchningsproblemet, det är att det inte finns tillräckligt många jobb att matcha mot. Den sidan av en politik för arbete, utbudet av jobb att söka, finns överhuvudtaget inte på Reinfeldts agenda. Allt vad som finns där åtgärder som syftar till öka utbudet och skattesänkningar.

Det paradoxala är att det även börjar dyka upp matchningsproblem, trots att vi har massarbetslöshet, men den självklara åtgärden att sätta in utbildningsinsatser för att matcha arbetslösa mot de jobb som trots allt finns lyser med sin frånvaro. Det samhällsekonomiska priset för att montera ner vuxenutbildningen, det livslånga lärandet, är högt.

En politik för arbete måste bäras upp av två ben. Det ena är åtgärder för öka utbudet av arbetskraft, dvs se till att det finns fler jobb att söka. Det handlar om traditionell näringspolitik med andra ord, samt att fylla igen hålen i välfärden. Det andra benet är utbildning. De som varit atbetslösa tappar snabbt kompetens inom sitt yrkesområde, medan andra måste skolas om för att hitta ett jobb.

DN kallar Reinfeldt en ”Flytande statsminster”, en man utan en politik för framtiden, en man som går till val på 2006 års valprogram. Kent anser att det är gå från klarhet till klarhet, jag skulle vilja säga att det är På Stället Marsch.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen
Pingat på Intressant

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Politik för fler jobb måste fokusera på att öka utbudet”

  1. Mary Says:

    Utbudet är på G. Kolla arbetsförmedlingens statistik så ser du det.

    ”På G” – ska vi ner på 4% arbetslöshet innan nästa mandatperiod krävs det mer än att bara sänka skatten (kanske), sitta på händerna och vänta på ”att det löser sig”. Var är de snabba aktiva åtgärderna? /Peter

  2. Sifo: Alliansen leder, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna på gränsen « Martin Andreasson (FP) Says:

    […] Joakim Hörsing, P.-O. Kjellberg, Rasmus Lenefors, Martin Moberg, Kent Persson, Tommy Rydfeldt, Röda Berget, Lasse Strömberg, Mathias Sundin och många till. (Är det bara män som kommenterar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: