Littorinaffären ”Därför ljög jag”

Littorin har nu på det som kan kallas veckojubileet trätt fram ur dimman, i alla fall via mail i någon form av interju i DN. Littorin nekar till att ha köpt sex, men vill inte anklaga ”Anna” för att ljuga. Fråga mig inte hur det går ihop.

Orsaken till att han ljög på presskonferensen var att han trodde att anklagelserna skulle försvinna om han inte nämnde dem. Jag kan förstå att Littorin i sitt mentala kaos inte fattade att det skulle leda till motsatsen, men han borde ha fått hjälp med att hantera detta av den inre moderata krets han då tillhörde.

Aftonbladet meddelar via Lena Melin:

 Hade Sven Otto Littorin sagt att han absolut inte köpt sex av den här kvinnan så hade vi inte publicerat uppgifterna.

F-n tro’t, men i nuläget är det beskedet Melin ger.

Jinge skriver att Littorinaffären  är en dokumentation av Fredrik Reinfeldts brist på omdöme. Littorinaffären visar ett ledarskap som inte fungerar. Istället för att ta tag i situationen och bedöma den, ta initiativ till en strategi för att försvara en värdefull medarbetare och nära vän som säger sig vara oskyldigt anklagad slänger sig Reinfeldt i skydd bakom Littorins desperata lögn.

Även i detta nu är amatörismen så tydlig i hanteringen. Grenom att använda denna metod slänger Littorin endast bensin på brasan. Journalisterna på den andra medierna än DN kommer inte att ge sig förrän de har fått sin chans att ställa frågor direkt till Littorin. Förr eller senare kommer Littorin att tvingas till en stor presskonferens med alla medier närvarande som önskar det. Efter det kommer det att bli Reinfeldts tur att konronteras med Littorins svar. Då kommer det kanske att lugna ner sig, om det inte framkommer något nytt.

Just nu liknar Reinfeldts taktik en gammal klassiker från 50-talets USA. ”Duck & Cover”

Westerholm ger en kompletterande bild till den debatt om media som nu förs.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen

Annonser

Etiketter: , , , , ,

11 svar to “Littorinaffären ”Därför ljög jag””

 1. Johan Says:

  Oavsett om Littorin talar sanning angående anklagelserna eller inte, tycker jag du bör se över vad du själv skriver. Du ägnar dig nämligen åt en taktik som traditionellt varit reserverad för den amerikanska religiösa extremhögern – ”quote mining” – att lyfta saker ur sitt sammanhang för att få det att se ut som någon sagt något helt annat än vad som egentligen var fallet.

  Det framgår extremt tydligt i Littorins uttalande varför han inte kan anklaga ”Anna” för att ljuga, om du bara läser. Likaså skälet till att han valde att försöka undvika publiceringen av anklagelserna i AB.

  Vi vet inte om Littorin ljuger, men ponera att han talar sanning. Om han gör det, så är hans handlande logiskt; AB framförde (i så fall falska) anklagelser mot honom som han inte kan försvara sig mot eftersom brottet är preskriberat, mitt under en valrörelse. Eftersom han inte kunde bemöta anklagelserna med annat än förnekande – vilket han hävdar att han gjorde samma dag – så valde han att göra som han gjorde.

  Därmed inte sagt att han inte ljuger. Det vet varken du eller jag om han gör. Men försök åtmintsone vara hederlig i din granskning av hans agerande.

 2. Bertil Says:

  Hela moderatpolitiken genomsyras ju av lögner som inte är lögner utn det är nåt annat.
  Minns 2006, Pensionärer ska absolut inte få höjd skatt.
  Ja så blev det ju också men sen! Att stora grupper fick sänkt skatt
  sa man inte så informativt till pensionärerna.
  Och A-kassan den skulle bara sänkas lite grann
  motsvarande till 1997 års nivå.

  Hur det egentligen blev sa man inte så mycket om.
  Det blev sänkt a-kassa med ca: 30% på årsbasis, höjda medlemsavgifter och skatten är högre än på lika löneinkomst.

  Så det är mycket man sagt som inte är lögn men det är inte en korrekt beskrivning man ger väljarna heller.

  Jag kallar det modeata manipulationer för det är vad det handlar om.

  Att nu Littorin, Reinfeldt gör samma gällande Littorins
  grejer ter sig självkkart anser jag.

 3. Evolutionspsykologi och Littorinaffären « Aktivarum Says:

  […] att sprida eländet en klockren metafor på det faktum att i tävlingar så är det bra om oppositionen ryker oavsett hur fel det går till. Postat i Allmänt, Demokrati, Genus, Jämställdhet, […]

 4. Sven J-son Says:

  Peter!
  Littorin kommer säkerligen inte ur detta oavsett om han är skyldig eller inte för det Aftonbladets ”källa” påstår. Men jag gissar att ledningen på Aftonbladet funderar på om den gjorde rätt eller inte. På filmen på Aftonbladet verkar det faktiskt som om Littorin säger nej minst en eller två gånger. På vad visserligen ganska oklart.

  Om det nu visar sig att ”källans” uppgifter inte håller om en eller två veckor, ja då befinner sig Aftonbladet i en riktigt svår situation.

  De har då utsatt en människa för en total förödmjukelse samtidgt som Littorin faktiskt inte har någon som helst möjlighet att få saken utredd eftersom ev brott är preskriberat.

 5. Har Aftonbladet fler sexköpskällor som de inte publicerat? En grammatisk analys av chefredaktörens blogg « Rebella – unga s-kvinnor Says:

  […] Andra som skriver om Littorinskandalen: Jinge, Kulturbloggen1,Kulturbloggen2, Johan Westerholm, Röda berget […]

 6. Tomas Andersson Says:

  Bertil>>

  ”Minns 2006, Pensionärer ska absolut inte få höjd skatt”

  Hur har du kommit fram till det?

 7. Peter Says:

  Littorin hävdar i DN:s intervju att han inte är förbannad på kvinnan som angivit honom. Det är så man vet att han ljuger. Vem hade inte varit förbannad på en person som sabbat ens liv?

 8. Peter Says:

  @Sven J-son: Det är fan vad alla är korkade. Det här påståendet, att Littorin säger nej, dyker upp här och var. Han svarar nej på frågan om han känner till en viss E-mailadress, men han vill inte kommentera anklagelserna om sexköp. Man kan inte både låta bli att kommentera och samtidigt neka. Om man nekar så kommenterar man.

 9. Sven J-son Says:

  Peter:
  Vi för ett samtal med varandra. Det är ju en aning märkligt att du svär åt mig och insiunerar att jag och andra är korkade bara för att vi inte riktigt tycker samma sak och drar samma slutsatser.

  Littorin säger att han inte vill kommentera men på påståendet att det finns en person som säger att Littorin köpt sex så säger faktiskt Littorin tydligt nej och därefter vill han inte kommentera.

  Han svarar tidigare nej på frågan om e-postadressen.

  Men min poäng var heller inte den. Min poäng är att Aftonbladet satt Littorin i den märkliga situationen att han inte kan få det ev brottet utrett eftersom brottet är preskriberat. Därmed finns det heller ingen möjlighet att få upprättelse. Och att det inte är helt säkert att Aftonbladet känner sig helt bekvämt med den situation som skulle uppstå om det visar sig att källan inte riktigt håller.

  Dessutom: skulle en domstol döma Littorin på Aftonbladets uppgifter? Möjligen, men också möjligen inte. I Sverige har vi ju den rättsordningen att vi inte döms skyldiga förrän en domstol dömt. Det är ju förstås annorlunda i en del andra länder.

 10. Sven Says:

  Problemen med Littorins sexbehov och trassliga relationer i äktenskapet är väl inte det viktigaste. Inte heller om Mellin nu jagar den ene eller andra i sin roll som journalist. Med det ansvar som en minister har borde väl Littorin ha sökt hjälp mot depressionerna. Det har ju framgått att hans ork inte räckt till åt ministerjobbet eftersom Borg har ersatt honom i viss mån. Det verkliga problemet är ju att regeringens kapacitet är reducerad och det är Reinfeldts ansvar att åtgärda. Att han gör det slutligen genom att frånhända sig en minister så bryskt som nu skett är ett tecken på att han – Reinfeldt – inte har den kapacitet som kan krävas av en statsminister. Inte heller har han de chefsegenskaper som krävs för att samarbeta, vilket bekräftas av det virrvarr som utmärker regeringen under de gångna åren.

 11. Roland NIlsson Says:

  LITTORIN ENKEL BILJETT

  Moderaterna: Åter en affär
  Jag? Oskyldig – Littorin svär
  Påminner om gammalt skit
  Ministrarna som åkte dit

  Några ej betalt sin TV-avgift
  Statssekreteraren ute på vift
  4-5 ministrar är det nog
  Som fått lämna sina knog

  Reinfeldt gömmer sig igen
  Förtränger en gammal vän
  Verkligheten kommer ju fram
  Ledaren får stå med skam

  Återigen: Vår statsminister
  Tvingas avslöja sina brister
  Omdömeslösa utnämningar
  Lämnar bara kväljningar

  Mardröm eller skämt
  Har det verkligen hänt
  Utraderad så ingen ser
  Littorin finns inte mer!

  Reinfeldt bjöd enkel biljett
  Regeringsplanet lyfte lätt
  Gotlands murar försvann
  Ovanför: Där satt han

  Utraderad på sätt och vis
  Men det skulle ha ett pris
  Strategerna hade ju missat
  Nåt´ som andra hade gissat

  1,3 miljoner mildrar en del
  En tröst för begångna fel?
  Här gäller ingen vanlig lag
  Med dålig A-kassa ett tag

  Roland Nilsson
  Grovplåtslagare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: