Genialiskt förslag av de Rödgröna

Det Rödgröna löftet om att matcha alla skattesänkningar borgarna gör med satsningar på välfärd är genialiskt.

Vi har redan i vår budgetmotion fixat ytterligare 12 miljarder till kommunsektorn. Det senaste förslaget innebär att regeringen själva anger bundgetutrymmet, men vi använder det till att öka välfärden istället för att sänka skatten för de rika.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen

Annonser

Etiketter: , , , ,

5 svar to “Genialiskt förslag av de Rödgröna”

 1. Anna Says:

  Nåja, särskilt genialiskt är det inte att lova att plöja ner stora summor mer pengar i ”välfärden”. Att något kostar mycket är nämligen inget självändamål, och mer pengar är underordnat behovet av att få mer värde för pengarna.

  Och varför utgå från vad alliansen gör? Varför gör inte sossarna en egen budget som är anpassad efter sina egna visioner? Kan det vara så att sossarna saknar mål och visioner och bara har höjda kostnader att komma med?

  Finansdepartementet sitter på alla resurserna, det är enkelt att låta dem göra jobbet. Vad som är så kul är att Anders Borg kommer att definiera reformutrymmet åt oss.

  Detta kommer verkligen att sätta fokus på skillnaderna i svensk politik.

  Vad gäller vår politik hänvisar jag till vår budgetmotion från i våras som innehåller betydligt mer än den borgerliga plattform som ännu inte är presenterad än. /Peter

 2. Magikern Says:

  Genialiskt om man vill framstå som ansvarslös…

  Om Anders Borg anser att det finns utrymme att sänka skatten för säg 5 miljarder kommer vi att säga att vi använder samma 5 miljarder till en ökning av välfärden.

  Den som i det läget kallar oss ansvarslösa kallar även Borg ansvarslös…/Peter

 3. Ola Berg Says:

  Om det inte vore för det lilla faktum att det är en enorm skillnad på en skattesänkarkrona och en bidragskrona.

  12 miljarder i ”välfärden” (vård-skola-omsorg) betyder samtidigt 12 miljarder BORT från de delar av ekonomin som fungerar bra och ger ett större värde än vad de kostar.

  Medan 12 miljarder i skattesänkningar betyder ökade resurser till precis dessa delar.

  Vilket sammantaget ökar skattebasen.

  Ekonomin är inte ett statiskt fördelningssystem av en given mängd resurser, utan ett dynamiskt system där vissa delar levererar mer och andra delar levererar mindre.

  De delar i ekonomin som fungerar bra är vanligt arbetande folks löner. Genom att låta dessa behålla en större del av den inkomst de själva arbetat ihop, det värde de själva skapat, stimulerar man ett ännu större värdeskapande.

  Till exempel att de strävar efter löneökningar (vilket ju kräver ökad produktivitet), eller får råd att köpa mer tjänster, vilket gör både köpare och säljare rikare.

  Det är ju inte mängden arbete som genererar mervärdet, utan skapandet av varor och tjänster som folk efterfrågar, som de blir rikare av att konsumera, och som de därför är villiga att betala för.

  Genom att anställa folk i välfärdssektorn minskar kostnaden för a-kassa etc, vi får in skatteintäkter och konsumktionen av vardagsvaror ökar och antalet arbetade timmar ökar. Arbetslösheten sjunker, kvaliteten i välfärden ökar. Det är en win-win-win för alla. Och sen när blev det bidrag att anställa lärare och sjuksköterskor? /Peter

 4. Britta Sethson Says:

  Bra förslag
  Men viktigast är att förklara varför vi behöver en stor gemensam sektor, Nämligen att minskade klyftor skapar tillväxt.

 5. johnny dillkvist Says:

  Bidrag är det som inte slinker ner i de välbeställdas fickor enligt högertomten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: