Vilken grundsyn på mänskliga rättigheter visar Bildts Praktik?

”Put your money where your mouth is”

När Carl Bildt satte sig i styrelsen för Lundin Oil hade han nog inte räknat med att bli politiker igen. Skillnaden mellan moral och etik inom näringslivet och politiken är väldigt annorlunda. I det internationella företagandet förekommer många moraliska och juridiska gråzoner.

Det gäller speciellt när man oprerar inom det områden som Lundin Oil gör, råvaror, i mer eller mindre demokratiska stater mer eller mindre fungerade rättsystem och respekt för mänskliga rättigheter. Väldigt ofta handlar det om ”mindre” eller ”obefintliga”. Detta var naturligtvis ingen nyhet för Carl Bldt, när han satte sig i styrelsen för Lundin Oil. Den som påstår något annat påstår faktiskt att Bildt var en okunnig sopa.

Företag som Lundin Olil kan inte undkomma att mer eller mindre direkt blandas in i brott mot mänskliga rättigheter. Den juridiska frågan är i dessa fall väldigt osäker, men den moraliska och etiska sidan begränsas inte av juridik.

När då styrelseledamoten Bildt i sin roll som styrelseledamot tog del av planern att utvinna olja i Sudan visste han konsekvenserna för civilbefolkningen där. Frågan är hur han agerade. Satt han tyst? Pekade han på riskerna för brott, men lät sig lugnas att Lundin Oil skulle värna de mänskliga rättigheterna.

”Det är så världen är, gör inte vi det kommer någon annan att göra det.”

”Jag är bara ett offer för omständigheter utanför min kontroll, jag vara en kugge i maskinen, det var inte mitt fel”.

Ursäkterna är många, men likalydande. Vi har hört ekot genom historien från många olika håll.

Vilken ursäkt använde Carl Bildt för att sitta kvar i Lundins Oils styrelse trots att han visste vad bolagets handlinga skulle leda till? Hur rättfärdigade han sitt fortsatta uppdrag för sig själv? Bildt hade kunnat avgå i tysthet eller med buller och bång. Han gjorde ingendera, han valde att sitta kvar.

Det är också rätt talande att skåda de metoder som Bildts bolag, Lundin Oil använder för att skydda sig själva och Bildt. Liksom Dole ville tysta Gertten ville Lundin Oil tysta sina ktritiker med hjälp av hot om stömningar och domstol. Det är alltså så Bildt anser att debatten om mänskliga rättigheter i Sudan ska skötas.

Hur ska Carl Bldt i sin egenskap av Sveriges utrikesminster med någon form av trovärdighet kunna kräva att nationer, regeringar och andra andra bolag ska ta sitt ansvar för de mänskliga rättigheterna när han själv gömmer sig bakom ”The Corporate Shield of layers”. Svaret är enkelt – det kan han inte.

Johan Westerholm gräver förtjänstfullt i denna rätt obehagliga soppa, jag rekommenderar besök hemma hos Westerholm. Stellan Björk gör en sammanställning av Lundin Oils affärer i VA. Peter Andersson kommenterar Bildts val av försvar. S-buzz efterlyser reaktioner från Hr Bildts hejaklack i regeringsbloggarna, men hittills är det bara Klamberg som skriver något, men det är enbart utifrån en juridisk synvinken, inte en politisk.

Inte ens Antonsson som annars inte drar sig för att dela ut en armbåge i det egna veka livet har yttrat sig.

HBT-Sossen illusterar reaktionerna hos Högerhärvans debattörer med en teckning som platsar på Konstfack. Jag är rätt nyfiken på att följa denna borgerliga Nätrots tankar och inre liv i den fortsatta valrörelsen. Jag är speciellt förtjust i de uppgivna uppsträckta armarna.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Vilken grundsyn på mänskliga rättigheter visar Bildts Praktik?”

 1. Alexandra Says:

  Underbart! Teckning som ”platsar på Konstfack”. Den gjorde jag i natt och i och med din komplimang kommer nog denna borgerliga nätrot att återkomma.

  Kan det bli en ”RondellNätrot”? /Peter

 2. Sossetanten Says:

  Vem frågar ut dörröppnare Bildt i riksdagen denna gång? Förra gången påstod han att hans kontakter med Sudans regering var i fredsskapande syfte. Var det kanske Lundin Oils ”fred och frihet” han ville skapa? Den som orsakade folkfördrivning och massakrer bland Sudans innevånare?

 3. Carl Bildt och Gangsterekonomin « Nemokrati Says:

  […] Stefans konspiration…, [ s-buzz ], Martin Mobergs blogg, Peter Andersson – me…, Röda Berget, [ s-buzz ], [ s-buzz ], Stefans konspiration… , Alliansfritt Sverige, Mark Klamberg, In […]

 4. Två sidor av myntet, Sudan och Afghanistan « Viktor Tullgren Says:

  […] är också utifrån ett etiskt moraliskt perspektiv man kan ifrågasätta Carl Bildts engagemang i Lundin Oil. Har bildet verkligen inte hört eller sett något, och varför har han inte sagt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: