Vad krävs för att C och KD ska trilla ur riksdagen?

Under de senaste dagarna har några opinionsmätningar skiftat om verklighetskompassen några gånger. Kommer Renfeldt att sitta kvar? Kommer han att få foten? Blir SD vågmästare? I torsdags var Reinfeldt rökt enligt SCB, idag är Mona rökt enligt SIFO. Jag tänker stöka till det ytterligare.

Jag roade mig med att gå in på www.val.se och ta fram lite siffror om väljarna, antalet väljare närmare bestämt och gjorde sedan en känsligthetsanalys, som visas nedan.

Källa: Valmyndigheten

Det krävs altså inte peciellt många röster för att Centern, KD och V ska rasa ur riksdagen. Marginalen för SD är ännu mindre. Andelen osäkra eller blankröstande är i denna undersökning lite drygt 12%, vilket motsvarar lite nätt 700 000 väljare. Den stora frågan är ”osäkra på vad”? Att de är osäkra på partivalet är uppenbart, men typern av osäkerhet kan variera. Jag ser tre huvudgrupper.

 • De som kommer att rösta Rödgrönt, men vet inte på vilket
 • De som kommer att rösta Borgerligt, men vet inte på vilket
 • De helt osäkra

Sen tillkommer ytterligare undergrupper såsom:

 • De som är osäkra mellan blocken, men kommer att välja ett riksdagsparti
 • De som även kan tänka sig att välja partier utanför riksdagen
 • De som bara kan tänka sig att välja partier utanför riksdagen

Eftersom blocken är definierade är regeringsfrågan beroend av  hur blocker lyckas som en grupp. De enskilda partiernas storlek spelar mindre roll för regeringsfrågan såvida inget parti ramlar ur riksdagen, eller tillkommer.

Socialdemokraterna brukar traditionellt vara svaga i valspurtern, vilket beror på att det traditionellt är färre osäkra blockbytar än det är partibytare inom borgerligheten. Majoriteten av de som sagt sig vara osäkra 3 dagar innan valet har med andra ord bestämt sig för att rösta borgerligt, men vet inte på vem.

Eftersom det denna gång för första gången finns en definierad Rödgrön koalition innan valet är frågan om även detta mönster med de osäkra väljarna ändrats?

Det skulle vara intressant att se mätningar som enbart forkuserar på block och partier utanför riksdagen. Det är där regeringsfrågan avgörs.

Bland bloggarna är Kent nöjd med inte säker, Högberg ser detta som en signal till valarbetarna att komma igen, Krassman lever i en mardröm, även Kulturbloggen lever i skräck, Svensson och Johan Westerholm funderar i samma banor som undertecknad. Peter Andersson sammanfattar med ordet ”Insane”.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen

Annonser

Etiketter: , ,

3 svar to “Vad krävs för att C och KD ska trilla ur riksdagen?”

 1. Amanda Says:

  Jag tror att vad som krävs för att c och kd hamnar under spärren är att moderata väljare slutar bry sig om att alliansen vinner och därmed inte stödröstar på småpartierna.

 2. Anders Jönsson Says:

  Om man inte tror att den egna politiken räcker till för att vinna så kan man ju alltid hoppas att andra partier åker ut.

  Det är väl det som ligger bakom den krossa centern kampanj som s-bloggar verkar syssla med.

  Vem kan motså ett öppet mål…/Peter

 3. Christer Says:

  Undrar hur många sossar som brukar stödrösta på Vänsterpartiet? I och med att Socialdemokraterna nu har sjunkit så drastiskt så kanske sossar väljer att rösta på sitt parti i större utsträckning för att få upp siffrorna?

  Kamrat 4% var ett begrepp innan Schyman, vet inte hur omfattande det idag. V har alltid haft en stabil kärna på runt 4-5%, vilket deras siffror historiskt har visat. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: