Beatrice Ask måste ta tag i Säpo

I svallvågorna efter Säpo-skandalen måste frågor ställas om vad som ska hända nu. I det svenska systemet kan inte ministrar gå in och styra rättsprocesser, det innebär att Beatrice Ask inte kan beordra någon att ta upp den nedlagda förundersökningen. Däremot måste hon i sin roll som justitieminister ta tag i de systemfel som uppenbarligen föreligger inom såväl Säpo som rättsväsendet.

Okunskap är inte en grund för frikännande. Så mycket vet till med och jag. Vi är alla skyldiga att känna till de lagar som berör oss. Att i ljuset av detta avstå från att åtala cheferna på Säpo för detta är minst sagt märkligt.

Det är möjligt att det behövs skärpningar av de lagar som styr Säpos arbete. Är det så att Säpos arbetsordning är oklar, måste det korrigeras omedelbart.

En sak hon måste ta tag i är personalfrågan. Kan dessa chefer, som då tydligen inte klarar av att se till att den organisation de är chef över följer lagen, borde det vara ett skäl för avsked.

Är det så att de inte själva äger tillräcklig juridisk kompetens, vilket i sig inte är nödvändigt för att vara en bra ledare, måste de i så fall skaffa sig en organisation som tillför denna kompetens. Klarar de inte av det, borde även det vara ett skäl för avsked.

Konsekvensen är att Ask omedelbart måste  se över principerna för rekrytering av chefer inom Säpo.

Det politiska systemet har varit alldeles för tyst i denna fråga. Det gäller i synnerhet den ansvarige ministern Betrice Ask (m), men även oppositionen, denna gång i  form av Thomas Bodström.

Jag kräver en öppen, konstruktiv, pajkastningsfri dialog som syftar till en bred hållbar överenskommelse som löser dessa systemfel i det svenska rättsväsende.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Beatrice Ask måste ta tag i Säpo”

  1. Anna Troberg » När ska gammelmedia vakna? Says:

    […] som fyller de skor som gammelmedia har för små fötter för: Opassande, Hax, Mikael Nilsson, Röda Berget, Rick Falkvinge. Det här har hänt tidigare. Nu minns vi FRA-debatten, som DEN stora debatten, men […]

  2. Veckan som gick – vecka 20 « Same Same But Different Says:

    […] som fyller de skor som gammelmedia har för små fötter för: Opassande, Hax, Mikael Nilsson, Röda Berget, Rick […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: