Söndagskrönika 15 maj – CUF avfärdar demokratins kärna

Article 23.

  • (1) Everyone has the right to work, to free choice of employment, to just and favourable conditions of work and to protection against unemployment.
  • (2) Everyone, without any discrimination, has the right to equal pay for equal work.
  • (3) Everyone who works has the right to just and favourable remuneration ensuring for himself and his family an existence worthy of human dignity, and supplemented, if necessary, by other means of social protection.
  • (4) Everyone has the right to form and to join trade unions for the protection of his interests.

Ovanstående citat kommer från den deklaration om de mänskliga rättigheterna som FN antog 1948. I grund och botten är denna text ett erkännande av de principer som de fackliga organisationerna formulerade under andra halvan av 1800-talet.

Vi måste hålla i minnet att de fackliga rättigheterna ur ett demokratiskt perspektiv är lika omistliga som rösträtten. Den som ifrågasätter de fackliga rätten ifrågasätter med andra ord demokratins kärna.

För löntagarna är starka och fria fackföreningar det enda vapnet mot utnyttjande och exploatering. Det gäller i Sverige och det gäller i andra länder.

För den som vill se en arbetsmarknad helt utan avtal, helt utan fackliga organisationer kan studera arbetsvillkoren för lantarbetarna som kallas in när det dags att skörda i Afrika och Sydamerika. Vad vi talar om är daglönearbetare som anställs från dag till dag, där lönen beror på vem som vill arbeta för minst. De arbetarna skördar det kaffe du just sörplat i dig.

Ett annat exempel är de kvinnliga textilarbetare som tvingas suga av förmannen för att få ha jobbet kvar. De kläder du just nu bär kan vara sydda av en 19-åring som fortfarande har smaken avövergrepp och  förnedring kvar i munnen.

Ett tredje exempel är de män och kvinnor som syr de fotbollar dina barn ska använda när de ska spela match i eftermiddag. Det är ofta hemarbete på kvällar och nätter där redskapen är nålar som trycks igenom lädret med handflatan. Skulle du käre läsare, försöka med samma sak, skulle nålen gårakt igenom din hand.

Mänskliga rättigheter och demokrati är satta på undantag i de flesta av planetens länder. Även om rättigheterna finns på papperet är verkligheten en annan. Sanningen är att politisk demokrati kommer hand i hand med fackliga rättigheter.

Den kampanj CUF just nu bedriver kastar en spottloska i ansiktet på alla de fackliga aktivister som blivit mördade, torterade, fängslade, trakasserade, misshandlade och avskedade i sin kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Andra krönikor hittar ni eller kommer att hitta hos Johan Westerholm, Peter Högberg, Martin Moberg, Kent Persson, Mary X Jenssen, Fredrik Antonsson och Peter Soilander.

Annat läsvärt så här på lördag morgon hittar ni hos Svensson som skriver om Gaza, Jinge om Centern, Kulturbloggen om Slumdog Millionaire, Peter Andersson om politiska processer. Jag väntar även ivrigt på att Ankersjö ska producera sin 10-i-topp-lista över veckans snackisar.

NetRoots | S-Buzz | Rödgröna bloggen

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Söndagskrönika 15 maj – CUF avfärdar demokratins kärna”

  1. Gratisjobb på Donken – CUF:s modell i praktiken « Röda Berget Says:

    […] vi ser på McDonalds är CUF:s våta dröm. Ett arbetsliv med svaga eller obefintliga fackliga organisationer. […]

  2. Kommer CUF att styra Centern? « Röda Berget Says:

    […] Kommer Lööfs centerparti att karakteriseras av den arrogans och avståndstagande av grundläggande mänskliga rättigheter som karakteriserade CUFs famösa kampanj ”Fuck Facket 4-ever”? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: