Askaffären och lagrådets förödande kritik är en konsekvens av Reinfeldts ledarskap

”En av de vikigaste aspekterna av ledarskap innebär att man sätter tonen i gruppen”

Ovanstående är en generell sanning inom alla sammanhang. Ledaren, formell eller informell, sätter tonen i gruppen. Laget iaktar ledaren och följer dennes exempel. Det är utifrån detta perspektiv vi ska se Askaffären. Ledarskapet påverkar medarbetarnas attítyder till uppdraget.

Det finns ett ännu klararae exempel på konsekvensen av Reinfeldts dåliga ledarskap, och det är lagrådets kritik mot Regeringen Reinfeldt.

”Alliansen har velat ställa om Sverige, och den har sökt snabba resultat. Utred mindre och gör mer, har varit ledstjärnan. Regeringspartiernas hets kring lagförslagen har också kritiseras hårt. ”De har under denna valperiod underskattat den tid det tar att få fram en fullvärdig produkt”, sa Bo Svensson, medlem av Lagrådet, i Göteborgs-Posten igår.AB

Det allvarliga är att Reinfeldt hela tiden varit medveten om bristerna i förfarandet, men han har hånat oppositionen när de vill utreda sin reformer i grunden. Vad lagrådet säger är att oppositionens sätt att arbeta, tack vare att det grundligare och därmed långsammare är ett arbetssätt som borgar för lagar som går att efterleva.

Vad är det då för lagar som Regeringen Reinfeldt slarvar igenom? Inte är det några små områden. Om kärnkraften skriver lagrådet:

”endast undantagsvis varit möjligt att … reparera lagtekniska brister och därvid utarbeta nya lydelser av lagtexter”.

Om den nya skollagen anser lagrådet

”dispositionen och rubrikerna ibland har kommit till utan att tillräcklig hänsyn har tagits till lagtexternas innehåll” och att texten i allmänhet är behäftad med ”ett stort antal fel och brister”.

Vad vi pratar om är kärnkraften och skolan. De borgerliga partierna med Fredrik Reinfeldt i spetsen slår sig för bröstet över en lagtext om kärnkraften som har så stora brister att de inte kan repareras. Vi får alltså en lag som regerlerar en de mest riksfyllda verksamheterna vi har, som innehåller icke reparerbara brister.

Jan Björklund stora nummer är skolan. Den nya skollag som Bjrörklund anser vara kronan på hans livspolitiska gärning är enligt lagrådet behäftad med fel och brister. Det innebär att det finns en massa oklarheter för hur skolan ska fungera, vilket i slutändan drabbar eleverna. Osäkerheten tvingar kommuner och friskolor att agera utan vare sig kompass eller karta, vilket är en ren katastrof.

Reinfeldt och de tre Dvärgarna brukar framhålla sin regeringsduglighet. Lagrådet har just underkänt Regeringen Reinfeldts regeringsduglighet.

NetRoots | S-Buzz

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

9 svar to “Askaffären och lagrådets förödande kritik är en konsekvens av Reinfeldts ledarskap”

 1. Anna Troberg » Tänker Reinfeldt titta på fotboll igen? Says:

  […] Tja, han sitter nog mest och tycker att det är synd att OS är slut, så att han inte kan dra på sig sin fåniga blågula stass och åka och leka statsman på något sportevenemang medan hans lilla regeringskorthus rasar omkring honom. Men om Reinfeldt nu vill leka statsman på riktigt, så borde han ta sitt ansvar och inte hela tiden smita undan från det. Han gjorde det med FRA-lagen och nu gör han det igen med sin inkompetenta justitieminister. Vad kommer det att gälla nästa gång? […]

 2. Alliansen ett steg närmare en valseger « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Bloggar: Peter och Tokmoderaten och Röda Berget […]

 3. Fredrik Says:

  Glöm inte heller bort Tant Greddelins vapendragare, FP:s Johan Pehrson, som kallade Lagrådets ledamöterna för en samling flummiga drogliberaler då dom hade kraftiga invändningar mot propositionen som han & Ask försöker få igenom som går ut på att barn under 15 ska kunna häktas i upp till sex timmar, kläs av nakna och avkrävas drogtest – allt utan att föräldrar eller socialtjänst behöver meddelas. Jag vet inte vad som är drogflummigt i att ha invändningar mot det – men att en politiker vill ha 12-åringar i den typen av situationer visar på en ännu större brist på omdöme än att kalla lagrådets representanter för en samling hippies…

 4. Herr blå borde be Tant Gredelin avgå | - Det perfekta livet Says:

  […] s ledarskap och Askpatrasket. Ivern att ställa om Sverige har fått regeringen att agera forcerat. Lagrådets kritik är ingen munter läsning för en regering som brukar framhålla sig själva som regerings duliga. […]

 5. Inga lila kuvert | Svensson Says:

  […] Bloggat: Röda Berget, In Your Face, Badlands, Borgarmedia: SDS, KB, AB1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om […]

 6. Därför har Beatrice Ask mitt stöd « Frihet är inte gratis. Says:

  […] blogare: Svensson, Kent Persson, Tango för enbenta, Thomas Bodström, In Your Face, Röda Berget, […]

 7. Vad tänker Reinfeldt göra med Beatrice Ask? « Ulrika Falk Says:

  […] sig ett tydligt svar på från Reinfeldt. Precis som Röda berget skriver handlar det om ledarskap. Att han inledningsvis avfärdade kritiken med att ”Bea prövar en tanke – alldeles […]

 8. Den ynkligaste av pudlar « Tvivlar Says:

  […] Röda berget har förresten en poäng kring ledarskap. […]

 9. med mina glasögon Says:

  De rödgröna tar nu chansen att plocka poäng utan att själva behöva komma med politik av substans.
  Det är också den sortens politik vi sett de senaste åren från oppositionen missnöjes politik. Borta är deras egna ”svarta hål” och fokus på andras bedrövligheter.
  Lättlurade är de svenska väljarna, så den som skriker högst och kastar mest vinner flest poäng..
  Nej vet ni vad! ta och städa rent framför er egen dörr innan ni escalerar ert missnöje för många är de fadäser som kläckts i ert läger..
  Ni säger det själva: politiken i fokus – det är vår politik inte Mona vi röstar på – och jag säger detsamma: det är politik vi röstar på inte Beatrice Ask..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: