Hyckleri – Ditt namn är borgerlighet

Peter Anderssons bloggade om borgerlighetens arbetsgrupper, vilket inspirerade mig att titta närmare på dessa grupper. Borgerligheten gör et stort nummer av att de Rödgröna ”inte ger besked” och att de ”inte har någon gemensam politik”. För att med kunna peka finger med trovärdighet måste man rimligtvis själv ha allt man kräver att den utpekade. Peter Andersson ställde den relevanta frågan ”Om Reinfeldt har politiken klar, vad gör då alliansens arbetsgrupper?”

Vilka arbetsgrupper?, tänkte jag och undersökte och kom fram till detta. Borgerligheten har nu 12 arbetsgrupper i arbete. Jag citerar från arbetsgruppernas egen hemsida.

Allians för Sverige tillsätter tio reformarbetsgrupper

Vid partiledaröverläggningarna i Varberg i oktober 2008 enades vi om att inleda fördjupningen av Allians för Sverige med sikte på valet 2010 och nästa mandatperiod.
För att ytterligare utveckla, fördjupa och bredda vår politik med sikte på mandatperioden 2010-2014 tillsätts nu tio reformarbetsgrupper.

Sedan tidigare arbetar två grupper:

 1. Alliansarbetsgrupp för utbildningspolitik
 2. Alliansarbetsgrupp för hälso- och sjukvård
 3. Alliansarbetsgrupp för rättsväsende
 4. Alliansarbetsgrupp för miljö och klimat
 5. Alliansarbetsgrupp för entreprenörskap och hållbar tillväxt
 6. Alliansarbetsgrupp för jämställdhet
 7. Alliansarbetsgrupp för familjepolitik
 8. Alliansarbetsgrupp för äldrepolitik
 9. Alliansarbetsgrupp för kultur- och idrottspolitik

Om jag tillämpar borgerlighetens egen retorik på ovanstående skulle det betyda att Borgerligheten inför perioden 2010-2014 inte har en susming om hur de ska bedriva den ekonomiska politiken. Statsfinanser, tillväxt och utanförskap är för närvarande blinda flckar på den borgerliga politiska kartan – förutom delrapporten då.

Vidare finns ingen klar utbildningspolitik, jämställdhetspolitik, miljöpolitik, rättspolitik eller kulturpolitik. De väljare som vill veta vad borgarna tycker om entreprenörskap, äldrepolitik, sjukvårdspolitik, familjepolitik eller utrikespolitik kan också skaffa sig en kristallkula.

Min poäng är dett detta inte är vare konstigt eller onaturligt. Båda blocken har sina programgrupper som just nu sliter häcken av sig för att formukera den politik de tror på. Det stora hyckleriet är att borgerligheten anklagar de Rödgröna för att komma till knytkalaset med tomma korgar, när de själva har lämnat korgarna hemma.

Om nu politiken är klar – varför ha arbetsgrupper?

Högberg gillar inte debattformatet, Westerholm om valrörelsedynamik, Jinge efterlyser Ranelid, Röda Malmö kliar kalufsen medan Svensson ignoerar debatten men tar in de ökade klyftorna i debatten. Mary gör ett (blixt)nedslag, Ankersjö skäller på oppositionen.

Kolla även NetRoots, SAP och S-Buzz

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

3 svar to “Hyckleri – Ditt namn är borgerlighet”

 1. Peter Andersson Says:

  🙂
  Superbra uppföljning av mitt inlägg, Peter

  Går säkert att dra några varv till framöver…

  /P

  Tack – de kommer undan för lätt i denna fråga. /Peter

 2. I ladorna eller i lyxvillorna? « Ett hjärta RÖTT Says:

  […] Annarkia,  Röda berget, Lasses blogg, Peter Andersson, Kulturbloggen, Tankar mitt i natten, Kaj Raving, Vargen, Anna […]

 3. Vad menar Anders Borg egentligen? « Under den lugna korkeken Says:

  […] Ett hjärta rött ser klyftorna öka, Röda Berget tycker borgarna hycklar, Peter Högberg anmärker att Borg lånat till skattesänkningar, Johan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: