Mona Sahlin sopade banan med Reinfeldt & hans tre musketörer

Det är bara att konstatera att Mona Sahlin sopade banan med Fredrik Reinfeldt och hans tre musketörer. Sahlin var klar och ideologisk, pratade om våra politiska målsättningar och varför vi vill vad vi vill. Hon gick inte på Reinfeldt och de andras enkla fällor utan höll sig lugn och saklig, men visade ändå hetta och engagemang.

Hon satte fokus på rättvisa och fokuserade på individen när debatten halkade in på sjukförsäkringen. Jag är mer än nöjd med min partiledare idag.

Peter Eriksson och Lars Ohly skötte sig utmärkt.

Fredrik Reinfeldt var riktigt usel. Han struntade totalt i vad oppositions företrädare hade att säga, utan koncenterade sig på gamla budgetmotioner, när han mycket väl vet att de Rödgröna precis som Borgerligheten kommer att lägga fram gemensamma budgetförslag i april. Det var riktigt lågt av Reinfeldt.

Lika lite som oppositionen kan avkräva regeringen ett budgetförslag i slutet av januari, kan Reinfeldt förvänta sig en fördig budget av de Rödgröna. Det som ligger bakom är naturligtvis bristen på egen politik och stressen över opinionsläget. Är detta Reinfeldts ton, blir den kommande valrörelsen mycket smutsig.

Maud Olofsson var heller inte i slag. Hon var extremt aggresiv, speciellt mot Ohly och kom dragande med forskarrapporter som enligt henne stödde regeringens politik, och sen vad det onödigt att diskutera saken. Dessa forskare kunde ingen sätta sig emot. Vad ska vi egentligen med riksdagen till? Vi har ju Mauds forskare.

Hon var direkt oförskämd både mot Mona Sahlin och Lars Ohly, och visade upp en direkt okunskap när hon sa att arbetsrätten formulerades på 30-talet. Var Reinfeldt usel,var Olofsson en katastrof.

Jan Björklund var bäst av de borgerliga. Han pratade i alla fall för och om sin egen politik, men förföll till attacker som utgick från exempel från 50-, 60-. och 70-talet. Han kom dessutom med väldigt grova anklagelser mot oss Socialdemokrater, och försökte pådyvla oss åsikter vi inte har.

Göran Hägglund var dagens privatiseringsivrare. Hela hans inlägg var ett försvar av det som borgerligheten hade gjort, med inslag av attacker på oppsitionen. Han hade svårt att hantera Ohlys frågor om vinsterna i investmentboolagen som numera äger många av våra fd apotek och när Ohly påpekade att priserna hade höjts kom det gamla Cuba-spöket fram igen. Ska det vara så svårt att erkänna att privatiseringar kan höja priset, men det går emot det gamla välkända mantrat att alla privatiseringar sänker priset.

Sammanfattningsvis visade borgerligheten upp en brist på idéer, de baserade sina anföranden på attacker mot de Rödgröna och förföll rätt ofta till rena oförskämdheterna. Om detta är en försmak av av valrörelsen är det bara att ta av hanskarna och svara med samma mynt.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fokuserade på sakfrågorna och föll inte i de enkla fällorna.

Artiklar finns i AB, Expressen har två artiklar  Expr och denna   Expr2, samt ytterligare  Expr3. Svenska dagbladet  SvD är även de  SvD2 på hugget   SvD3 även   DN  och   Sydsv   skriver.

Bloggat av Rött&Rätt, s-märkta kommentarer från Krassman och   Högberg.  Även Johan Westerholm är på hugget. Bloggat från vänster har vi Jinge och  Svensson. På den högra sidan av fältet hittar vi  Kent och Ankersjö. Sent anmkomna är   Green och   Palm.

Kolla progressiva bloggar på NetRoots , några fler artiklar från  AB2 och  Kvp. Kolla även samlingen på  S-Buzz där jag fick tips om Engström och Karin.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

6 svar to “Mona Sahlin sopade banan med Reinfeldt & hans tre musketörer”

 1. Mats E Johansson Says:

  Såg inte hela debatten – men fick dock ändå min uppfattning helt klar: Det ska MYCKET till för att Alliansen ska kunna vända det här! Jag kan inte för mitt liv tänka mig att dom kommer att få sitta kvar i 4 år till.
  Och Centerpartiets numera mörkblå färg flagnar i takt med sjunkande opinionssiffror under fyraprocentsspärren och Maud Olofssons desperata aggressioner. Faller ett alliansparti ur, så rasar Alliansen som ett korthus om inte dom ska bjuda in verkliga högerfascisterna SD i regeringen om dom kommer in i riksdagen. Men detta vore politiskt självmord för vilket parti som helst.
  Helt klart är Alliansen rätt svettigt skitnödiga nu – men vi ska dock inte ta ut något i förskott! Det är långt kvar ännu, men det här ser mycket bra ut för fortsättningen för att få en ny regering i höst.

  Hälsningar med en rak vänster / MATS

  Håller med, men det gäller att inte ta ut något i förskott. Detta är bara början, de äger media och det kommer vi att känna av. Det gäller att hålla trycket uppe. /Peter

 2. Gregg Says:

  Kriterierna för att kommentera på denna blogg finns här. Din kommentar uppfyllde inte nämnda kriterier, därför publicerades den inte. /MVH Saxen

 3. Thorulf Löfstedt Says:

  Björklund lär ha formulerat sig så: ”Ni vill att alla ska bli akademiker” Med erfarenhet av skollivet från långt före Göran (förnamn räcker väl på denna sida?)
  har jag faktiskt upplevt hur Socialdemokratiska regeringar har ”dödat” allt vad praktisk yrkesutbildning heter och därmed avsevärt försvårat rekrytering av skickliga medarbetaree i industrin. I min egenskap av industridesigner har jag mött förtvivlade företagare som ropat efter yrkesfolk.
  Syftet har nog varit lovvärt att se till att alla får en bra grundutbildning men det har färgats av attityden att yrkesutbildning inte har varit fint nog! Samtidigt har S absolut avsiktligt minskat lärarnas status vilket lett fram till att de som antas vid högskolornas lärarutbildning är de som har de sämsta betygen!! Det krävs högre betyg för att komma in på frisörutbildning än lärarutbildning! En sådan utveckling slutar med en dålig grund för ett väl samhälle som hoppas på framsteg inom forskning. Vi kan ju fölr h-te inta bara ha akademiker. Satsa på avancerad praktisk yrkesutbildning med tuffa ”krav” (svärord?). Det kräver minst lika mycket studier som för akademiker. Vi behöver båda sorterna!
  F.ö. verkar det som att inläggen ska hålla sig på mattan medan du själv kan fara iväg hur som helst. T.ex. vid resentionen av dagens partiledardebatt.

  Orsaken att betygskraven är höga för frisörer är att många söker. Betygskraven för en utbildning har inget med svårigheten att göra. Orsaken att industrin ibland har haft svårt att hitta ynge är att väldigt få yngre väljer industriprogrammen. Jag sitter i utbildningsnämden i Malmö och vi anpassar utbildningarna efter ungdomarnas val, och så har det alltid varit. Vill industrin attrahera ungdomar måste de titta på hur de organiserar arbetet och hur de framställer industriarbete. Industrin har under 25 års tid vrålat efter sänkta ungdomslöner och sen förvånas de över att ungdomar inte vill jobba där.

  Jag har själv jobbat på verkstan på ASEA, jobbet som sådant är inte speciellt givande, men ”bidraget” var 14:e dag och jobbarkompisarna gjorde att folk stannade.

  Jag har aldrig hört någon inom mitt parti, ens på skoj, säga att vi”bara ska ha akademiker”, däremot kräver teknikföretagen matte, svenska och engelska. Dessutom måste det finnas an chans att starta en ny karriär för de som vill, jag var en sådan. 6 år på industri,sedan komvux.

  ”absolut avsiktligt minskat lärarnas status” – det är ett rätt absurt resonemang. Tror du på fullt allvar att en grupp ledande socialdeokrater har suttit i stängt rum någonstans och ställt sig själva frågan ”Hur minskar vi lärarnas status”? Och att de sedan lyckats genomföra detta, utan att tusentals lärare som är aktiva i vårt parti skulle reagera. Det är exakt det du skriver. Varför skulle vi göra det? Ge mig ett rationellt motiv som inte är ett cirkelresonemang.

  Jag tar i huvudsak bort tre typer av inlägg. De som är fulla av okvädningsord och svordomar eller rasistisk smörja eller meningslösa oneliners som inte har med sammanhanget att göra. Du vill inte veta vad som rasar in. /Peter

 4. Sverke Edqvist Says:

  Håller fullständigt med. Mona är skicklig, kunnig och erfaren och kan ta debatten.
  Jag blev medlem i S, den dag Mona valdes till partiordförande. Detta efter att ha varit centerpartist sedan 15-årsåldern. Vi hade bra ledare tidigare, inte minst Olof Johansson som var skicklig och kunnig och tog ansvar tillsammans med S då Sverige höll på att gå unde, efter den tidigare borgerliga regeringen.
  Nu har Måddan drivit C långt till höger om M och då kan jag inte vara med längre. På 70-talet var ju också C ett löntagarparti, faktiskt.

  Nu måste vifå bort den här Tobbleronestämpeln på Mona, som tydligen är svårt att glömma.
  Får vi bara lite massmedialt tryck, så löser det sej.
  Mona kommer att klara det.

 5. Tord Oscarsson Says:

  Mona Sahlin var tydlig och skarp i sin partiledardebatten i dag. Reinfeldt körde med en demagogi i kolossalformat. Mona var överlägsen i debattdialogen med den fabulerande Reinfeldt. Han skröt om sin politik utan en stavelse om brister som lett till ökade socialhjälpskostnader, kriser i sjukvården, ökade klyftor, ökade skillnader mellan olika delar av landet, ökad arbetslöshet, kris i den svenska bilundustrin som han inte brytt sig om. Jag minns att före valet sa Pär Nuder jag är stolt men inte nöjd. Han hade ändå känsla för att lägga till ej nöjd. Den store ”statsmannen” Reinfeldt tal och upptrådande utstrålar att han är både stolt och nöjd.
  Noterar att även Mats Knutsson SvT och Riksdag & Departement anser att Mona Sahlin gjorde en av sina debatter och R&D t.o.m. dominerade den.

 6. Utkristalliseringen inför valet 2010 har börjat « Under den lugna korkeken Says:

  […] Bloggosfären: Kent Persson Alliansfritt Röda Berget Roger Jönsson Högbergs tankar Peter Andersson Tokmoderaten Media: AB 1 2 3 SvD 1 2 DN Expressen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: