SD och andra småpartier försöker ikläda sig martyrrollen

Nils S Bengtsson, från Härryda, skriver på Brännpunkt att man fryser ut småpratier i kommunerna. Denna debatt dyker upp med jämna mellanrum, oftast förd av SD, men nu är det en representant för KommunPartiet (KP) i Härryda som tar upp facklan.

Klagovisan är bekant, ”Ni röstar inte på våra förslag, därför är ni odemokratiska”. Denna litania gör mig så trött. Det verkar finnas någon slags illusion som oftattar att alla nya partier som blir invalda i en församling, att de  plötsligt ska bli allas bästa vän. Det gäller speciellt vågmästarpartier som tror att de i makt av sin vågmästarställning ska kunna spela maktspel ska kunna styra. När det fallerar är det odemokratiskt. Det finns tvp huvudspår i argumentationen:

Vi är valda av folket, alltså måste ni samarbeta med oss, ty det är folkets vilja. Denna berättelse kallar jag Martyr #1, och den används flitigt av SD. Problemet med Martyr #1 är att alla partier är valda av folket, eller rättare sagt större eller mindre andelar av folket. Inget parti har någon demokratisk plikt att samarbeta med något annat, samarbeten sker utifrån gemensamma mål, eller i vilket fall utifrån största gemensamma nämnare.

De som framhåller kravet på samarbete utifrån demokratiska principer borde rent logiskt ställa kravet på att de största partierna skulle samarbeta, eftersom det skulle vara mest demokratiskt. I själva verket handlar det inte om demokrati utan om retorik av sämsta slag. Man vill ge sig själv en roll som den ende sanningssägaren en i värld full av lögnare.

Ni röstar inte på våra förslag, det är odemokratiskt”. Partier röstar på de förslag de tycker är bra, men de tar även hänsyn till de bakomliggande motiven. Det är också en gammal sanning att förslag från minoriteten som regel röstas ner av majoriteten, oavsett politisk färg.

Tyvärr köper ofta media klagovisorna istället för att göra sitt jobb.

SvD   NetRoots   SAP

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “SD och andra småpartier försöker ikläda sig martyrrollen”

 1. Varför krångla till det? « Olssons Blogg Says:

  […] som hoppade på det här tåget med anti-parti återfinns här, här och […]

 2. Claes-Göran Says:

  Ditt resonemang fungerar bara när det ser ut som det gör just nu för Er.
  Tänk lite längre ! När dessa partier inte längre är så små som ni sossar var i början vid sekelskiftet (har du glömt ?). Hur gör ni då ?
  Det är till att börja plugga politik igen, börja med en grundläggande demokratikurs tycker jag.Häpnandsväckande att man kan vara så historielös. Ni (stora) politiker bör se upp, Er tid vid köttgrytorna är snart förbi !

  Sällan pinkar en trähäst…/Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: