Friskolor tvingas existera på samma villkor som kommunala skolor – gråter krokodiltårar

Till hösten är årsklass 1 i gymnasiet för första gången på länge mindre än avgångsklasserna. Under de kommande åren kommer gymnasieskolan att krympa betydligt, inte på grund av nedprioriteringar utan helt enkelt på grund av att det finns färre elever. Lärare kommer att friställas och skolor kommer att stängas, såväl kommunala som fristående skolor. För friskolorna har verkligheten hittills varit rätt behaglig, att existera i växande marknad är relativ enkelt, i alla fall om man jämför med att verka i en krympande marknad.

Nu stundar nya och bistrare tider, vilket verkar komma som en chock för många friskolor. Friskolorna får samma ersättning per elev som de kommunala skolorna spenderar på sina elever. Det är ett rättvist och rimligt system.

”Enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén beror den ekonomiska smällen delvis på att fjolårets stora nedskärningar i de kommunala skolorna först nu slår mot friskolorna.

– Elever både i fristående och kommunala skolor drabbas nu fullt ut av den ekonomiska krisen, säger hon, till TT.

– Vi måste ha en likvärdighet mellan olika huvudmän – men det betyder också att när vi ska skära då blir konsekvenserna desamma för friskolor som för de kommunala skolorna, säger Sirén.” SvD

Det skulle inte förvåna mig ett smack om Björklund ändrar reglerna för att ge friskolorna bättre villkor än de kommunala. För mig är lösningen enkel, dra ner på vinsterna i friskolorna, lägg pengarna på eleverna.

NetRoots   SAP

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Friskolor tvingas existera på samma villkor som kommunala skolor – gråter krokodiltårar”

 1. Britta Sethson Says:

  Ja de fristående skolorna får samma ersättning som motsvarande linjer i kommunala. Vi har i Umeå tagit fram en modell för fördelningssystemet

  Bland annat kommer de att få lika mycket som offentliga lägger ner på skolhälsovård. Bara där är det tveksamt om man kommer att använda skolpengen till detta. De gör det inte i dag. Vi har en mycket hög kvalitet på skolhälsovården med egen skolläkare bland annat.

  Vi tvingas också att ge lika mycket till de estetiska programmen. I vår kommunala musikklass så får man enskild undervisning i sitt eget instrument. Dyrt men hög kvalitet. Det är ytterst tveksamt om de fristående skolorna kommer att kosta på sig detta. De gör det inte i dag.

  Men betala måste vi i alla fall.
  Vi har också beslutat om att ge extra pengar till de klasser som har särskilt låga meritvärden. Det är bra. Där behövs extra resurser.

  Vi har också beslutat att skolorna inte får en krona för elever som inte längre går kvar i klassen. Uppföljningen kommer att ske månadsvis. Det är bra. En av våra fristående gymnasieskolor har haft osedvanligt många avhopp eftersom den är så usel. Nu kommer man i alla fall inte att få betalt för elever som har hoppat av.

  Jag anser fortfarande att kommunen ska kunna säga nej till friskoleetableringar oavsett vad kongressen skrev i riktlinjerna.

  Håller helt med dig /Peter

 2. Eva Hillén Ahlström Says:

  … och jag instämmer i vad både Peter och Britta skriver.

  Många friskolor har samlat på sig alltför höga vinster till sina ägare. De har också kunnat nobba kostnadskrävande elever. Klokt beslut av Umeå att sluta betala för elever som inte går kvar. Kvalitetsuppföljningen måste också skärpas och självklart måste det också ske vettiga prioriteringar i friskolorna, såväl som i de kommunala, när elevantalet och pengapåsen minskar.

  /Eva

 3. Emma Says:

  Givetvis måste det finnas en kvalitetsuppföljning för friskolor, och ersättning ska ske på lika villkor.

  Problemet blir, när en reform får effekt omedelbart på detta sätt, att eleverna drabbas i första hand. På min skola innebär denna ombudgetering indragna projektarbeten, resor, studiebesök m.m., utöver alla andra nedskärningar som måste till.

  Glöm inte att eldsjälar och stiftelser står bakom många friskolor utan något som helst vinstintresse. Allt är inte svart eller vitt.

  Alla skolor drabbas av såväl minskat elevunderlag och ekonomiska nedskärningar. Du menar väl inte att friskolorna ska han bättre villkor än de kommunala. /Peter

 4. Emma Says:

  ”Givetvis måste det finnas en kvalitetsuppföljning för friskolor, och ersättning ska ske på lika villkor.” Jag menar alltså inte att friskolor ska ha det bättre än kommunala. Det vore ju inte riktigt klokt.

  Det som sker på min skola för närvarande är tyvärr att eleverna drabbas – och det hårt. Hade beslutet annonserats i förväg så hade vår budget också sett annorlunda ut. Alla får rätta mun efter matsäck, men när det drabbar eleverna på detta omedelbara sätt blir jag förbannad. Inga studiebesök, inga lokaler till gymnastik, ingen lera till bildeleverna, ingen möjlighet att köpa in böcker och så vidare. Är det rimligt?

  Jag ifrågasätter alltså inte i första hand beslutet (även om man kan ha åsikter om beslutsunderlaget), utan sättet det har levererats på.

  Förändringarna på skolans område har definitivt hastats igenom, det är vi överens Hr Björklund har väldigt bråttom /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: