Någon slags årskrönika över 2009

Under den senaste veckan har jag sitit mitt 22mm långa hår över frågan årskrönika eller ej, men kom då fram till att någon form av summering trots allt behövs. Här kommer en spontan väldigt ickekomplett mycket traditionell årskrönika skriven i stunden.

Årets Massaker är utan tvivel den Israeliska attacken på Gaza i början av året. Brutalt, meningslöst och i mångas ögron brottsligt. Skandalöst är att reaktionerna utöver ord uteblev.

Årets Soppa tillagades av bonus, med AMF som en bärande indigriens.

Årets Upp som en sol var utan tvivel PiratPartiet som lyckades med konstrycket att placera 1(2) personer i Euraopaparlamentet, vilket då gör att Årets Ner som en pannkaka var Junilistan som åkte ur samma parlament med en bang. 2014 är det dags igen. Kommer PP att följa i JLs spår?

Årets Mona I var talet på 1:a Maj i Malmö. Jag stod i publiken och tänkte att detta var en tvättäkta nystart.

Årets Mona II var inledningstalet på Jobbkongressen i Älvsjö. Talet andades ”Jag är här för att stanna, lev med det, eller dra!”

Årets Krigsromantiker var tyvärr Sverige med vårt fortsatta deltagande i kriget i Afghanistan.

Årets Misslyckande var sportåret 2009. MFF misslyckades i fotboll, Brynäs misslyckades i ishockey, MIF gick inte upp i elitserien och Sverige tog sin inte till VM i fotboll.

Årets Industrikatastrof var utan tvivel SAAB. Konsekvenserna för Trollhättan, Västsverige och industrisverige är oöverskådliga.

Årets Härdsmälta var Regeringen Reinfeldt. Under det stolta halvår som skulle bli Reinfeldts år i rampljuset drog sjukförsäkringen och den havererade näringspolitiken definitivt masken av Regeringen Reinfeldt.

Årets Globala Tragedi var utan tvivel det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn

Årets Globala ljusglimt var den spirande demokratirörelsen i Iran.

Årets Varningssignal var bränderna i Rosengård och den påföljande skandalen om polisens attityder. Att marginalisera stora grupper ungdomar får allvarliga konsekvenser för samhället.

Årets Premiär skedde på Nya Stadion i Malmö. Äntligen en äkta fotbollsarena. Jag vägrar kalla den för sponsornamnet.

Årets Bloggkung är utan tvivel Johan Ulvenlöv. Med Nätverket för progressiva bloggare NetRoots och S-buzz äger han den politiska delen av Bloggosfären.

2009 var ett år då det politiska bloggandet fann nya dimensioner, det var utan tvivel ett år do S-märkta bloggare steg fram på allvar. Jag vill tacka mina bloggande S-kollegor Peter Andersson (King if the anthill), Peter Högberg, Johan Westerholm, Krassman på Trynbloggen, Alliansfritt Sverige, HBT-Sossen, Krantz, Karins Värld, Luciano, Hillevi Larsson, Adrian Kaba och Jan Andersson. Jag vill även nämna de moderata bloggarna Kent Persson och den evigt Karamellutdelande Mary, till vänster har vi Svensson och Jinge, ni gör alla bloggosfären mer läsvärd. Om jag har glömt att nämna någon får ni överse med det.

Jag vill tacka alla läsare, ni som länkar till bloggen och alla som kommenterar, för ert intresse under 2009 och hoppas ni kommer tillbaka under 2010.

Ett Gott Nytt År till er alla.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 svar to “Någon slags årskrönika över 2009”

 1. Johan Westerholm Says:

  Gott Nytt År själv!

  Bästa krönikan hitintills, mer av din kvalitet bland oss andra så går det vägen. Det kommer inte delas ut några silvermedaljer den tredje söndagen i september.

  mvh

  Johan

  Tack för de orden /Peter

 2. http://kentpersson.wordpress.com/ Says:

  Tack för de vänliga omnämnandet! Vi syns och hörs!

  MVH

  Kent

  Dito /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: