Varför älskar Högern ”lommelpakken”?

Johannes Forsberg sågar i Expressen den danska speciallagen ”lommelpakken”, eller ”lymmelpakatet”, på ett sätt som gör mig lite avundsjuk. På samma gång delar han ut verbala snytingar till de delar av högern som verkar älska den danska lagstiftningen. Lymmelpakatet ger bland annat den danska polisen rätt satt låsa in någon i 12 timmar enbart på grund av misstanken att personen ifråga eventuellt kan begå ett brott eller verka störande någon gång i framtiden.

Under lördagens demonstrationer i Köpenhamn greps och så att säga vaskades 968 personer, av vilka bara en handfull så småningom föll ut ur vaskpannan som misstänkta. De övriga förnedrades i timmar bara för att de råkat vara i närheten av suspekta typer eller av någon av de få våldsamma incidenter som beklagligtvis inträffade.

I timmar tvingades demonstranterna sitta bakbundna på den vinterkalla gatan. Här och var kissade någon på sig. Många låstes in i de Guantánamo-betonade stålburar som införskaffats för tilldragelsen.

Utifrån ett strikt perspektiv av rättsäkerhet är denna lagstiftning ett problem i en demokrati. Brott och straff är knutna till individen eftersom handlingen är individuell och därmed påföljden. Högerbloggaren Dick Erixon skriver ”Dansk polis upprätthåller rättsstaten. Jag hoppas det fortsätter så”.

Forsbeg kontrar:

”Det är onekligen en märklig definition av ordet rättsstat. Man undrar om Dick Erixon skulle hålla fast vid den efter att, i samband med en demonstration mot fastighetsskatten, ha bakbundits i iskylan och kissat på sig. Nej, den här typen av åtgärder kommer förstås aldrig att vara aktuella i samband med den sortens välkammade manifestationer. De drar inte till sig några stenkastare. Idioterna dyker upp när radikala åsikter torgförs.

Men i en rättsstat straffar man inte människor för att de delar vissa politiska sympatier med ett antal puckon. Lymmelpaketet innebär ett slags kriminaliserande av rätten att demonstrera för samhällsomstörtande idéer.”

Rätten att just demonstrera för samhällsomstörtande idéer är grunden i demokratin, därför att det handlar om rätten att kämpa för en förändring. Historiska exempel samhällsomstörtande idéer i Sverige är rösträtt, föreningsfrihet och yttrandefrihet. Utomlands kan vi minnas avskaffande av kolonialism, apartheid, medborgarrättsrörelsen i USA. Kända samhällsomstörtare är Martin Luther, August Palm, Mahatma Gandhi, Nelson Mandela och Martin Luther King för nämna några.

Frågan är vad rättsäkerheten är värd i Sverige. När kommer något ljushuvud med krav på motsvarande lagstiftning i Sverige? Vidar Anderssons ledarstick i Folkbladet Östgöten gör mig illamående.

 SvD   Svensson   Sydsv   Skd   Expressen   AB    AB2

NetRoots  Omvärldsbloggen  Isobel

Annonser

Etiketter: , , , , , , ,

3 svar to “Varför älskar Högern ”lommelpakken”?”

  1. Oacceptabla polisövergrepp mot toppmötesprotester i Köpenhamn – frige alla politiska fångar! « Röda Lidköping Says:

    […] SDS, SDS, GP, GP, GP, Ex, Ex,I media: Röda Malmö, Kildén & Åsman, Svensson, Röda Lund, Röda Berget, Isobel, Opassande, Wolfgang Hansson, JingeAndra bloggar om: Klimattoppmöte, Bella Center, […]

  2. Oacceptabla polisövergrepp mot toppmötesprotester i Köpenhamn – frige alla politiska fångar! « Röda Lidköping Says:

    […] SDS, SDS, GP, GP, GP, Ex, Ex, I media: Röda Malmö, Kildén & Åsman, Svensson, Röda Lund, Röda Berget, Isobel, Opassande, Wolfgang Hansson, Jinge Andra bloggar om: Klimattoppmöte, Bella Center, […]

  3. Malmö i uppror « Röda Lund Says:

    […] hände detta? tänker ni. Vad är det för små-terrorister som nu varit i farten? Är det dom där reclaimarna? Eller är det fotbollshuliganer som varit och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: