Folkpartiet vill avskaffa den svenska modellen på arbetsmarknaden

I en artikel i Svenska dagbladet går ett antal ledande folkpartister till storms mot grundläggande fackliga rättigheter. Deras förslag innebär en total förändring av inte bara den svenska modellen, utan hela den fackliga modell som finns inom EU och stora delar av den demokratiska världen. Deras förslag kan sammanfattas i följande punkter.

 1. Avskaffa rätten för facket att genom blockad tvinga fram ett kollektivavtal
 2. Begränsa konflikträtten utifrån en proportionalitetsregel som säger att åtgärderna inte ska få slå för hårt mot företaget eller tredje man.
 3. Avskaffa alla turordningsregler

Vad skulle då dessa förslag innebära för den svenska arbetsmarknaden?

 1. Med denna åtgärd avskaffar man i princip hela fundamentet för allt fackligt arbete. Kollektivavtalet innebär att atbetsgivarna köper arbetsfred mot ett avtal. Finns inget avtal är det alltid fritt fram ta till stridsåtgärder för att få ett avtal. Dessa folkpartister vill alltså avskaffa den mest grundläggande fackliga rättigheten. I det läget återstår bara en lagreglerad arbetsmarknad eller en arbetsmarknad fylld av många små konflikter.
 2. Detta förslag skulle totalt snöpa fackets möjligheter att få igenom någonting. Syftet med en stridsåtgärd är just att störa företagets verksamhet. Om en stridsåtgärd inte skulle få några som helst konskvenser för vare sig företagets produktion eller dess kunder är stridsåtgärden meningslös, och det gör även förhandlingar meningslösa, eftersom facket bara kan säga ja till arbetsgivarens bud.
 3. Denna åtgärd öppnar för godtycke och kommer utan tvivel att leda till att fackligt och politikst obekväma personer kommer antingen att sparkas eller hotas till tystnad.

Sammanfattningsvis är folkpartisternas förslag obegripliga. Den svenska arbetsmarknaden är jämfört med många andra länder väldigt befriad från konflikter. De svenska facken agerar sakligt och konstruktivt, stridsåtgärder är sällsynta.

Det mest anmärkningsvärda är att de inte bara vill avkaffa den svenska modellen med fria parter utan även avskaffa de grundläggande fackliga rättigheten att strejka för ett avtal.

Grunden för allt fackligt arbete är det Fackliga Löftet – det är detta som Folkpartisterna vänder sig emot.

”Det Fackliga Löftet

Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin och under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.Vi lovar varandra detta i den djupaste insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav”

På engelska kallas kollektivavtal för Collective Bargening, alltså kollektivt förhandlande. Vi bestämmer priset på arbete tillsamans. Det är det som artikelförfattarna från Folkpartiet vill avskaffa. Kort sagt vill de avskaffa facket.

Peter Andersson   NetRoots

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Folkpartiet vill avskaffa den svenska modellen på arbetsmarknaden”

 1. Bertil Says:

  Han heter Bard och det andra är irrelevant /Saxen
  Högern är helt fel ute. ta bort turordningsreglerna betyder att många får lämna företagen efter 50 fyllda ja kanske redan vid 40. Nä sätt Folkpartisterna i fängelse liksom hela regimen.
  Husmark får vara skräckexpemlet Littorin likaså.

  Jag tror på följande citat:

  ”Sikta på välstånd och du får sysselsättning. Sikta på sysselsättning och du får allt annat än välstånd.”
  Parkinsons svenska lag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: