Jobbkongressen börjar idag – må debattens vågor skölja fritt

Idag börjar socialdemokraternas partikongress. Vissa ser vår kongress som något från forntiden, medlemmar och folkrörelse är begrepp som har ersatts av lobbyister och PR-byråer. Partiprogram vänds över ända utifrån ett spinndoctorperspektiv och partiernas medlemmar får svälja med ett leende, så skapades de nya moderaterna.

Jag anser att vår kongress är ett i allra högsta grad modernt påfund. Dagens medborgare vill vara delaktiga i besluten och beslutsprocesserna, de vill vara med och forma de politiska förslagen, inte bara kränga dem som falukorv på röstmarknadens torg. På vår kongress, på S-kongressen samlas 350 valda ombud som tillsammans ska forma en politik inför framtiden. De ska behandla över 1000 motioner från medlemmar runt om i landet. Vilken uppvisning i demokrati, vilken uppvisning i öppenhet, vilken uppvisning i konkret folkrörelsearbete denna vår jobbkongress är.

Vissa borgerliga medier och debattörer kommer att beskriva alla former av debatter som ”Splittring”. Vilken torftig demokratisyn dessa individer uppvisar.

Jörgen Hammarin och Sten Svensson skriver i Efter Arbetet:

Höstens socialdemokratiska partikongress måste bli avstamp för ett långsiktigt arbete för ett jämlikt och nyfiket samhälle. Det kräver att partiet på allvar återvänder till samhällskritiken och jämlikhetstanken.

Bättre kan det inte sägas…

SvD   SvD2   DN    Sydsv   Netroots

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: