Lördagskrönika 13/8 – Kommer Reinfeldt att ta sitt ansvar inför budgetförhandlingarna?

Nu börjar Fredrik Reinfeldts första riktiga prövning som statsminister i minoritet. Han ska lotsa en koalitionsregering i minoritet, bestående av fyra partier, genom det minfält som kallas Sveriges Riksdag.  De fyra borgerliga partierna har visserligen en gemensam principiell politisk samsyn, men i många detaljfrågor skiljer de sig. Det innebär att samtliga partier får ge och ta i olika grad för att få ihop en överenskommelse.

Borgerlighetens sedvanliga metod  ger kompletta uppgörelsen där olika politikområden krokar i varandra och när förhandlingarna är klara föreliggen en kompromiss som är svår att förändra utan att trampa någon på tårna. Under den förra mandatperioden var det inte ett problem eftersom regeringspartierna hade majoritet i riksdagen. Det vara bara att rösta igenom kompromissen. Nu är majoriteten ett minne blott och reglerna har skrivits om.

Vad Reinfeldt måste göra är att kasta den vanliga metoden överbord och redan nu bjuda in oppositionen till konkreta förhandlingar om höstens budget. De borgerliga partierna måste inse att den tid när de först kunde göra upp inbördes är över. I det nya parlamentariska läget måste de acceptera att oppositionen släpps in på banan redan i början av loppet.

Hittills har Regeringen Reinfeldt betett sig som om det hade egen majoritet. De har förhandlat inbördes och sedan lagt förslaget till riksdagen och hoppats att förslagen skulle gå igenom. Det har för det mesta lyckats, men i några fall har Reinfeldt fått stryk. Det är priset en minoritetsregering betalar när man inte gör upp i förväg.

Inför beslutet om budgeten i höst måste Reinfeldt inse vad han är. En statsminister i minoritet i en parlamentarisk demokrati. Det innebär i klartext att regeringen jobbar åt  riksdagen och inte tvärtom. Riksdagen har ingen som helst skyldighet att rädda regeringens existens eller ansikte. Däremot är regeringen skyldig att hitta en majoritet i riksdagen för sina förslag om den vill sitta kvar.

Fredrik Reinfeldt måste omedelbart bjuda in socialdemokraterna och Miljöpartiet till förutsättningslösa förhandlingar om höstens budget. De borgerliga partierna måste inse att den enda vägen till en ansvarstagande politik är att bjuda in oppositionen i början av processen. Det måste vara slut med att slänga ett färdigt förslag på riksdagens bord och kräva att oppositionen köper det rakt av.

Sverige har inte råd med en konfrontation i höst som kan leda till regeringskris och kanske ett nyval. Ansvaret för att detta inte händer vilar på alla partier, men det tyngsta ansvaret ligger på Statsminister Fredrik Reinfeldt. Det är hans ansvar att kasta sin framförhandlade Allianskompromiss överbord och starta förutsättningslösa samtal om budgeten med oppositionen. Då och endast då finns förutsättningen för en stabil kompromiss för arbete och välfärd.

Om Fredrik Reinfeldt envisas med att prioritera borgerlig sammanhållning över landets intressen faller även hela ansvaret för följderna av en regeringskris på hans axlar. Det är Statsministerns börda, det är Statsministerns lott. Fredrik Reinfeldt sökte och fick uppdraget som Statsminister, nu är det dags för honom att leva upp till uppdragets krav.

Bloggat: Johan Westerholm, Lars Bäck, Martin Moberg, Peter Högberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

About these ads

Etiketter: , , ,

5 svar to “Lördagskrönika 13/8 – Kommer Reinfeldt att ta sitt ansvar inför budgetförhandlingarna?”

 1. Sven-Eric Forsén Says:

  Förutsatt att Fredrik Reinfeldt vill handla förnuftigt följer han rådet: Att inför budgetförhandlingarna kontakta Socialdemokraterna och Miljöpartiet för en uppgörelse till fromma för vårt land. Det sämsta han kan göra är att söka strid med oppositionen.

 2. Juholt har tryckt upp Reinfeldt i ett hörn « Röda Berget Says:

  [...] Röda Berget Tankar från en Sosse « Lördagskrönika 13/8 – Kommer Reinfeldt att ta sitt ansvar inför budgetförhandlingarna… [...]

 3. Tea Party-rörelsen är vidrig – inte härlig « ardin.se Says:

  [...] Ab2, Exp, Exp2, Exp3, SvD, DN, DN2. Bloggat: Johan Westerholm och Peter Johansson på ämnet. Och Högberg, som också letat upp länkarna. Like this:GillaBli först att gilla [...]

 4. Att jämföra Juholt och Stalin « ardin.se Says:

  [...] Ab2, Exp, Exp2, Exp3, SvD, DN, DN2. Bloggat: Johan Westerholm och Peter Johansson på ämnet. Och Högberg, som också letat upp länkarna. Like this:GillaBli först att gilla [...]

 5. Socialdemokratins globala utmaning, en söndagskrönika | Högbergs Tankar Says:

  […] Ab2, Exp, Exp2, Exp3, SvD, DN, DN2.Bloggat: Johan Westerholm och Peter Johansson på ämnetMer på NetRoots för progressiva bloggare och Politometern med en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 205 andra följare

%d bloggers like this: