Att få en egen företeelse är oftast inte smickrande

Ibland uppkallas saker och ting efter en person och det brukar inte vara smickrande.

Begreppet Lynchning tros vara skapat efter Clarles Lynch, en plantageägare i Virginia. Lynch och hans gäng straffade misstänkta brittiska lojalister och kriminella genom att utan rättegång hänga och piska dem. Lynchning av svarta var vanligt i USA efter inbördeskrigets slut, framför allt i södern. Morden fortsatte ända in på 60-talet och är fortfarande ett blödande sår i den amerikanska samhällskroppen. C:a 5000 personer beräknas ha blivit lynchade. Abel Meerepol skrev 1939 dikten Strange Fruit, senare tonsatt och odödliggjord av Bille Holiday, för att beskriva fasan.

Att bojkotta något är ett vägra att ha något med det att göra. Bojkotter i plitiskt syfte har genom historien används med varierande framgång. Bojkotten av Sydafrikanska varor och tjänster bidrog till att stärka kampen mot ANC, bojkotten av bussar i Montgomery Alabama var en bärande del av den amerikanska medgorgarsättsrörelsen. Den förste att bojkottas var Charles Boycott själv. Hans grannar pratade inte med honom, brevbärarna vägrade dela ut hans post och den lokala affären ville inte sälja varor till honom.

Groggen är uppkallad efter Edward Vernon, en brittisk sjöofficer som ansåg att ren rom gjorde sjömännen alltför berusade för att slåss, så han spädde rommen med hett vatten och socker. Ordet Grogg kommer av den rock Vernon bar, en rock av ”Grogham cloth”, vilket gav honom smeknamnet ”Old Grog”.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

About these ads

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 207 andra följare

%d bloggers like this: