Kul att du vill Ylva, frågan är om vi vill ha dig…

Ylva Johansson säger i SvD att hon ”vara med och leda partiet”. Det är ju kul att hon vill, men frågan är om vi vill ha henne.

Hon säger ingenting om partiledarskapet, märk väl, men det kommer inte hindra murvlarna från att tolka det så. Vad hon talar om är en plats i partiledningen, en plats hon de facto redan äger genom sin nuvarande position som ersättare i partiets VU.

Jag tar för givet att Ylva Johansson tillsammans med övriga i partistyrelse och VU ställer sin plats till förfogande när vi kommer till extrakongressen i mars och låter medlemmarna ta det första beslutet i hennes fortsatta partiledarskap genom en nominering till PS eller VU.

Ylva, det är som sagt kul att du vill företräda medlemmarna, men den stora frågan är om medlemmarna vill att du företräder dem. Det är ett förtroende du söker, inte ett jobb, vilket innebär att du först måste erhålla en nominering av någon annan, innan du kan komma ifråga.

Det är dock välgörande att någon faktiskt börjar prata politik igen.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på  NetRoots Valanalyser

About these ads

Etiketter: , ,

13 svar to “Kul att du vill Ylva, frågan är om vi vill ha dig…”

 1. Tord Oscarsson Says:

  Vi behöver en ledning med erfarenhet och förnyelse i bagaget.
  Ylva bör hälsas varmt välkommen att ställa upp inför valberedning och kongress.

  Först ska någon nominera henne. /Peter

 2. Jan Andersson Says:

  Visst ska Jantelagen gälla i vårt parti. Ingen ska tro att man är något, eller hur?

  Du tycker alltså inte att ett förtroendeuppdrag är något man får av de man ska företräda, utan ett jobb man söker? /Peter

 3. Bo Widegren Says:

  Hej, Peter den här gången tycker jag att du var litet väl snäv i tonläget eftersom Ylvas uttalande saknar arrogans. Det är inte svårt att tolka henne så att hon ställer sig till förfogande om hon blir nominerad. Och jag tycker Ylva är väl värd att nomineras.
  Mvh/Bo

  Det tycker iofs jag också, men då ska någon nominera henne. Men det är de facto så som jag skriver. Av alla de som låter sig nomineras är det den som vi väljer att välja som blir vald. De nominerade kan inte påverka detta.

  Sedan är det också så att YJ är vald i VU fram till 2013 och jag har ännu inte sett att hon har ställt sin plats till förfogande inför kongressen i mars. /Peter

 4. Sven J-son Says:

  Nog är det märkligt att så få vågar säga att de är intresserade av att vara med i ledningen av det nya/gamla socialdemokratiska partiet. Det torde ändå vara så som Tord säger att en del rutinerade kommer det att krävas.

  Någon, faktiskt en socialdemokrat, skrev lite desillusionerat för ett par veckor sedan ungefär: ”Varför skulle någon vara intresserad av att följa ett parti, där ingen vill vara med att leda”.

  Trots att det förstås är ett förtroendeuppdrag så är det ju vettigt att man signalerar att man är intresserad. Om det sker innan valberedningen frågar, kan ju valberedningen för säkerhets skull/formens skull ändå fråga, men det är väl bra att man signalerar att man vill vara med.

  Det är väl tydlighet och tydlighet torde alla partier tjäna på.

  Första ska en nominering komma in till valberedningen. En valberedning ska välja mellan de namn som kommit in från medlemmarna. /Peter

 5. Jonas B Says:

  Skall sossarna överhuvudtaget bli återvalda, så måsta man ”rensa ut” alla dom som suttit på positioner sedan 1990, och få in helt nya ansikten.

  Jag vet inte om det är så smart att gå till val med bara nya personer, vilket ditt förslag skulle innebära. /Peter

 6. Ola Bandola Says:

  Men du Peter, nu börjar det likna sandlåda.

  Ylva Johansson säger inte att hon skall ha ett uppdrag, utan bara att hon står till förfogande om valberedning eller kongress vill så. Tvärt om tror jag partiet mår bra av att fler än Ylva kommer ut ur garderoben. Sedan är det upp till medlemmarna på kongressen att ta ställning.

  Kanske att den partiledare som kongressen då utser inte väljs enhälligt som brukligt är, men förhoppningsvis har en majoritet av partiet bakom sig inför uppdraget.

  Jag bara konstaterar fakta. Processen börjar med en nominering till valberedningen från medlemmarna. /Peter

 7. Jan Andersson Says:

  Peter!Fattar du inte att du har en gammeldags inställning som blivit alltmer problematisk för oss socialdemokrater. Vi ser i miljöpartiet flera kandidater som vill sitta i ledningen och går ut och beskriver sina ambitioner. I socialdemokraterna beter vi oss precis som katolska kyrkan när de ska välja en påve. Vi ska vänta på den vita röken.Några få utvalda i valberedningen ska bakom stängda dörrar utse vår partiledare och vårpartiledningen. För du inbillar dig väl inte att kongressen kommer att ha en annan uppfattning än den som valberedningen kommer att ha. det är dags att vi praktiserar den öppenhet som vi brukar tala om. Om inte går det åt skogen.

  Jag pratar om den process som föregår valberedningens arbete. En valberedning ska arbeta med de namn de får in från medlemmarna. För att någon i mina ögon ska bli en kandidat måste nomineringen komma underfrån. Sen vill jag gärna höra vad vederbörande vill göra. Men – nomineringen från medlemmarna måste komma först. Eller vill du avskaffa medlemmarnas nomineringsrätt till förtroendeuppdrag?

  Sen kan du lägga ner tjafset om påve, mp & gammaldags/modernt. Sånt biter inte på mig…/Peter

 8. Laget är viktigare än jaget | Kent Persson (m) blogg Says:

  [...] Peter och Monica och Thomas och Åsa och Röda Berget och [...]

 9. Ola Bandola Says:

  Vilka tår trampar Ylva Johansson på när hon säger att hon är villig att ta ett uppdrag för partiet Peter?

  Är det så att du menar att valberedningen inte har fri händer om tänkbara kandidater svarar ja på frågan, -”är du intresserad?”- i stället för det klassiska nej:ett?

  Vad jag menar är att medlemmarna nominera folk till en valberedning. Jag tar för givet att personerna ifråga tillfrågas av de nominerande medlemmarna innan nomineringen skickas in. Det är i denna grupp av medlemmar tillfrågade och nominerade individer som utgör gruppen kandidater. Inte personer jagade av media. /Peter

 10. Jan Andersson Says:

  Det finns väl ingen som vill avskaffa nomineringsrätten. men det hindrar väl inte att olika kandidater anmäler sin kanditatur.

  Har man ingen nominering från medlemmarna i botten är man ingen kandidat. Det är inte ett jobb man söker. /Peter

 11. Reinfeldts inbrytningar i välfärden… « Ett hjärta RÖTT Says:

  [...] om arbetslösheten, Alliansfritt om skatt på tjocka, Ekonomikommentarer om Afghanistankriget, Röda Berget om Ylva, Jonas Sjöstedt om EU, [...]

 12. Ylva visar vägen « Under den lugna korkeken Says:

  [...] Kent Persson, Tokmoderaten, Johan Westerholm, Peter Andersson, Thomas Böhlmark, Peter Johansson, Monica Green, Magnus [...]

 13. Stig-Björn Ljunggren Says:

  Som gammal maoist så känner jag sympati för tanken att alla ska sopas bort, men å andra sidan kan det bli lite opraktiskt. Kanske borde man istället för att generellt svepa med handen fråga sig vilka som är ansvariga för vad, typ det där med vänsterpartiet….och om alla i ledningen ska motioneras tror jag också att hela apparaten behöver få frisk luft. Liksom partiet behöver se över vilka de samarbetar med.

  Du missförstår mig. Jag anser att alla ska ställa sin platser till förfogande, sedan får vi fundera över vilka som ska omväljas och vilka som ska avtackas. Man kan inte dumpa alla och sen förvänta sig att det ska funka.

  Jag skrev ett inlägg i mitten av november där jag hävdade att vi måste välja rätt såväl som nytt.

  Rätt många har passerat sina politiska bäst-före-datum och de måste stiga åt sidan. Det behöver inte ha något med ålder att göra. Jag skulle vilja se 50% nya ansikten i PS & VU och en ny PS. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 201 andra följare

%d bloggers like this: