Vi lägger de förslag vi tror på – det är upp till Regeringen att skaffa sig en majoritet för sin politik

Nu drar det igång på allvar, riksdagsarbetet alltså. Första prövningen för den självutnämnde LandsFadern, han som står ovanför alla särintressen, är att välja talman.

Borgerligheten nominerar Per Westerberg, Socialdemokraterna nominerar Kent Härstedt. Varför? Det största partiet bör tillsätta posten som talman och Kent Härstedt är det bästa valet.

För den som nu har undrat hur Socialdemokraterna tänker hantera SD i riksdagen är dettav ett klart besked.

Sahlin uppger att Socialdemokraterna även framöver kommer att följa samma princip om att inte bry sig om hur Sverigedemokraterna eventuellt kommer att rösta.

- Jag tänker inte göra som Maud Olofsson säger och lägga ned oppositionsarbetet i fyra år, då skulle Sverigedemokraterna bli oppositionen och det skulle vara förödande, säger S-ledaren.

- Vi kommer aldrig att tänka in deras röster, och aldrig efterhöra hur de ska rösta. Vi måste lägga fram förslag som vi tror är bäst för Sverige. DN

Kort sagt – vi följer den linje vi slog fast i valrörelsen. Inget samarbete, ingen hänsyn. Vi kommer att lägga de förslag vi tror på utifrån den politik vi har förhandlat fram med V & Mp, den politik vi har slagit fast i rådslag och på partikongresser. Sedan får riksdagen rösta.

Ansvaret här ligger helt och hållet på MinoritetsRegeringen Reinfeldt. Vill Fredrik Reinfeldt köra över oss med stöd av SD är det helt upp till honom. Det är inget vi kan eller vill påverka. Om SD röstar på våra förslag i riksdagen är heller inget vi kan eller vill påverka eller kommer att ta hänsyn till.

Fredrik Reinfeldt har i alla frågor tre alternativ:

 1. Vinna med hjälp av SD
 2. Få stryk och sedan adminstrera en RödGrön politik
 3. Vinna stöd av de RödGröna genom att göra eftergifter

Det är dags för Fredrik Reinfeldt att göra sitt val.

Westerberg skriver om det val som sociallliberala folkpartister nu måste göra, Högberg skriver om en strid som inte är över.

NetRoots | S-Buzz | SAP
Pingat på Intressant | Politometern
Följ eftervalsdebatten på NetRoots Valanalyser

About these ads

Etiketter: , , , , , , , ,

7 svar to “Vi lägger de förslag vi tror på – det är upp till Regeringen att skaffa sig en majoritet för sin politik”

 1. Peter Says:

  Vår grundlag klarar uppenbart inte av att hantera den här situationen. Så länge sd är vågmästare går inte landet att styra. Vi kan inte på sikt ha en situation där sd kan välja och vraka mellan blockens förslag. Samtidigt är det otänkbart att de sju skulle gå samman om en gemensam politik. Skulle, precis som Mona säger, göra sd till enda oppositionsparti. Så (3) är uteslutet! (2) innebär nyval. (1) är politiskt självmord. Enda alternativet är att båda blocken upplöses. Annars kommer riksdagen vara handligsförlamad tills sd åker ut!

  Det är inget fel på grundlagen, om det kaosar beror det på sittande Statsminister är inkompetent. /Peter

 2. Peter Says:

  Skall förklara vad jag menade med grundlagsproblemen. Vårt system får problem när det finns två rigida block och ett vågmästarparti som inget av blocken vill samarbete med. Det vill säga exakt den situation vi har nu. Det lilla partiet får då oproportionerligt stor makt eftersom det fritt kan välja mellan blockens förslag. Risken att den här situationen uppstår i ett anglosaxiskt system är mycket, mycket mindre. Därmed inte sagt att vi skall byta system, men vi måste luckra upp blocken.

  Ponera att RG hade varit det största blocket. Vad hade Mona Sahlin gjort annorlunda?

  Prata med oppositionen i syfte att bygga majoriteter. I detta läget måste en statsminister visa ödmjukhet, vilket Reinfeldt kommer at få lära sig. /Peter

 3. Kalle Kula Says:

  ””Därför är beskeden så tydliga från vårt rödgröna regeringsalternativ. Vi ger aldrig Sverigedemokraterna inflytande – aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång! …Och det gäller också passivt inflytande!”

  -utlovat av Mona

  Jag antar att det inte är ett riktigt löfte utan mer av en åsiktsförklaring…typ

  Nyckelordet är ”regeringsalternativ”. Statsministern har ett ansvar att bygga en majoritet för sina förslag. Klarar inte Reinfeldt av det har han två alternativ – avgå eller nyval. /Peter

 4. Mats Says:

  Med SD utan inflytande så vinner alliansen omröstningen om talman. Annars vinner endera blocket med SD som tungan på vågen.

  Eller också kan Reinfeldt vika ner sig…/Peter

 5. En händelserik dag sätter punkt för vardagarna denna vecka. » Fredrik och hans Sollentuna - Says:

  [...] synpunkter, Johan W., Röda Berget, Martin Moberg,  Jonas Sjöstedt, [...]

 6. Fredrik L Says:

  sista ordet i denna fråga lär inte vara sagt…

  http://fredrik.vartsollentuna.se/2010/10/01/en-handelserik-dag-satter-punkt-for-vardagarna-denna-vecka/

 7. Vem ska hålla i taktpinnen? | Annarkia Says:

  [...] är; Allinsfritt om att bägge blocken riskerar att få stöd av (SD); MarXJ om att någon ljuger; Röda Berget om att det är upp till regeringen; Kjellberg om att spela sd i [...]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 207 andra följare

%d bloggers like this: